Alinančioje Europos čempionato ilgojoje distancijoje R. Kavaliauskas buvo 32-as 

Bulgarijoje Velingrado mieste Europos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas tęsėsi ilgąja distancija. Sportininkus atskiro starto varžybose alino statūs kalnai ir sunkios slydimo sąlygos. Įdienojus termometrų stulpeliuose temperatūra siekė beveik dviženklį teigiamą skaičių, todėl kalnuotoje trasoje buvo labai daug minkšto sniego, o vietomis jo ir trūko. Lietuvos rinktinės narys Regimantas Kavaliauskas apie 1 km vertikalaus sukilimo ir beveik 30 km distanciją įveikė užfiksavęs 2 val. 34 sek. laiką ir užėmęs 32-ą vietą.

Kitas Lietuvos atstovas Andrejus Gerasimovas rikiuojasi 39-oje pozicijoje (2:10:32 val.), o Vitalijui Petruliui nepavyko sėkmingai pasiekti finišo. Pasaulio čempiono titulą iškovojo Švedijos orientacininkas Erikas Rostas. Jis tris ilgosios distancijos ratus įveikė per 1 val. 33 min. 48 sek. Ilgą laiką pirmavęs čempionato šeimininkų favoritas bulgaras Stanimiras Belomazhevas galiausiai distancijos pabaigoje nusileido lyderiui minute, jam atiteko sidabro medalis. Bronzinės prabos apdovanojimą iškovojo norvegas Oeyvindas Watterdalis (1:34:47 val.).

Moterų grupėje triumfavo Rusijos orientacininkė Marija Kečkina, kuri 19 km distanciją su 20 kontrolinių punktų ir 600 metrų vertikalaus sukilimo įveikė per 1 val. 13 min. 19 sek. Švedijos atstovei Magdalenai Olsson atiteko sidabro medalis (1:16:57 val.), bronza – rusei Anastasijai Kravčenko (1:18:39 val.).

Kartu vykusiame pasaulio jaunimo orientavimosi sporto slidėmis čempionate geriausiai pasirodė puikią sportinę formą demonstruojanti Judita Traubaitė. Lietuvė 14,1 km distanciją su 16 kontrolinių punktų ir beveik puse kilometro vertikalaus sukilimo įveikė per 1 val. 18 min. 3 sek. ir užėmė 11-ą vietą. J. Traubaitė pasakojo, kad visą distanciją buvo labai sunku dėl sudėtingų slydimo sąlygų: „Varžybų pabaigoje vietomis vėžės buvo labai vandeningos, tad sunku čiuožti“.

Tarp merginų greičiausia buvo rusė Ekaterina Stepanova, kuri trasą įveikė per 1 val. 11 min. 47 sek. Sidabro medalį iškovojo jos tautietė Marina Vyatkina (1:11:58 val.), o bronzą – norvegė Synne Strand (1:14:21 val.). Kita Lietuvos atstovė Justė Umbrasaitė buvo 35-ta.

Vaikinų grupėje Ignas Ambrazas ilgojoje distancijoje užėmė 27-tą vietą. 18,6 km distanciją su 18 kontrolinių punktų ir 540 metrų vertikalaus sukilimo lietuvis įveikė per 1 val. 26 min. ir atsiliko nuo lyderio norvego Jorgeno Baklido beveik 15 min. Greičiausiai tarp Lietuvos vaikinų dviejų ratų trasą praslydęs I. Ambrazas pasakojo, kad orientuotis buvo pakankamai lengva, kadangi toje pačioje vietovėje varžybos vyko jau kelintą dieną iš eilės. „Jaučiausi jau beveik kaip savo kieme, startuojame jau trečią kartą šiame miške. Ilgoje trasoje čempionato organizatoriai pridėjo tik vieną gabalą naujo žemėlapio. Šiaip labai sunki trasa – vien kyli ir leidiesi, kyli ir leidiesi“, – sakė Lietuvos jaunimo rinktinės narys.

Kitas Lietuvos atstovas Kasparas Šulčys buvo 31-as (1:29:07 val.), Rokas Vaitkus rikiavosi beveik iškart po jo – 33-ioje pozicijoje (1:32:11 val.), o Adomas Repšys buvo 39-as (1:49:33 val.).

Europos jaunių čempionato debiutantė Emilija Tamoševičiūtė užėmė 28-tą poziciją, o vaikinų grupėje Gytis Dauknys buvo 26-tas.

Senojo žemyno pirmenybės į Velingradą sugrįžo po 41-erių metų pertraukos. Iš viso Europos suaugusiųjų čempionate varžosi 43 moterys ir 64 vyrai iš 18 šalių, jaunimo grupėse – 171 sportininkai. Ketvirtadienį čempionatas baigsis estafetės rungtimi, kur startuos Lietuvos vyrų ir jaunimo ekipos.

Rezultatai

Vyrų GPS

Moterų GPS