Portugalijoje prasideda Pasaulio OS takais čempionatas

 

Sekmadienį Portugalijos Idanha-a-Nova miestelyje prasidės 2019 metų Pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatas.

Čempionate dalyvaus 89 „Open“ grupės ir 43 „Para“ grupės sportininkai iš 25 šalių. Lietuvai šiose varžybose atstovaus 6 orientacininkai: „Open“ grupėje varžysis Andrius Jovaiša, Robertas Stankevič ir Gintaras Mikolavičius, o „Para“ – Tadeuš Šimkovič, Laima Lažinskienė ir Petras Kasanavičius, debiutuosiantis tokio rango varžybose.

Prieš prasidedant čempionatui į kelis mūsų klausimus sutiko atsakyti vienas rinktinės narių Robertas Stankevič, šiuo metu besirikiuojantis 56-u numeriu (aukščiausiai iš lietuvių) pasauliniame OS takais reitinge.


Papasakok, kaip vyko pasiruošimas šiam čempionatui?

Pagrindinis pasiruošimas čempionatui vyko orientuojantis atvirose ir pusiau atvirose vietovėse Vilniuje ir jo pakraščiuose. Taip pat dalyvaujant OS bėgte varžybose, ypač sprintuose ir masinėse, kurių vietovėse ir žemėlapiuose tankiau objektų. Lietuvoje OS takais varžybų deja mažai, o į tolimesnį užsienį važiuoti brangu, tad dažniau nuvažiuojame į varžybas Latvijoje. Praėjusį savaitgalį dalyvavome Jekabpilio ir Daugpilio taurėse, kur rezultatai buvo neblogi. Pavasarį teko dalyvaut Europos taurės etape Anglijoje – „Jan Kjellström“ tarptautiniame orientavimosi festivalyje. Savaite vėliau teko planuoti trasą nedidelėms OS takais varžyboms Aukštadvaryje, vykusioms šalia Jono Vileišio taurės. Trasa driekėsi toje pačioje vietovėje, kur 2017 metais vyko Pasaulio orientavimosi takais čempionatas. Tai yra puiki, pusiau atvira vietovė ruošiantis Portugalijai. Lietuvos čempionate, kuris vyko prieš kelias savaites Palangoje, „PreO“ trasos man sekėsi vidutiniškai, o „TempO“ trasa – gana gerai. Sprendžiant pagal paskutiniųjų varžybų rezultatus, savo pasiruošimą Portugalijai vertinu teigiamai.

Ko pats tikiesi iš šio Pasaulio čempionato?

Čempionate norėtųsi išlaikyti stabilumą ir abi „PreO“ trasas įveikti kuo geriau. „TempO“ rungtyje paskutiniais metais nesisekė peržengti kvalifikacijos slenksčio. Kasmet šioje rungtyje konkurencija tik didėja ir prognozuoti rezultatus labai sunku. Norėtųsi, kad visi peržengtume kvalifikacijos barjerą, o finale patekimas į pirmąjį dvidešimtuką būtų tikrai geras rezultatas. Estafetėse aukštą vietą pasiekti itin sunku, nes visi komandos nariai turi būti universalūs – geri tiek „PreO“, tiek „TempO“ rungtyse, bet stengsimės.

Orientacininkai bėgte ar dviračiais varžybų vietovę Portugalijoje įvardintų kaip specifinę: labiau nei įprasta lietuviams kalnuotą, akmeningą, su dygiais augalais. Žinoma paminėtų ir laukiantį karštį. Ar OS takais Portugalijoje irgi bus tam tikra „egzotika“? Ar vietovės „specifika“ turi įtakos OS takais sportininkams?

Orientavimosi takais disciplinoje vietovės „specifika“ turi didelę reikšmę. Skirtinga vietovė ir skirtingas distancijų planavimas reikalauja skirtingų dalyvio gebėjimų. Vieni geriau sprendžia „geometrines“ užduotis, kiti – logines, reljefo ar objektų skaitymo. Portugalijoje, tikėtina, bus daugiau objektų skaitymo užduočių ir tikiuosi tolimų punktų, ką labai mėgstu. Orientavimasis šioje vietovėje bus „egzotika“, tačiau nė kiek nesijaudinu, nes yra tekę orientuotis panašaus tipo vietovėse Čekijoje ir Slovakijoje Europos čempionatų metu ir tuomet sekėsi gerai. Daug priklausys ne tik nuo vietovės, bet ir nuo „distancininko“. Laukia, manau, vienos iš įdomiausių trasų.

Jei Portugalijoje bus karšta, tai tokiam orui esam pasiruošę – užgrūdinti balandžio ir birželio kaitrų gimtinėje.


Varžybų programa

Birželio 23 d., sekmadienis – Čempionato atidarymas

Birželio 25 d., antradienis – „PreO“ rungties 1-a diena

Birželio 27 d., ketvirtadienis – „PreO“ rungties 2-a diena

Birželio 28 d., penktadienis – Estafetės

Birželio 29 d., šeštadienis – „TempO“ rungtis

Varžybų tinklapis: wtoc2019.fpo.pt