Ignas Ambrazas tapo Pasaulio U23 čempionu

Lietuvos orientacininkai medalių lietumu užbaigė tarptautinių orientavimosi sporto kalnų dviračiais varžybų sezoną. Rugsėjo 13-18 d. Bulgarijoje vyko pasaulio taurės varžybų finalinis etapas bei pasaulio jaunimo U23 ir meistrų čempionatas.

Pirmą kartą surengtame pasaulio U23 čempionate aukščiausios prabos medalį iškovojo Ignas Ambrazas. Lietuvis buvo nepralenkiamas ilgoje trasoje. Apie 37,8 km trasą su 21 kontroliniu punktu, I. Ambrazas įveikė per 1 val. 37 min. Antroje vietoje finišavusį čeką Janą Hašeką pasaulio čempionas aplenkė 21 sek.

Dar vieną pasaulio U23 čempionato medalį I. Ambrazas iškovojo sprinto trasoje. Apie 9,8 km distanciją su 21 kontroliniu punktu įveikęs per 19 min. 14 sek., I. Ambrazas tapo pasaulio vicečempionu. Auksą iškovojusiam lenkui Bartošui Niebielskiui lietuvis pralaimėjo 15 sek.

„Pasaulio čempionate sau kėliau pačius aukščiausius tikslus, nes man tai paskutiniai metai U23 amžiaus grupėje. Žinojau, kad čempionate esu pasiruošęs kovoti dėl pačių aukščiausių pozicijų. Savo rezultatus vertinu puikiai, nors klaidų nepavyko išvengti, bet iš jų galima tik pasimokyti, – sakė I. Ambrazas. – Pasaulio U23 čempionatas yra geras perėjimas iš jaunimo į elito grupę. Anksčiau būdavo, kad jaunimui per trumpą laiką reikia įveikti pakankamai didelį šuolį, norint kovoti su geriausiais pasaulio orientacininkais. Pirmą kartą kartu surengtose varžybose galėjai konkuruoti tose pačiose trasose tiek su bendraamžiais, tiek su elito sportininkais ir taip kaupti patirtį ateičiai.“

Pasaulio suaugusiųjų taurės varžybų finaliniame etape Lietuvos rinktinė iškovojo du sidabro medalius. Estafečių varžybose pasaulio vicečempione tapo Lietuvos rinktinė Gabrielė Andrašiūnienė, Jonas Maišelis ir I. Ambrazas.

„Įrodėme, kad esame viena stipriausių komandų pasaulyje. Lietuvos rinktinė buvome labai arti aukso Lietuvoje vykusiame šių metų Europos čempionate, bet dėl padarytos klaidos buvome diskvalifikuoti. Sidabras pasaulio taurės varžybų finaliniame etape suteiks daugiau pasitikėjimo. Matome, kad esame pajėgūs nuolat kautis dėl medalių svarbiausiose tarptautinėse varžybose“, – tvirtino I. Ambrazas.

Asmeninėse varžybose J. Maišelis iškovojo sidabrą sprinto varžybose. Moterų sprinto varžybose G. Andrašiūnienė liko per žingsnį nuo medalio – ketvirtoje vietoje.

Pasaulio meistrų čempionate net keturis aukso medalius susižėrė I. Ambrazo treneris ir tėtis Svajūnas Ambrazas. Iki 55 metų amžiaus varžybose S. Ambrazas pasaulio čempionu tapo bendro starto, sprinto, vidutinėje ir ilgoje trasose. Iki 35 metų varžybose Julius Juodišius auksą nuskynė sprinto ir ilgoje trasose, o vidutinės ir bendro starto rungtyse laimėjo sidabrą. Moterų iki 45 metų varžybose bronzos medalius bendro starto ir ilgoje trasoje laimėjo Roma Puišienė. Moterų iki 60 metų varžybose Rūta Stanevičienė iškovojo keturis sidabro medalius.