Naujas etapas Pasaulio orientavimosi sporto čempionatų istorijoje

 

Antradienį Norvegijoje prasidės 36-asis Pasaulio orientavimosi sporto čempionatas. Svarbiausios orientavimosi sporto varžybos šioje Skandinavijos šalyje vyks jau ketvirtą kartą. Paskutinį kartą stipriausi orientacininkai dėl Pasaulio čempionato apdovanojimų Norvegijoje varžėsi prieš 9 metus, dar anksčiau planetos pirmenybės čia vyko 1997 ir 1978 metais.

Čempionato kovos vyks maždaug 90 kilometrų piečiau Oslo, Sarpsborgo miesto apylinkėse. Dėl apdovanojimų šiemet varžysis per 130 moterų ir 160 vyrų iš 48 šalių, o Lietuvai atstovaus 8 orientacininkai: Jonas Vytautas Gvildys (OSK „Medeina“ / SM „Gaja“), Algirdas Bartkevičius (OSK „Šilas“ / SM „Gaja“), Vytautas Beliūnas (OSK „Šilas“), Mantas Martinkus (OSK „Šilas“), Aušrinė Kutkaitė (OSK „Medeina“), Sandra Paužaitė (OSK „Dainava“), Gabija Ražaitytė (SK „Igtisa“) ir Kastė Rutkauskaitė (OSK „Ąžuolas“).

Šių metų Pasaulio čempionatas pasižymės nauja, sutrumpinta varžybų programa. Pradedant 2019 metais, čempionatų programa išskiriama į „miško“ ir „miesto“ varžybas. Nelyginiais metais bus išdalinti „miško“ varžybų – vidutinės ir ilgos trasų bei estafečių – apdovanojimai, o lyginiais metais paaiškės „miesto“ varžybų nugalėtojai – sprinto, sprinto estafečių ir naujos eliminavimo sprinto rungties čempionai.

Taip pat į „miško“ čempionato programą sugrįžta vienos kvalifikacinės varžybos: į vidutinės trasos finalą pateks po 15 stipriausių vyrų ir moterų iš 3 kvalifikacijos pogrupių. Dar 15 vietų finale bus skirta tų šalių sportininkams, kurie nepateko tarp 15 greičiausių kvalifikaciniuose pogrupiuose – į finalą pateks po vieną aukščiausią vietą užėmusį tokios šalies sportininką.

Vidutinės trasos kvalifikacijoje startuos Jonas Vytautas Gvildys, Algirdas Bartkevičius, Mantas Martinkus, Gabija Ražaitytė, Aušrinė Kutkaitė ir Sandra Paužaitė.

Ilgos trasos finale bus startuojama pagal nacionalines kvotas. Lietuvai tiek vyrų, tiek moterų grupėse ilgoje trasoje yra skirta po dvi vietas. Šiose varžybose bėgs Jonas Vytautas Gvildys, Vytautas Beliūnas, Gabija Ražaitytė ir Kastė Rutkauskaitė.

Estafečių komandų sudėtys paaiškės jau čempionato metu.

„Nors moterų komandos sudėtis teoriškai lyg ir aiškesnė nei vyrų, bet galutinai dėl estafečių komandų apsispręsime čempionato metu. Po paskutinės stovyklos visi išsiskirstė puikiai nusiteikę ir komanda pasiruošusi čempionatui gerai. Sportininkai įdėjo daug darbo ir pastangų, kad pasiruoštų pagrindinėms metų varžyboms kuo geriau. Kalbant apie tikslus, susilaikysiu nuo kažkokių konkrečių skaičių minėjimo. Tiesiog esu tikras, kad rinktinė yra pajėgi kovoti dėl aukštų vietų“, – prieš čempionatą pasakojo komandos vadovas Liutauras Bilevičius.

Pirmadienio rytą čempionato dalyvių laukė oficiali treniruotė, o vakare Sarpsborgo centre vyks atidarymo ceremonija. Pirmasis startas orientacininkų laukia jau antradienį, kuomet vyks vidutinės trasos kvalifikacinės varžybos.

Varžybų programa

Rugpjūčio 13 d. – Vidutinė trasos kvalifikacija (pradžia 14:30)

Rugpjūčio 14 d. – Ilga trasa (pradžia 11:30)

Rugpjūčio 16 d. – Vidutinės trasos finalas (pradžia 14:30)

Rugpjūčio 17 d. – Estafetės (pradžia 17:20)

 

Čempionato finalines varžybas bus galima tiesiogiai stebėti internetu (vaizdo transliacijos, rezultatai gyvai, GPS ir kita informacija): orienteering.sport/live

Varžybų tinklapis: woc2019.no