Tarp dešimttūkstantinės augalų kolekcijos – dvidešimt kontrolinių punktų

Ar sugebėtum rasti visus 10 000 skirtingų augalų rūšių botanikos sode? Tai būtų kiek sudėtinga užduotis, tačiau susipažinti su autentiška žaliąja akademinės bendruomenės erdve įveikus sudėliotą trasą pagal žemėlapį – gali kiekvienas. Vilniaus Universitetas kviečia susipažinti su VU Botanikos sodu pasitelkus kompasą ir sportinį žemėlapį. Kairėnų g. 43 gegužės 12 d. 16 val. bus iškilmingai atidaryta stacionari orientavimosi sporto trasa, kur bus sustatyti punktai pačiuose įdomiausiuose Botanikos sodo kampeliuose.

„Stacionari orientavimosi trasa yra įrengta taip, jog sodo lankytojas galėtų ne tik tobulinti savo orientavimosi įgūdžius, bet ir susipažinti su įvairiais parko objektais: architektūriniais pastatais, skulptūromis ar augalų kolekcijomis“, – apie išskirtinę vietovę, kurioje bus nuolatos išdėliota 20 stacionarių punktų, pasakojo vienas iš idėjos iniciatorių Viktoras Staišiūnas. Vilniaus Universiteto Botanikos sodo augalų kolekcijos yra vienos iš gausiausių Rytų ir Šiaurės Europos regione. Čia galima rasti beveik 10 000 skirtingų pavadinimų augalų.

Distanciją kiekvienas dalyvis galės pasirinkti: pažengusiųjų (2,7 km) arba pradedančiųjų (1,5 km). „Vietovėje vyrauja gero ir vidutinio prabėgamumo miškas, o kelių ir takų tinklas tankus. Reljefas įvairus, nuo labai raižyto, kuriame dominuoja kalnai, iki plokščių vietų su pievomis arba įvairiomis augalų kolekcijomis“, – apie botanikos sode besidriekiančią trasą pasakojo V. Staišiūnas. Pats kaip orientacininkas pajuokaudamas patikino – VU Botanikos sodo teritoriją juosia tvora, tad pradedantieji tikrai nepasiklys.

Patyrusiems orientacininkams ši trasa nebus sunkus išbandymas, kadangi techniškai ji nėra sudėtinga. Tačiau pradedantiesiems ar mėgėjams tai puikus būdas susipažinti tiek su botanikos sodu, tiek su pačiu orientavimosi sportu.

Paskatino pasiteisinęs renginys

VU Botanikos sodas siekdamas turėtų įvairios veiklos ne tik sezono metu (balandžio – spalio mėn.) kartu su VU sporto centru nusprendė parengti orientavimosi sporto žemėlapį.

„Pirmasis orientavimosi sporto renginys įvyko vasario mėnesį ir jame dalyvavo VU bendruomenės nariai ir botanikos sodo svečiai. Iš viso dalyvavo apie 200 dalyvių. Toks dalyvių skaičius pranoko bet kokius organizatorių lūkesčius, todėl sekantis žingsnis buvo stacionarios trasos įrengimas“, – apie sprendimą sodą atgaivinti pasitelkę orientavimosi sportą pasakojo stacionarios trasos iniciatorius V. Staišiūnas.

„Labai tikiuosi, jog žmonės aktyviai vis daugiau laiko praleis gamtoje, atras šią naują sporto šaką ir galbūt tai bus nauja jų aistra, o galbūt ir gyvenimo būdas, kuris man jau yra beveik 20 metų“, – apie lūkesčius kalbėjo V. Staišiūnas.

Ateityje VU Botanikos sode bus organizuojama ir daugiau nemokamų sporto renginių. Vienas iš jų – gegužės 24-ą dieną pasaulio orientavimosi sporto dienai paminėti.

Vieta

Informacija su kvietimu

Registracijos forma į renginį (iki 05-11)