Savaitgalį startuoja Pasaulio jaunimo bei Pasaulio veteranų čempionatai

Ugnė Liegutė, JWOC2018, Vengrija

 

Savaitgalį užvirs kovos dėl medalių iškart dviejuose Pasaulio čempionatuose. Šeštadienį Rygoje (Latvija) sprinto kvalifikacinėmis varžybomis prasidėjo Pasaulio veteranų, o sekmadienį Aarhuso priemiestyje (Danija) paaiškės Pasaulio jaunimo orientavimosi sporto čempionatai sprinto trasoje.

Danijoje dėl Pasaulio jaunimo čempionato apdovanojimų šiemet varžysis per 160 merginų bei virš 180 vaikinų iš 41 šalies. Pasaulio jaunimo čempionatas Danijoje paskutinį sykį vyko 2010 metais, o iš viso vyks jau trečią kartą.

Lietuvai šiose varžybose atstovaus Pranas Germanavičius, Rokas Barauskas, Dovydas Kaušakys, Augusts Velde, Judita Traubaitė, Ugnė Liegutė, Miglė Sušinskaitė ir Viktorija Drazdauskaitė.

„Nedarėme nė vienos stovyklos Danijoje, nes šiemet akcentavome pasirengimą Europos jaunių, jaunučių čempionatui. Nors iš pirmo žvilgsnio vietovės atrodo paprastesnės nei neseniai pasibaigusiame Europos čempionate, iš tiesų taip nebus. Laukia didesni nei Baltarusijoje kalnai, bėgimą apsunkins minkštas gruntas, bet žinoma ir nebus itin sudėtinga kaip kokioje Skandinavijoje ar Alpių kalnuose. Lietuviai tradiciškai moka bėgti ir orientuotis „daniškoje“ vietovėje, ką rodo ir ankstesnių Pasaulio, Europos čempionatų Danijoje rezultatai“, – prieš išvyką pasakojo Moksleivių ir jaunimo komiteto pirmininkas Vilius Aleliūnas.

Vaikinų komandos pagrindą sudaro aštuoniolikmečiai, dar prieš savaitę startavę Europos jaunių, jaunučių čempionate, o merginų komanda yra šiek tiek „vyresnė“: dvi sportininkės Pasaulio jaunimo čempionate dalyvavo ir pernai, vienai jų tai bus paskutinysis čempionatas jaunimo grupėje.

„Pagrindinis tikslas yra pratinti jaunesnius sportininkus prie aukšto lygio varžybų. Nekeliame tikslo užimti vietų pirmajame ar antrajame dešimtuke. Vidutinėje trasoje norėtumėme atsirinkti į finalines varžybas, o estafetėse pakovoti dėl aukštesnių vietų. Baltijos šalių čempionate mūsų vyrukai sugebėjo nustebinti ir laimėti estafetes, tad, susiklosčius palankioms aplinkybėms, galbūt būtų galima pakovoti dėl pirmojo dešimtuko, kas būtų labai geras rezultatas šiai jaunai komandai. Tarp merginų, aišku, daugiausiai tikimės iš Juditos Traubaitės, kuri yra ryški komandos lyderė šiuo metu. Visgi, kaip minėjau, aukštų tikslų komandai nekeliame ir su jaunais sportininkais kaupsime patirtį ateičiai“, – apie tikslus čempionate pasakojo Vilius Aleliūnas.

Varžybų programa

Liepos 7 d. – Sprintas (startas 11:00)

Liepos 8 d. – Ilga (startas 10:00)

Liepos 10 d. – Vidutinė, kvalifikacija (startas 11:00)

Liepos 11 d. – Vidutinė, finalas (startas 10:00)

Liepos 12 d. – Estafetės (startas 11:00)

Starto pradžia nurodyta Lietuvos laiku.

Varžybų tinklapis: www.jwoc2019.dk


Kartu su čempionatu – Šiaurės šalių jaunimo susibūrimas

Šalia Pasaulio jaunimo čempionato Danijoje vyks „Young Orienteering Leaders Academy“ (YOLA) susibūrimas. Danijos orientavimosi sporto federacija inicijavo Šiaurės šalių 18-25 metų amžiaus orientacininkų susibūrimą, kuriame lektoriai skaitys paskaitas įvairiomis orientavimosi sporto vystymo temomis, bus dalijamasi gerąja šalių praktika.

„YOLA“ dalyvaus jaunieji orientacininkai iš Danijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Baltijos šalių, o tarp jų ir 6 lietuviai. Susitikimuose numatyta daug įvairių temų: kaip treniruotis pačiam, kaip treniruoti vaikus, kaip organizuoti užsiėmimus mokyklose, kaip organizuoti vietines ir aukšto lygio varžybas, kaip dirbti su aukšto meistriškumo sportininkais ir pan. Nemažiau svarbi susitikimo dalis – „socializuotis“, užmegzti ryšius. Palaikome šią danų iniciatyvą ir tikimės, kad tokie susitikimai taps tradiciniais. Šis susitikimas – dar viena puiki proga mums patobulėti, susipažinti su orientavimosi sporto lygiu kitose šalyse“, – „YOLA“ susitikimą pristatė Vilius Aleliūnas.


Pasaulio veteranų čempionate – gausus lietuvių būrys

Šeštadienį Latvijoje prasidėjo beveik savaitę truksiantis Pasaulio veteranų orientavimosi sporto čempionatas, kuriame varžysis beveik 3700 veteranų iš 42 šalių, o tarp jų – net 132 lietuviai.

Varžybų programa

Liepos 6 d. – Sprintas, kvalifikacija, (startas 10:00)

Liepos 7 d. – Sprintas, finalas (startas 9:00)

Liepos 9 d. – „Miško“ kvalifikacija (startas 10:00)

Liepos 10 d. – Vidutinė, finalas (startas 10:00)

Liepos 12 d. – Ilga, finalas (startas 9:30)

Starto pradžia nurodyta Lietuvos laiku.

Varžybų tinklapis: www.wmoc2019.lv