Pasaulio taurės etapas vyko kaimyninėje Latvijoje

Trečiasis pasaulio orientavimosi sporto taurės etapas praūžė Latvijoje, Cesio miesto apylinkėse. Vidutinės, komandinės estafečių ir sprinto rungtyse Lietuvos atstovai buvo toli nuo pasaulinio elito.

Penktadienį taurės etapas prasidėjo techniškai sudėtinga vidutinės trasos rungtimi. Greičiausiai 6,2 km distanciją su 21 kontroliniais punktais įveikė Jonas Vytautas Gvildys, kuris užėmė 31-ą vietą (41:24 min.). Simonas Krėpšta užėmė 64-tą vietą, Vytautas Beliūnas 69-tą, o Algirdas Bartkevičius buvo 105-as.

Tarp Lietuvos moterų stipriausiai pasirodė Gabija Ražaitytė, kuri 5,2 km distanciją su 20 kontrolinių punktų įveikė per 43 min. 49 sek. ir užėmė 35-ą vietą. Kita Lietuvos atstovė Sandra Paužaitė buvo 55-a, iškart po jos rikiavosi Aušrinė Kutkaitė 56-oje pozicijoje. Indrė Valaitė buvo 64-oje vietoje, o Kastė Rutkauskaitė – 85-oje.

Lyderiai vidutinėje laimėjo užtikrintai: tarp moterų pergalę šventė Rusijos orientacininkė Natalija Gemperle, o tarp vyrų – norvegas Olavas Lundanes. Pasaulio elito favoritai liko prizinio trejetuko užribyje. Pagal tarptautinį reitingą lyderiaujanti švedė Tove Alexandersson buvo penktoji, o pirmą poziciją užimantis šveicaras Danielis Hubmannas buvo septintas.

Estafetėse pakartoti pasaulio pirmenybių šanso nepavyko

Šeštadienį pasaulio taurės etapas tęsėsi komandine estafetės rungtimi. Prisiminus pasaulio pirmenybes Estijoje prieš mėnesį, kur Lietuvos vyrų komanda sugebėjo laikytis su lyderiais, buvo stengiamasi parodyti kuo geresnius rezultatus ir čia, kaimyninėje Latvijoje.

Tačiau nuo pirmųjų minučių visas lyderių komandas lietuviai paleido ir galutinėje rikiuotėje pagal šalis, buvo 14-ta. Suminis trijulės, kurią sudarė J. V. Gvildys, V. Beliūnas ir A. Bartkevičius rezultatas buvo 2 val. 23 min. 38 sek. Tarp vyrų pergalę šventė Švedijos komanda: Jonas Leanderssonas, Albinas Ridefeltas ir Williamas Lindas trasą įveikė per 2 val. 6 min. 21 sek. ir finišavo solidžiu minutės atotrūkiu nuo artimiausių varžovų.

Lietuvos moterų komanda galutinėje įskaitoje užėmė 11 poziciją mūsų šaliai. A. Kutkaitė, S. Paužaitė ir I. Valaitė estafetės rungtį įveikė per 2 val. 1 min. 11 sek. Moterų grupėje triumfavo šveicarių trijulė: Elena Roos, Julia Gross ir Sabine Hauswirth finišo tiesiojoje realizavo pirmąją vietą ir vos sekunde pranoko Švedijos komandą.

Sprinto finale – trys Lietuvos atstovai

Pasaulio taurės etapo paskutinė rungtis buvo greitas sprintas. Anksti ryte sportininkai kvalifikacijos etape kovojo dėl vietos finale. Kvalifikacinį barjerą pavyko įvykdyti trims Lietuvos sportininkams.

Vyrų grupėje geriausias sprinteris tarp Baltijos šalių J. V. Gvildys sprinto finale realizavo vietą tarp dvidešimt geriausių pasaulyje. 2,7 km distanciją su 23 kontroliniais punktais jis įveikė per 16 min. 4 sek. ir atsiliko vos 56 sek. nuo lyderio čeko Vojtecho Kralo. Tą patį laiką kaip ir lietuvis užfiksavo dar du sportininkai: 19-tą vietą J. V. Gvildys dalinasi ir su švedu Albinu Ridefeltu bei šveicaru Andreasu Kyburzu. Kitas į finalą patekęs Lietuvos vyras A. Bartkevičius užėmė 25-tą poziciją.

Finaliniame moterų starto sąraše buvo galima išvysti ir vieną Lietuvos atstovę. E. T. Gvildytė aršiai kovojo su pasauliniu elitu ir pagal rezultatus užėmė 32-ą poziciją, kurią dalinasi su tą patį laiką užfiksavusia brite Charlotte Ward. 2,6 km distanciją su 19 kontroliniais punktais Lietuvos atstovė įveikė per 17 min. 38 sek.

Kitas pasaulio orientavimosi sporto bėgte taurės etapas vyks rugsėjo pabaigoje Šveicarijoje.