Orientavimosi sporto Lietuvoje 60-mečio šventė vyks Vilniaus rotušėje

Šiemet orientavimosi sportui Lietuvoje sukanka 60 metų – lygiai prieš šešias dešimtis įvyko pirmosios varžybos, tai yra laikoma šio sporto pradžia mūsų šalyje. Šeštadienį minint šią sukaktį, Vilniuje visą dieną vyks renginiai: rytą bus atvira diskusija apie orientavimosi sporto ateitį Lietuvoje, popiet vyks varžybos Naujamiestyje, o vakare orientacininkai kelsis į Vilniaus rotušę, kur iškilmingoje ceremonijoje pagerbs šiam sportui nusipelniusius asmenis.

Prieš šešis dešimtmečius iš turizmo disciplinos orientavimosi sportas palaipsniui buvo pradėtas kultivuoti kaip atskira sporto šaka, o šiandien – tai aukšto meistriškumo sportas, 2019 metais prasibrovęs ir į žiemos universiados programą. Kur orientavimosi sportas eis toliau? Siekiant atsakyti į šį klausimą Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) nuo 9 val. vyks atvira diskusija „Orientavimosi sporto ateitis Lietuvoje“. Į diskusiją kviečiami dalyvauti visi norintys, iš anksto viešai skelbiamos temos, kuriomis siekiama išgirsti bendruomenės balsą: ką reikia keisti norint kelti aukštą meistriškumą, kokie yra orientavimosi sporto prioritetai ir kiek yra objektyvios galimybės ateityje patekti į olimpinių žaidynių programą?

Diskusijoje dalyvaus Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidiumo nariai ir atskirų sporto disciplinų komitetų pirmininkai, kuriems užduoti klausimus galės kiekvienas.

„Orientavimos sportas sparčiai profesionalėja, jam iškyla daug iššūkių, tad ateinančiam dešimtmečiui reikia sukurti tikslus, kurie tenkintų tiek šio sporto entuziastus, tiek sudarytų sąlygas mūsų rinktinės nariams kelti savo meistriškumą. Atvira diskusija yra vienas iš būdų kaip stiprinti bendruomenę. Mūsų sporto stiprybė ir yra stipri bendruomenė. Sprendimai dėl sporto ateities turi vykti ne už uždarų durų, o kalbantis su sportininkais“, – teigė diskusijos moderatorius, Vilniaus „Ąžuolo“ orientacininkas Viktoras Staišiūnas.

Sportininkai savo dienos negali minėti be varžytuvių, tad po pietų per 500 orientacininkų keliaus į Naujamiestį, kur vyks jau antrasis Vilniaus sprintų taurės turas. Greitoje sprinto distancijoje įvairiose amžiaus grupėse varžysis orientacininkai ganėtinai sudėtingomis sąlygomis – slidi kelio danga reikalaus išskirtinio atidumo bėgant. Ne sezono metu startuoti varžybose susirenka ir Lietuvos orientavimosi sporto rinktinės nariai. Viena jų – Teklė Emilija Gvildytė, užtikrintai laimėjusi pirmąjį sprintų taurės etapą Senamiestyje.

„Kai tik yra galimybė startuoti ne sezono metu, stengiuosi tokias galimybes išnaudoti. Kitą savaitę išvykstu į Kiniją, kur suvažiuos elitiniai orientacininkai iš Europos kovoti dėl tarptautinių reitingo taškų, tai man pats tas pajusti palaikyti varžyboms taip reikalingą tempą ir tonusą, – renginio išvakarėse teigė E.T.Gvildytė. – Geras renginio formatas, kai prieš vakarinę šventę gali pasivaržyti.“

Lietuvos atletai turėjo daug gražių pergalių tarptautinėje arenoje, o prie šio sporto kultivavimo ženkliai prisidėjo ir savo gyvenimą pašventė nemaža dalis orientacininkų. 19 val. Vilniaus rotušėje, iškilmingos ceremonijos metu bus minimas orientavimosi sporto Lietuvoje 60-metis. Norint prisiminti gražiausias pergalių akimirkas, pagerbti nusipelniusius šiam sportui, į vakarinę šventės dalį susirinks Lietuvos rinktinės nariai, ilgamečiai orientacininkai, sporto vadovybė ir kiti garbūs svečiai. Kartu vyks ir geriausių orientacininkų apdovanojimų ceremonija, kuriuos rinko orientacininkų bendruomenė.

Šįmet laureatai paaiškės net trijose kategorijose: „Metų orientacininko“, „Metų trenerio“ ir „Metų varžybų“.

Vakare žada muzikinį orientacininkų siurprizą – renginio metu bus muzikiniai intarpai, kurių metu gros Lietuvos rinktinės nariai. Taip siekiama parodyti, kad šiuo sportu užsiimantys atletai turi ir kitų talentų. Patį renginį ves orientavimosi sportui neabejingas ir dar šiandien kartas nuo karto varžybose pasirodantis LRT televizijos laidų vedėjas Ignas Krupavičius. Renginio metu bus išskirtinė muzikinė programa ir unikalios dokumentinės apybraižos apie orientavimosi sportą peržiūra. Vakaro svečiai turės galimybę susipažinti su istorine orientavimosi sporto varžybų, rezultatų ir medalių paroda.