Turkijoje prasideda Europos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas

Trečiadienį Turkijoje, Sarikamio slidinėjimo kurorte, prasidės Europos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas.

Tokio aukšto lygio varžybos šioje šalyje rengiamos pirmą kartą. Iki tol čia vyko tik vienas 2014 metų orientavimosi sporto bėgte Pasaulio taurės etapų, o ateinančiais metais – Pasaulio jaunimo čempionatas.

Varžybos vyks apie 2100-2300 metrų virš jūros lygio esančioje vietovėje, kurioje vyrauja gero matomumo spygliuočių miškai bei pievos. Varžybose taip pat numatomas iki 100 metrų aukščio skirtumas. Išretėjęs kalnų oras, statūs šlaitai ir nemažas bendras pakilimas trasose žada fiziškai sunkias varžybas.

Senojo žemyno čempionate dalyvaus per 50 vyrų bei 40 moterų iš 11 šalių.

Lietuvai šiose varžybose atstovaus Šiaulių orientavimosi sporto klubo „Sakas“ nariai Ignas Ambrazas, Rokas Vaitkus ir komandos vadovas Svajūnas Ambrazas.

„Dėl įvairių priežasčių čempionate negalėjo dalyvauti labiausiai patyrę mūsų sportininkai, todėl į Turkiją nusprendėme siųsti jaunimą. Ignui ir Rokui šios varžybos bus puikiu pasirengimo etapu svarbiausiems šio sezono startams – Rusijoje vyksiančiai Žiemos Universiadai bei Pasaulio čempionatui Švedijoje. Gaila, bet čempionate neturėsime moterų komandos. Atsisakius dalyvauti Gabrielei Andrašiūnienei ir Ramunei Arlauskienei, nutarėme neregistruoti ir pajėgiausios jaunimo atstovės Juditos Traubaitės. Juditai, kaip ir vaikinams, pagrindiniai sezono startai dar priešaky“, – mintimis dalinosi Lietuvos orientavimosi sporto federacijos OS slidėmis komiteto pirmininkas Regimantas Januškevičius.

Nors prieš čempionatą nepavyko išvengti ligų, o ir iš jaunų sportininkų nesitikima itin aukštų vietų, lietuviai nusiteikę pasirodyti kaip įmanoma geriau. „Nekeliame tikslų užimti kažkokias vietas. Ignas ir Rokas – jauni sportininkai, kuriems reikia įgauti patirties tokio lygio varžybose. Ruošiamės pagrindiniam sezono startui – Universiadai Krasnojarske. Ignas pasibaigus Lietuvos čempionatui susirgo, bet sparčiai sveiksta ir planuojama su Roku startuos visose distancijose. Galvoju, kad tik ilgoje trasoje taupysime jėgas: kitą dieną po jos lauks svarbus startas estafetėse. Jose planuojame važiuoti pilna jėga ir pamatyti tikrą savo lygį“, – sakė komandos vadovas ir Igno Ambrazo tėtis Svajūnas Ambrazas.

Įdomu, kad Svajūnas Ambrazas, vienas pajėgiausių visų laikų Lietuvos orientacininkų ir ilgametis Lietuvos orientavimosi sporto bėgte rinktinės narys, debiutuos Lietuvos orientavimosi sporto slidėmis rinktinėje. „Nė kiek dėl to nesijaudinu. Su Ignu ir Roku prieš dvi savaites tapome Lietuvos čempionais estafetės rungtyje. Turkijoje važiuosime tokia pačia komandos sudėtimi, tik jau už Lietuvą ir kitaip dėliosime etapus. Jaunimo atstovai turės parodyti, ką gali pirmuosiuose etapuose, o pats važiuosiu paskutiniuoju“, – dėstė su sūnumi vienoje komandoje startuosiantis patyręs orientacininkas.

Varžybų programa:

Vasario 5 d. – Varžybų atidarymas

Vasario 6 d. – Sprintas

Vasario 7 d. – Mišrios sprinto estafetės

Vasario 8 d. – Vidutinė

Vasario 10 d. – Ilga trasa (bendras startas)

Vasario 11 d. – Estafetės

Varžybų tinklapis: www.esoc2019.net

Seno žemėlapio pavyzdys: