Pasaulinė orientavimosi sporto diena – dvylikoje Lietuvos miestų

 

Gegužės 15 dieną visame pasaulyje buvo švenčiama Pasaulinė orientavimosi sporto diena. Ketvirtus metus iš eilės organizuojama šventė šiemet Lietuvoje truko dvi dienas, o orientavimosi sportą buvo galima išbandyti net 12 miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Marijampolėje, Plungėje, Prienuose, Ignalinoje, Šilutėje, Neringoje, Alytuje ir Panevėžyje.

Katedros aikštėje – labirintas miestiečiams

Nesudėtingos trasos ir smagūs labirintai buvo įrengti miestų parkuose, prie mokyklų ir kitų mokymų įstaigų, o Vilniuje orientavimosi sportą buvo galima išbandyti pačioje sostinės širdyje – Katedros aikštėje. Nuo pat ryto į darbą skubantys vilniečiai trumpam stabtelėdavo įveikti aikštėje įrengtą labirintą, o patyrę orientacininkai visus norinčius supažindino su šios sporto šakos subtilybėmis. Per dieną prie Katedros orientavimosi sportą išbandė virš 700 miestiečių: vieniems tai buvo pirmoji pažintis su šia šaka, o orientavimosi sporto gerbėjams – puiki proga susitikti su draugais ir palenktyniauti vienas prieš vieną greitame labirinte.

Vakare aikštėje rinkosi žiūrovai, norintys išvysti pajėgiausių orientacininkų ir bėgikų dvikovas. Labirintą įveikė gausus būrys „Capital Runners Vilnius“ ir „Vilniaus bėgimo klubo“ bėgikų, o taip pat maratonininkas Ignas Brasevičius, kurie varžėsi su daugkartiniais Lietuvos orientavimosi sporto čempionais Gabija Ražaityte, Tekle Emilija Gvildyte ir Jonu Vytautu Gvildžiu.

Vakarą vainikavo loterija, kurioje du įveikę labirintą laimingieji laimėjo vertingus prizus – bėgimo batelius bei sportinį laikrodį.

 

Kaune – renginiai darželinukams ir moksleiviams

Kaune „Pasaulinės orientavimosi sporto dienos“ renginiai keliavo po miesto mokyklas ir darželius. Orientavimosi trasos buvo įrengtos net 7 Kauno vietose, o jose apsilankė virš 2800 vaikų iš kelių dešimčių ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų.

„Labai džiaugiamės Kauno sporto mokyklos „Gaja“ trenerių iniciatyva organizuoti „Pasaulinės orientavimosi sporto dienos“ renginius įvairiose Kauno miesto mokyklose. Tai yra puiki proga ne tik supažindinti su šia sporto šaka moksleivius, bet ir pakviesti juos lankyti orientavimosi sporto užsiėmimus. Kiekvienais metais po „Pasaulinės orientavimosi sporto dienos“ renginių sulaukiame susidomėjusių tėvelių skambučių ir naujų vaikų treniruotėse. Taip pat Kauno orientavimosi sporto klubas „Takas“, bendradarbiaudamas su Respublikine ikimokyklinio ugdymo įstaigų kūno kultūros pedagogų asociacija, jau ketvirtus metus organizuoja šios dienos renginį Kauno darželinukams. Šiemet renginyje dalyvavo beveik 800 mažųjų kauniečių, kurie orientavimosi trasą įveikė Kalniečių parke“, – Pasaulinės orientavimosi sporto dienos pasiekimais džiaugėsi viena iš renginio organizatorių ir Lietuvos orientavimosi sporto federacijos viceprezidentė Lina Balčiūnaitė.

Šiauliuose orientavimosi sportą išbandė per 1000 vaikų

Šiauliuose taip pat vyko net keli „Pasaulinės orientavimosi sporto dienos“ renginiai, kuriuos organizavo Šiaulių jaunųjų turistų centro mokytojai.

Renginiai vyko „Beržynėlio“ parke bei centrinėje miesto dalyje prie „Juventos“ progimnazijos ir Juliaus Janonio gimnazijos.

Renginio dalyviai išbandė orientavimosi sportą įveikdami trasą pasirinktinai bei labirintą.

„Beržynėlio“ parke dalyvavo 10-ies miesto bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai ir mokytojai, o taip pat svečiai iš Šiaulių rajono Aukštelkės bei Pakruojo miesto mokyklų.

Orientavimosi sportą Šiauliuose išbandė per 1000 vaikų.


„Pasaulinė orientavimosi sporto diena“ pirmą kartą buvo surengta 2016 metais. Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos iniciatyva tą dieną buvo siekiama pasaulio rekordo – daugiausia žmonių per vieną dieną įveikusių orientavimosi sporto trasą. 2016 metais šios dienos renginiuose dalyvavo per 250 tūkstančių žmonių. Pernai visame pasaulyje šią dieną orientavimosi sportą išbandė kiek daugiau nei 349 tūkstančiai žmonių, o Lietuvoje – per 6000 aktyvaus laisvalaikio mėgėjų.

„Pasaulinės orientavimosi sporto dienos“ renginiai Lietuvoje yra dalinai finansuojami „LTeam Start Up“ programos lėšomis. Programa „LTeam Start Up“ – Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir Lietuvos olimpinio fondo projektas, skirtas didinti fizinį aktyvumą ieškant iniciatyvių lyderių, skatinant juos kurti ir vykdyti fizinio aktyvumo projektus.


Pasaulinė orientavimosi sporto diena Šilutėje