Pasaulio orientavimosi sporto čempionate Lietuvos rinktinę į priekį vedė Judita Traubaitė

Estijoje vyko svarbiausios šių metų orientacininkų slidėmis tarptautinės varžybos – pasaulio suaugusiųjų ir jaunimo čempionatas bei Europos jaunių pirmenybės. Visose amžiaus grupėse dėl medalių varžėsi 240 orientacininkų iš 17 valstybių. Lietuvos rinktinės garbę gynė 15 sportininkų.

Paskutinę pasaulio čempionato dieną vyko mišrių estafečių varžybos. Lietuvos komanda Judita Traubaitė ir Ignas Ambrazas iškovojo 10 vietą. Iš viso startavo 21 ekipa.

Asmeninėse varžybose geriausiai sekėsi praėjusių metų pasaulio jaunimo čempionato prizininkei J. Traubaitei. Suaugusiųjų planetos pirmenybėse J. Traubaitė debiutavo sprinto varžybose užimdama 14 vietą tarp 38 dalyvių. Antrą čempionato dieną Lietuvos rinktinės lyderė iškovojo 11 vietą persekiojimo lenktynėse. Vidutinėje trasoje J. Traubaitė finišavo 12-a.

„Esu patenkinta pasiektais rezultatais visose trasose. Nelabai tikėjausi užimtų tokių aukštų vietų. Trasos buvo sudėtingos. Orientavimosi buvo tikr

ai nemažai ir sudėtingo, bet pavyko įveikti trasas nepadarant labai didelių klaidų. Orientavimasis buvo stipresnė mano pusė, nes čiuožiant matėsi, kad kai kurios varžovės čiuožia ženkliai greičiau, – sakė elito grupėje pirmą kartą startavusi 20-etė J. Traubaitė. – Buvo sudėtinga orientuotis ir sunku fiziškai. Slydimo sąlygos irgi nebuvo lengvos, nes sniegas labai šlapias ir kasdien jo mažėjo. Gerai, kad jo užteko iki varžybų pabaigos.“

Vyrų elito varžybose Lietuvai atstovavo keturi orientacininkai. Geriausiai lietuviams sekėsi sprinto varžybose, kur startavo 55 sportininkai. Pasaulio čempionato debiutantas Ignas Ambrazas užėmė 28 vietą. Regimantas Kavaliauskas finišavo 43-as, Kasparas Šulčys 45-as, o Vitalijus Petrulis 48-as.

Persekiojimo rungtyje R. Kavaliauskas pakilo į 36 vietą, iškart už jo, 37-oje pozicijoje finišavo I. Ambrazas. V. Petrulis užėmė 45-ą, K. Šulčys 46-ą vietas. Vidutinėje trasoje aukščiausią poziciją 31 užėmė K. Šulčys. Viena pozicija jam nusileido I. Ambrazas. R. Kavaliauskas ir V. Petrulis užėmė atitinkamai 39 ir 41 vietas.

Pasaulio jaunimo čempionate Lietuvos orientacininkams nepavyko pakartoti praėjusių metų pasiekimo ir iškovoti medalių. Aukščiausias vietas lietuviai užėmė estafečių varžybose. Merginų varžybose Miglė Činčikaitė, Margarita Dienytė ir Ugnė Skučaitė iškovojo 5 vietą. Vaikinų grupėje Adomas Traubas, Andojas Lapinskas ir Pijus Jaloveckas užėmė 6 vietą.

Europos jaunių čempionato estafečių varžybose Lietuvos rinktinė Algirdas Dienys, Tadas Dementavičius ir Kasparas Murėnas finišo liniją kirto 5-oje vietoje.

Pasaulio čempionato metu oficialiai pranešta, kad nuo 2025 metų į pasaulio žiemos universiados oficialią programą yra įtraukiamas ir orientavimosi sportas slidėmis. Šių metų gruodžio 11-21 d. Šveicarijoje vyksiančioje žiemos universiadoje vyks parodomosiose orientavimosi slidėmis varžybos. Jose planuoja startuoti keturi Lietuvos rinktinės sportininkai.