Lietuvos komanda „Tiomiloje” finišavo 41-oje vietoje

 

Sekmadienio rytą Švedijoje finišavo prestižinės „Tiomila“ estafetės.

74-ą kartą vykusiose varžybose rungėsi 315 vyrų komandų, turėjusių įveikti 108,4 km distanciją.

Dešimties etapų estafetėse trečius metus iš eilės nugalėjo švedų „IFK Göteborg Orientering“ klubas, užtikrintai aplenkęs suomių „Koovee“ ir norvegų „Halden SK“ komandas.

Iš stipriausių Lietuvos orientacininkų sudaryta Šiaulių „Igtisa“ šiemet užėmė 41-ą vietą.

Varžybas pirmajame etape pradėjo Vilius Aleliūnas, o kitais etapais bėgo Jonas Vytautas Gvildys, Simonas Krėpšta, Mantas Martinkus, Vytautas Beliūnas, Giedrius Sabaliauskas, Henrikas Paužas, Martynas Tirlikas, Donatas Stulgys ir latvis Andris Kivlenieks.

Po nesėkmingai pasibaigusio pirmojo etapo lietuviai rikiavosi tik 150-oje vietoje, bet toliau „Igtisos“ vyrai vis gerino pozicijas ir finišavo prie pat greičiausių 40-ies komandų ribos.

„Pirmajame etape Viliui iš pradžių nebuvo pats sėkmingiausias skaidymas. Vėliau dalį trasos teko bėgti antrame „traukiny“, o ir klaidų jis neišvengė. Iki trasos pabaigos likus 4 punktams Vilius padarė labai didelę klaidą ir prarado  nemažiau 6-7 minučių,” – po varžybų pasakojo antruoju etapu bėgęs Jonas Vytautas Gvildys.

„Į antrąjį etapą išbėgau gerai nusiteikęs ir nuo pat pradžių gerai sekėsi ir orientuotis, ir rinkti punktus. Trasos viduryje buvo keletas „loterijos“ punktų, kur teko vaikščioti ir aklai bandyti juos rasti: vienas punktas buvo prie akmens labai tankiame jauname eglyne. Eglynas buvo toks tankus, kad kas 5 metrus nuo galvos vis nukrisdavo lempa. Vien ten praradau apie 1,5 minutės. Nežinau kaip, bet trasos pabaigoje vieno praėjimo viduryje sugebėjau pakeisti bėgimo kryptį 180 laipsnių ir tik šiek tiek pabėgęs supratau, kad kompasas rodo ne į žemėlapio šiaurę, o į pietus… Ši klaida, kainavusi dar apie 4 minutes, mane visai išmušė iš vėžių. Vietovėje buvo tik keletas techniškai sudėtingų vietų. Visur kitur buvo paprastas ir orientavimasis, ir bėgimas, bet varžybas apsunkino gan smarkus lietus”, – įspūdžiais po trasos dalinosi J. V. Gvildys.

Nors „Igtisos” komanda pasirodė šiek tiek prasčiau nei pernai, kai užėmė 38-ą vietą, rezultatas Lietuvos orientacininkų nenuliūdino.

„Didelių tikslų šiose estafetėse nekėlėme. Pagrindinis mūsų tikslas – „Jukola“. Jau pernai buvome nusprendę naudoti „Tiomilą“ tik kaip gerą patirtį galinčias suteikti varžybas. Jei šiemet estafečių pradžia būtų sėkmingesnė, manau, su tokia komandos sudėtimi galėjome varžytis ir dėl pirmojo dvidešimtuko. Deja, šį kartą nepasisekė. Dabar laukiam „Jukolos“, – komandos pasirodymą apibendrino J. V. Gvildys.

Rezultatai:

1.      IFK Göteborg Orientering – 11 val. 3 min. 34 sek.

2.      Koovee – 11 val. 11 min. 22 sek.

3.      Halden SK – 11 val. 17 min. 13 sek.

41. SK IGTISA – 12 val. 50 min. 45 sek.


Moterų grupėje nugalėjo suomių „Tampereen Pyrintö“, aplenkusi švedų „Alfta-Ösa OK“ ir „IFK Göteborg Orientering“ komandas.

11-ą vietą užėmė švedų „IFK Lidingö SOK“ komanda, kurioje bėgo ir Aušrinė Kutkaitė. Antruoju etapu startavusi lietuvė pakėlė savo komandą iš 23-ios į 10-ą poziciją.

Puikiai antrajame etape pasirodė ir Gabija Ražaitytė. Po pirmojo etapo 9-oje vietoje startavusi lietuvė, bėgusi už švedų „Hellas Orientering“ klubą, etapo finišo liniją kirto pirmoje vietoje! Kituose etapuose „Hellas Orientering“ komandų rikiuotėje nusirito žemyn ir varžybas baigė 27-oje vietoje.

5 etapų estafetėse varžėsi 347 moterų komandos.