Danijoje prasideda Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas

 

Sekmadienį Danijoje prasidės Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas.

Savaitę truksiančios čempionato kovos vyks centrinėje šalies dalyje, Viborgo miesto apylinkėse.

Čempionate dalyvaus per 140 sportininkų – 89 vyrai ir 55 moterys – iš 25 šalių. Lietuvai atstovaus 8 orientacininkai: Jonas Maišelis (OSK „Perkūnas“), Regimantas Kavaliauskas (OSK „Telšiai“), Julius Juodišius (OSK „Fortūna“), Šarūnas Dmukauskas (ISK „Būdakalnis“), Petras Andrašiūnas (OSK „Sakas“), Karolina Mickevičiūtė-Juodišienė (OSK „Fortūna“), Gabrielė Andrašiūnienė (OSK „Sakas“) ir Viktorija Michnovič (OSK „Perkūnas“).

Kartu su suaugusiais dėl Pasaulio jaunimo čempionato apdovanojimų varžysis ir jaunieji orientacininkai. Jaunimo čempionate Lietuvos komandą sudarys 7 jaunieji orientacininkai: Austėja Kalvaitytė (ISK „Būdakalnis“/SM „Gaja“), Eglė Rubaževičiūtė (OSK „Fortūnas“/Vilniaus m. sporto centras), Justė Umbrasaitė (OSK „Perkūnas“), Ignas Ambrazas (OSK „Sakas“), Ąžuolas Macijauskas (OSK „Perkūnas“/Vilniaus m. sporto centras), Martynas Jurgaitis (OSK „Sakas“) ir Vėjus Žigilėjus (OSK „Perkūnas“/Vilniaus m. sporto centras).

„Šiandien vykęs sprinto modelis turėjo parodyti, kas mūsų laukia rytoj. Visgi pasižiūrėjus į „Google Maps“ matosi, kad sekmadienį lauks visiškai skirtinga vietovė. Varžybos vyks miesto centre, senamiestyje, o gerą rezultatą labiau turėtų nulemti tikslus orientavimasis nei greitas važiavimas. Taip pat svarbus bus geras žemėlapio „skaitymas“ ir savo jėgų įvertinimas, kaip gali greitai važiuoti tokioje sudėtingoje miesto vietovėje. Miško vietovės, sakyčiau, labai panašios į „lietuviškas“, tik gal keliukai bus kiek greitesni ir jų tinklas tankesnis. Vietovės nebus labai kalnuotos, vėlgi daug ką lems geras, greitas orientavimasis. Šįkart nebus galima važiuoti ir „pakirsti“ mišku, o tai kiek apsunkins varžybas: „nesuskaičius“ žemėlapio nebus sunku nuvažiuoti ne tuo, lygiagrečiu keliuku, o neturint galimybės pakirsti reiks daryti didelius lankus, kainuosiančius nemažai laiko.

Komanda pasiruošusi gerai ir tikslai kaip visada aukšti – užimti prizines vietas. Gal šie tikslai kiek „paaukštinti“, bet patekti į pirmąjį šešetuką tikrai realu“, – prieš čempionato pradžią pasakojo komandos vadovė Ramunė Arlauskienė.

Čempionatas sekmadienį prasidės sprinto varžybomis, vyksiančiomis pačiame Viborgo centre. Birželio mėnesį pasibaigusiame Europos čempionate sprinto varžybose Jonas Maišelis iškovojo 5-ą vietą, o praėjusių metų Pasaulio čempionate finišavo 10-as.

„Sprintas bus daug sudėtingesnis nei pernai. Praėjusiais metais sprintas vyko karinėje teritorijoje, kur nedaug pastatų, kelių. Buvo tiesiog greitas važiavimas su nedidele tikimybe padaryti orientavimosi klaidų. O rytoj laukia gan sudėtingas sprintas su daug kiemų, įvažiavimų, gyvatvorių, sienelių ir pan. Manau daug ką lems kaip tu greitai priimi sprendimą ir jį įvykdai. Žinoma, man kiek palankiau būtų įveikti „paprastesnį“ sprintą, bet per žiemos sezoną įveikiau nemažai sprinto trasų bėgte, tad esu pasiruošęs. Miško trasose orientuotis, manau, bus sudėtinga. Daug proskynų, takelių, reiks atidžiai stebėti ir skaičiuoti kelius. Manau, rezultatą labiau nulems orientavimasis nei greitos kojos“, – prieš pirmąjį startą čempionate pasakojo Jonas Maišelis

Po sprinto čempionato dalyvių lauks poilsio diena, o varžybos tęsis antradienį, kuomet paaiškės čempionai vidutinėje trasoje. Trečiadienį vyks ilgos trasos varžybos, o po dar vienos poilsio dienos čempionatas pasibaigs bendro starto lenktynėmis bei estafetėmis.

Gabrielė Andrašiūnienė, kiek daugiau nei prieš mėnesį vykusio Europos čempionato bendro starto lenktynėse iškovojusi ketvirtąją vietą bei praėjusių metų Pasaulio čempionato ilgoje trasoje finišavusi penkta, ir Pasaulio čempionate daugiau tikisi iš sau palankesnių distancijų – bendrojo starto ir ilgos trasos.

„Žiūrint į visą čempionato savaitę, labiau koncentruojuosi į vėliau vyksiančias rungtis – į ilgą trasą ir bendro starto lenktynes, kurios, manau, man yra palankesnės. Esu pasiruošusi patekti į pirmąjį šešetuką, o kaip pasiseks pamatysim savaitės eigoje. Praėjusių metų ir šio sezono rezultatai rodo, kad galiu galvoti apie medalį, bet labiau koncentruojuosi tiesiog į gerą pasirodymą trasoje, o medalis ateis pats. Jaučiuosi gerai pasiruošusi, padariau viską, ką galėjau ir kas buvo mano valioje. Per paskutinius du mėnesius pasitreniravau labai daug, sakyčiau, kad daugiausiai per pastaruosius penkerius metus. Vietovės čia labai panašios į Lietuvą. Rezultatą lems ne tik orientavimasis, bet ir greitas važiavimas, taip pat bus ir kalnų, pakilimų. Orientavimąsi kiek palengvins taisyklingas proskynų tinklas. Manau bus kombinacija greito važiavimo proskynomis ir tikslaus, sudėtingo orientavimosi MTB trasose su daug keliukų, o iš jų išvažiavus vėl reiks „spausti iki dugno“, – mintimis prieš čempionatą dalinosi Gabrielė Andrašiūnienė.

Pasaulio taurės įskaitoje – aukštos lietuvių pozicijos

Pasaulio čempionato kovos taip pat bus traukiamos į bendrą 2019 metų Pasaulio taurės įskaitą.

Po pirmojo etapo Lenkijoje Jonas Maišelis su 66 taškais rikiuojasi trečioje vietoje. Pirmauja Antonas Foliforovas iš Rusijos (93 tšk.), o antroje vietoje – estas Lauris Malsroosas (71 tšk.).

„Pasaulio taurės šiuo metu esu trečias. Labai smagu matyti save TOP3 pozicijoje ir norėtųsi tą poziciją išlaikyti ar pagerinti, bet bus kaip bus. Ankstesniais metais po pirmų etapų irgi būdavau pirmajame dešimtuke, bet sezono pabaigoje pozicijų išlaikyti nepavykdavo“, – situaciją Pasaulio taurės įskaitoje apibendrino Jonas Maišelis.

Moterų įskaitoje Gabrielė Andrašiūnienė su 67 taškais yra 5-a. Pirmauja danė Camilla Soegaard (110 tšk.), antrąją vietą užima čekė Veronika Kubinova (90 tšk.), o trečiąją – britė Clare Dallimore (83 tšk.).

Šio sezono Pasaulio taurę sudaro trys etapai. Trečiasis etapas spalio 4-6 dienomis vyks Vokietijoje.

Pasaulio čempionato programa

Liepos 28 d. – Sprintas

Liepos 30 d. – Vidutinė

Liepos 31 d. – Ilga

Rugpjūčio 2 d. – Bendro starto lenktynės

Rugpjūčio 3 d. – Estafetės

Čempionato kovas galima sekti gyvai (GPS + rezultatai gyvai) varžybų tinklapyje wmtboc2019.dk


Interviu su komandos vadove Ramune Arlauskiene, Jonu Maišeliu ir Gabriele Andrašiūniene: