Jau kitą savaitę Ignalinoje pajėgiausi orientacininkai su kalnų dviračiais varžysis dėl Europos čempionato medalių

Beveik pustrečio šimto sportininkų gegužės 18-22 dienomis atvyksta į Ignaliną varžytis dėl Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionato medalių. Per penkias čempionato dienas pajėgiausi Senojo žemyno elito sportininkai varžysis sprinto, ilgoje ir dinamiškoje mišrios estafetės distancijose, o varžybos vyks Ignalinos miškuose – kerinčio grožio lietuviškos gamtos apsuptyje.

Iššūkis laukia ir itin aukštą kartelę išsikėlusios Lietuvos rinktinės – praėjusiais metais vykusiame Europos čempionate Portugalijoje mišrios estafetės rungtyje mūsų trijulė Jonas Maišelis, Ignas Ambrazas ir Gabrielė Andrašiūnienė iškovojo sidabrą, vicečempionės titulą Andrašiūnienė užsitikrino ir asmeninėje vidutinės distancijos rungtyje.

„Tikrai nesinorėtų, kad rezultatai būtų prastesni, nei ten buvo. Lūkesčiai yra dideli, – artėjant čempionatui apie tikslus pasakoja komandos vadovas Petras Andrašiūnas. – Gabrielė stipriai atrodo, ir Ignas, Jonas, tai yra tas branduolys, kuris gali parodyti gerą rezultatą. Aišku, kitos komandos irgi nesėdi rankų sudėjusios ir rimtai treniruojasi.“

Praėjusiais metais Europos čempionatas vyko tik vėlyvą rudenį – spalio mėnesį, taigi, vienos svarbiausių varžybų šio sporto atstovų laukia po gana neilgos pertraukos. „Tie, kurie buvo stiprūs Portugalijoje Europos čempionate, tie bus favoritai ir dabar, tas laiko tarpas nėra labai didelis,“ – svarsto komandos vadovas P. Andrašiūnas.

Svarbiausios orientavimosi sporto kalnų dviračiais varžybos grįžta į Lietuvą po penkerių metų pertraukos. 2017 m. vasarą Vilniuje sėkmingai įvyko pasaulio čempionatas, kur ir tuomet lietuviai buvo arti apdovanojimų pakylos. Pajėgiausi šios sporto šakos atstovai iš viso pasaulio varžėsi tokiose vietovėse kaip Kalnų parkas, Sapieginė, Žaliųjų ežerų apylinkės. Dabar Europos čempionate dalyvių lauks techniškos, kalvotos ir verčiančios gerokai pasukti galvą skaitant žemėlapį trasos. Varžybos vyks Lietuvos žiemos slidinėjimo centro apylinkėse ir Aukštaitijos nacionalinio parko miškuose.

Ignalinoje elito čempionate varžysis 107 sportininkai iš 17 Europos šalių. Savi miškai gali tapti pranašumu prieš varžovus lietuviams siekiant kovoti dėl aukščiausių pozicijų, tuo įsitikinęs komandos vadovas P. Andrašiūnas: „Viską įsivaizduoti dabar kur kas paprasčiau, nereikia tokios papildomos adaptacijos prie neįprastos temperatūros, kaip, pavyzdžiui, kai varžybos vyksta Pietų Europoje. Tu puikiai supranti kokia yra lietuviška specifika ir ko tame Ignalinos miške tikėtis. Tas pats Ignalinos kalnų dviračių maratonas vyksta ten jau keliolika metų ir visi supranta kas ten sportininkų laukia.“

Gegužės 20 d., penktadienį elito sportininkai varžysis greitoje ir dinamiškoje sprinto rungtyje, dalis jos drieksis ir pačioje Ignalinos miesto teritorijoje. Gegužės 21 d., šeštadienį, dalyvių lauks daugiausiai ištvermės reikalaujanti ilgoji distancija. Čempionato kulminacija bus dinamiškos ir įtraukiančios mišrios estafetės varžybos, kurios vyks gegužės 22 d.

Kartu su Europos suaugusiųjų čempionatu vyks ir Europos jaunių, jaunimo čempionatai. Iš viso į Lietuvą atvyks 95 jaunieji sportininkai iš 15 šalių. Kaip ir įprasta kitoms sporto šakoms, čempionate nėra laukiami rusai ir baltarusiai, Tarptautinei orientavimosi sporto federacijai (IOF) priėmus sprendimą suspenduoti šių šalių atstovus vos Rusija pradėjo karą Ukrainoje.

Programa:

Ketvirtadienį 05.19 10:00 vidutinė trasa jaunių ir jaunimo grupėms, Palūšėje

Penktadienį 05.20 10:00 sprintas, Ignalinos miesto centrinė aikštė

Šeštadienis 05.21 09:00 Ilga trasa, Lietuvos žiemos sporto centras

Sekmadienis 05.22 10:00 mišri estafetė elitui ir estafetė jauniams ir jaunimui, Lietuvos žiemos sporto centras

20-22 dienomis vyks varžybos žiūrovams, kuomet bus galima įveikti trasas, kurias įveikinėjo Europos čempionato dalyviai. Registracija: https://dbsportas.lt/lt/varz/2021166

TV Transliacija:

Gegužės 20-22 dienomis varžybos bus transliuojamos per TV3 play (lietuviškai), taip pat IOF Live center (angliškai) https://orienteering.sport/event/emtboc-2022/welcome/

Mišrių estafečių transliacija per TV6 gegužės 22 dieną 12:00-14:00 val.

Čempionato FB puslapis: