Pasaulio čempionatas Švedijoje pasitinka sniego gausa

Trečiadienį Pitėjos miestelyje šiaurės Švedijoje prasidės Pasaulio orientavimosi sporto slidėmis čempionatas.

Kas dvejus metus vykstančiame Pasaulio čempionate šiemet dalyvaus per 60 vyrų bei 40 moterų iš 20 šalių.

Lietuvai svarbiausiose sezono varžybose atstovaus Nerijus Šulčys (OSK „Perkūnas“, Vilnius), Regimantas Kavaliauskas, Vitalijus Petrulis (abu OSK „Telšiai“) ir Andrej Gerasimov (SK „Igtisa“, Šiauliai). Čempionate nebus nė vienos Lietuvos moterų komandos atstovės.

„Žiema mus lepino šiemet ir turėjome daug galimybių startuoti varžybose. Gal tik trys paskutinės savaitės Lietuvoje buvo nekokios, kai praktiškai nebeliko sniego, bet visi atvykę į čempionatą yra pakankamai pasiruošę parodyti, ką sugeba geriausiai. Varžybų centras atrodo tikrai įspūdingai – erdvus slidinėjimo stadionas, o šalia statūs šlaitai ir įrengtos kalnų slidinėjimo trasos. Laukianti vietovė nebus tipiška, kokios galima tikėtis atvykus į varžybas Skandinavijoje. Dalis trasų drieksis stačiuose šlaituose, kur reikės pademonstruoti visus orientavimosi įgūdžius. Nors sniego labai daug, sprendžiant pagal tai, ką matėme oficialios treniruotės metu, organizatoriai vėžes paruošė gerai ir varžytis bus tikrai smagu“, – prieš pirmąjį startą savo 12-ajame Pasaulio čempionate mintimis dalinosi Nerijus Šulčys.

Kartu su elito sportininkais varžybose dalyvaus jaunių, jaunimo bei veteranų grupių atstovai, kovosiantys dėl Pasaulio jaunimo, Pasaulio veteranų bei Europos jaunių čempionatų apdovanojimų. Iš viso varžybose dalyvaus virš 500 orientacininkų.

Pasaulio jaunimo čempionate varžysis Kasparas Šulčys (Vilniaus m. sporto centras/OSK „Perkūnas“), Judita Traubaitė ir Miglė Sušinskaitė (abi OSK „Fortūna“, Vilnius), o Europos jaunių čempionate – Andojas Lapinskas (Vilniaus m. sporto centras/OSK „Perkūnas“) ir Emilija Tamoševičiūtė (OSK „Ąžuolas“).

„Nuo paskutinio starto Žiemos universiadoje Krasnojarske praėjo kiek daugiau nei savaitė, tad spėjau ir pailsėti, ir atgauti jėgas. Labai neįprasta, kad varžybose bus tiek daug sniego. Atrodo bus nelengva, ypač siaurose vėžėse, kur giliau sminga lazdos. Šiemet iš savęs tikiuosi stabilesnių rezultatų. Pernai sprinte buvau šešta, o kitose distancijose net nepatekau į pirmąjį dešimtuką. Norėčiau visose trasose pravažiuoti lygiau ir būti kuo arčiau lyderių“, – pasakojo Judita Traubaitė, laimėjusi visus Lietuvos čempionės titulus šiame sezone.

Jau rytoj čempionato dalyvių lauks daugiausia jėgų ir ištvermės reikalaujanti ilga trasa. Vyrai turės įveikti net 28,8 kilometrų ilgio trasą su 26 kontroliniais punktais bei 645 metrais vertikalaus pakilimo.

„Apie 20-25 procentus vėžių tinklo sudarys plačios slidinėjimo vėžios. Likusios bus siauros, kuriose daugiausiai reikės stumtis rankomis. Nors bus tikrai nelengva, matosi, kad komandos nariai pilni entuziazmo. Visus džiugina sniego ir trasų sąlygos. Esame įpratę varžytis daug prastesnėmis sąlygomis, o tokia sniego gausa ir trasų kokybė tik prideda ryžto varžytis. Nors nekeliame tikslų užimti konkrečias vietas, bet būtų smagu, jei vyrų komanda estafetėse patektų į pirmąjį šešetuką, o jaunimo grupėse startuosiantys pagerintų pernai pasiektus rezultatus: patektų tarp 6 greičiausių ir užliptų ant podiumo“, – apie komandos tikslus čempionate sakė komandos vadovė Jolanta Šulčienė.

Varžybų programa:

Kovo 20 d. – Ilga trasa

Kovo 21 d. – Sprintas

Kovo 23 d. – Vidutinė

Kovo 24 d. – Estafetės

Varžybų tinklapis: www.wsoc2019.com

Čempionato kovas galėsite stebėti gyvai Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos tinklapyje.