Finaliniame pasaulio taurės etape Šveicarijoje – kovos aukštikalnėse

Lietuvos rinktinės narės finaliniame pasaulio taurės etape Šveicarijoje

A. Kutkaitės nuotr.

Finalinis pasaulio orientavimosi sporto taurės etapas šį savaitgalį įvyko Šveicarijos Grindenvaldo miestelyje. Po itin kalnuotą vietovę varžėsi per 200 pajėgiausių pasaulio elito sportininkų iš 23 šalių. Čia ilgos, vidutinės ir mišrios sprinto estafetės rungtyse Lietuvai atstovavo ir moterų komanda: Indrė ValaitėSandra PaužaitėGabija RažaitytėInga Kazlauskaitė ir Aušrinė Kutkaitė.

Penktadienį pasaulio taurės etapas prasidėjo fiziškai sudėtingiausia ilgąja distancija, o iki varžybų centro sportininkai kilo keltuvais į 2180 metrų aukštį virš jūros lygio. Sąlyginai trumpoje kaip ilgajai 7,7 kilometrų distancijoje moterims reikėjo įveikti beveik 600 metrų vertikalaus sukilimo.

Greičiausiai iš Lietuvos komandos trasą įveikė G. Ražaitytė, kuriai pavyko parodyti geriausią laiką net ir varžybų metu patyrus traumą. 1 val. 33 min. 16 sek. rezultatas jai lėmė 56-tą poziciją tarp 77 sėkmingai finišą pasiekusių sportininkių. Kita lietuvė I. Kazlauskaitė buvo 61-a, S. Paužaitė 68-ta, o I. Valaitė 70-ta. Greičiausia ilgojoje distancijoje buvo taurės etapo šeimininkų atstovė šveicarė Elena Roos, kuri trasą įveikė per 1 val. 10 min. 2 sek.

Pačią ilgąją trasą Lietuvos atstovė I. Valaitė apibūdino kaip ypač sudėtingą fiziškai. Anot jos, likus kiek mažiau nei dviems kilometrams reikėjo nuolatos vien tik kilti į kalną: „Į finišą apie 99 procentus sportininkų lipo tik pėsčiomis toje dalyje buvo nerealu bėgti“.

Moterų ilgos distancijos rezultatai

Vyrų ilgos distancijos rezultatai

Šeštadienį pasaulio taurės etapas tęsėsi vidutinės trasos rungtimi. Tai buvo paskutinė individuali rungtis pasaulio taurės etapuose, kur orientacininkai varžėsi ir dėl reitingo taškų. Greičiausiai tarp Lietuvos moterų 4,7 km distanciją kalnuotoje Šveicarijos vietovėje įveikė I. Valaitė, kuri užėmė 69-tą vietą (49:25 min.). Lietuvė atsiliko 10 min. 30 sek. nuo nugalėtojos švedės Tove Alexandersson. Kitos dvi Lietuvos atstovės rezultatų lentelėje rikiavosi iškart po komandos narės: A. Kutkaitė buvo 70-ta (49:46 min.), o S. Paužaitė 71-a (50:01 min.). I. Kazlauskaitė buvo 74-ta (51:11 min.).

„Manau, kad pasirodėme prastai, nes labai trūko pasiruošimo: bėgimo technikos ir pasirengimo tokioje vietovėje. Trūko tiek jėgos į kalnus, bet labiau bėgimo technikos žemyn, nes čia būtent daugiausia ir buvo pralošiama. Teigiama pusė buvo ta, kad pavyko išvengti didelių klaidų, nes, kita vertus, trasos buvo gana paprastos orientavimosi atžvilgiu“, – bendrai komandos pasirodymą vertino I. Valaitė, pridūrusi, kad nepaisant neįgyvendintų sportinių lūkesčių, pasaulio taurės etapu lietuvės liko ypač patenkintos.

Tai buvo paskutinės varžybos, kuriose orientacininkai kovojo dėl pasaulinio reitingo taškų pasaulio taurės etapuose. Todėl paskutinis taurės etapas sudėliojo galutinę rikiuotę ir išaiškino šio sezono favoritus pasaulio elite. Pagal Tarptautinį orientavimosi sporto reitingą viršūnėje vietą išsaugojo paskutinį asmeninės rungties etapą laimėję atletai. Švedė T. Alexandersson ir šveicaras Matthias Kyburz parodė savo pranašumą tarp pasaulinio elito vidutinėje distancijoje išplėšę aukso medalius.

 Vidutinės trasos oficialūs rezultatai

Mišrios estafetės rungtyje – jungtinės komandos

Paskutinė finalinio pasaulio taurės etapo rungtis buvo mišrios sprinto estafetės, kur pirmiausia bėga moteris, tada du vyrai ir suminį komandos laiką paskutiniu etapu išbėgusi užfiksuoja vėl moteris. Mažiausiai nuspėjamoje trasoje Lietuvos moterys planavo varžytis su moterišku ketvertu. Tačiau galutinėje starto rikiuotėje buvo surinktos dvi komandos, kuriose atstovavo ir dalis Lietuvos orientacininkių. Be konkurencijos jos startavo maišytose ekipose su Pietų Afrikos, Rusijos ir Prancūzijos orientacininkais.

22-ą vietą tarp visų komandų užėmė jungtinė Prancūzijos, Rusijos ir Lietuvos ekipa, kurių suminis laikas buvo 1 val. 2 min. 31 sek. Komandą sudarė I. Kazlauskaitė, Maxime Rauturier, Arnaud Perrin ir Tatiana Bevza. Estafetę pradėjusi lietuvė iš etapo grįžo 29-oje pozicijoje. Komandą stipriai į priekį pastūmėjo trečiu etapu išbėgęs prancūzas A. Perrin, kuris savo etape parodė aukštą 5-tą laiką.

S. Paužaitė su I. Valaite bėgo vienoje komandoje kartu su Pietų Afrikos orientacininkais Timothy Chambers ir Michael Crone. Komanda užfiksavo 1 val. 9 min. 16 sek. rezultatą ir buvo 32-ta iš tiek pat galimų.

„Dideliu tikslų nekėlėme, nes sprintas mums ne prioritetinė rungtis. Be to, žiauriai skaudėjo kojas nuo ankstesnių trasų – ypač problematiškas buvo apšilimas“, apie finalinio pasaulio taurės etapo iššūkius pasakojo vilnietė I. Valaitė. Nepaisant sudėtingų sąlygų ir savijautos, paskutiniu mišrios sprinto estafetės startu lietuvės liko ypač patenkintos.

„Tai buvo vienos smagesnių varžybų – daug palaikymo sulaukėme visoje trasoje. Pati atmosfera tiesiog nereali“, tęsė pasakojimą orientacininkė.

Greičiausiai trasą įveikė Švedijos antroji komanda, kurią sudarė Helena Bergmann, Martin Regborn, Oskar Sjoeberg ir Sara Hagstrom (57:48 min.).

Mišrių sprinto estafečių rezultatai