800 orientacininkų uždaryti sezoną susirinks Lietuvos taurėje

Ilgas varžybų sezonas orientacininkams tęsiasi nuo ankstyvo pavasario iki rudens vidurio. Kasmet spalio viduryje vykstančiose Lietuvos taurės varžybose susirenka gausus būrys orientacininkų ne tik kovoti dėl taurės, bet ir uždaryti varžybų sezoną. Šiemet beveik 800 orientacininkų bėgikų ir dviratininkų susirinks Alytuje.

Pirmąją varžybų dieną šeštadienį Vidzgirio miške orientacininkai varžysis ir dėl tarptautinių reitingo taškų. Raižytą reljefą turinčiame Alytaus miške sportininkų laukia fiziškai ypač sudėtinga vidutinė trasa – šlaitai vietomis siekia ir iki 60 metrų aukščio. Vyrai turės įveikti 7,2 km, o moterys – 5,9 km distanciją. Antrą varžybų dieną vyrai Radžiūnų miške bėgs 6,9 km, o moterų grupėje bus 6 km trasa.

Pernai Prienuose tarp moterų bendroje įskaitoje buvo nugalėjusi Alytaus „Dainavos“ atstovė Sandra Paužaitė. Tarp vyrų šiemet titulą gins pernai trečius metus iš eilės Lietuvos taurę laimėjęs Jonas Vytautas Gvildys iš Kauno „Medeinos“ klubo. Anot orientacininko, šiemet pakankamai rimtą konkurenciją sudarys ir iš Skandinavijos atvyksiantys bėgikai. Ranginių varžybų starto J. V. Gvildys nesureikšmina, kadangi palyginus su pirmenybėmis, koeficientas bus labai mažas, tačiau tai – šansas ne rinktinės nariams: „Galimybė orientacininkams pakilti tarptautiniuose reitinguose, kurie šiemet neatstovavo Lietuvai pasaulio čempionate ar taurės etapuose“.

J. V. Gvildys yra nusiteikęs pratęsti pergalių seriją ir laimėti ketvirtą Lietuvos taurę iš eilės, tačiau tikina labai rimtai startams nesiruošęs, o sezonas taurės varžybomis dar nesibaigs. „Kartu su Tekle (Emilija Tekle Gvildyte – aut. past.) išvyksime spalio 22 dieną į Kinijos orientavimosi daugiadienes varžybas. Ten bus iš viso 6 startai, kur kai kuriuose iš jų galima laimėti ir piniginių prizų. Konkurencija ten bus tikrai rimta – suvažiuos nemažai Europos elito, tad bus gera proga pasivaržyti“, – apie prasitęsusi varžybų sezoną pasakojo Lietuvos rinktinės narys, pridūręs, kad ten lauks trumpų distancijų rungtys. Ilgiausia trasa bus vidutinė, o kiti – sprintai, kurie bus pateikti labiau kaip žiūrovinio formato, siekiant populiarinti sportą.

Dėl Lietuvos taurės ir dėl įskaitos

Dviratininkai kovos ne tik dėl Lietuvos taurės, bet po šių dviejų etapų paaiškės ir galutinė Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais taurės rikiuotė. Sumoje yra skaičiuojami 12 geriausių rezultatų iš visų etapų. Po 23-ejų startų šį sezoną lyderiauja Vilniaus „Perkūno” orientacininkai Jonas Maišelis (12370 tšk.) ir Algirda Zaliauskaitė (12311 tšk.). Sportininkai privalo išlaikyti savo pozicijas, kadangi jiems ant kulnų lipa kiti orientacininkai. Lietuvos taurės varžybose rezultatai bus skaičiuojami koeficientu 1. Iš viso šiemet Lietuvos OSKD taurėje yra 25 etapai.

Praėjusiais metais Lietuvos taurės bendroje įskaitoje Prienuose laimėjo šiuo metu pagal Lietuvos OSKD taurę lyderiaujantis J. Maišelis, o tarp moterų pirmoji buvo Šiaulių „Sako” atstovė Gabrielė Andrašiūnienė.

Stipriausi vyrai abi dienas varžysis 23 km distancijose, o moterims bus 17 km ir 15 km ilgio vidutinės trasos.

Reitingai po Klaipėdos taurės

Pirmą kartą išrinks geriausią metų orientacininką

Lietuvos taurėje yra planuojama apdovanoti geriausią orientacininką. „Metų orientacininkas” – tokiu titulu planuojama apdovanoti daugiausiai Lietuvos vardą garsinusį ir labiausiai nusipelniusį sportininką arba sportininkę, kurį išrinks visa Lietuvos orientavimosi sporto bendruomenė elektroniniu balsavimu. Iš viso yra numatyta 16 nominantų, kurie šiemet yra laimėję prizines vietas pasaulio ir Europos pirmenybėse bei Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse.

Lietuvos taurės pirmoji diena jauniesiems orientacininkams bus atrankos varžybos į šiemet spalio 21-22 dienomis Švedijoje vyksiančią Baltijos šalių jaunimo taurę. Šiose varžybose startuoja nuo 16 iki 20 metų sportininkai, kurie varžysis ilgoje ir komandinės estafetės rungtyje.

Informacija apie varžybas

Video reportažas iš praėjusių metų Lietuvos taurės: