Lietuvos komanda laimėjo Baltijos šalių jaunimo taurę

Šiauliuose baigėsi Baltijos šalių jaunimo taurė, kuri sėkmingai pažymėjo sezono pabaigą. Lietuvos jaunimo rinktinė absoliučiai nugalėjo dviejų dienų įskaitoje, asmeninėje rungtyje susižėrė tris medalius, o estafetės rungtyje pirmoji Lietuvos komanda liko trečia. Sumoje lietuvių ekipa turėjo 23:05:55 val. rezultatą, o antroje vietoje likę latviai 23:56:02 val. Trečią vietą užėmė Pietų Švedijos komanda (25:22:54 val.).

Komandiniai rezultatai

Ilgojoje distancijoje – trys medaliai Lietuvai

Šeštadienį Baltijos šalių jaunimo taurė prasidėjo asmenine ilgosios distancijos rungtimi. Net trys Lietuvos atstovai iškovojo prizines vietas. Merginų iki 18 metų grupėje Judita Traubaitė absoliučiai dominavo tarp bendraamžių, merginų iki 20 metų grupėje Kastė Rutkauskaitė laimėjo antrą vietą. Tarp jauniausių vaikinų, iki 16 metų grupėje Augusts Velde buvo antras.

Merginoms iki 18 metų grupėje reikėjo įveikti 5,9 km distanciją su 14 kontrolinių punktų. Greičiausia mergina buvusi J. Traubaitė šią trasą įveikė per 39 min. 7 sek. Laimėjo ji su dideliu atotrūkiu, kadangi artimiausia varžovė buvo beveik 4 min. lėtesnė – estė Teele Telgma. Bronzos medalis atiteko latvei Signe Sirma (43:37 min.).

„Trasa buvo visai įdomi, nenuobodi, nes gana dinamiška. Orientuotis nebuvo labai sunku, bet smulkesnių klaidų vis tiek nepavyko išvengti. Nemažai takų, reljefo irgi buvo, bet jis toks ne pernelyg aiškus“, – apie trasą pasakojo nugalėtoja.

Vaikinų iki 16 metų grupėje antrą vietą užėmė A. Velde, kuris 6,9 km distanciją su 17 kontrolinių punktų įveikė per 40 min. 2 sek. Jis nuo nugalėtojo švedo Elmblado Axelio atsiliko 1 min. 18 sek. Trečią vietą laimėjo taip pat švedas Maximas Omelchenko (42:30 min.).

Vienas jauniausių Lietuvos jaunimo rinktinės sportininkų teigė esąs labai motyvuotas ir tikisi, kad komanda yra su didele perspektyva bei kitais metais sugrįš dar stipresnė. „Šiam paskuriniam metų startui buvau užsibrėžęs atiduoti viską, todėl prie starto linijos stojau su dideliu užsidegimu. Bėgau gerai, bet padariau keletą smulkių klaidelių. Į priešpaskutinį punktą jaučiau kai darosi nepakeliamai sunku ir pradeda riedėti ašaros skruostais, bet viduje sakiau sau, jog turiu nežiūrėti į tai ar sunku ir bėgti toliau“, – po finišo pasakojo A. Velde.

Tarp vyriausių merginų iki 20 metų K. Rutkauskaitė užėmė antrą vietą, 7,1 km distanciją su 17 kontrolinių punktų įveikusi per 49 min. 24 sek. Lyderės suomės Amy Nymalm laikas šioje trasoje buvo 46 min. 7 sek. Trečia vieta atiteko estei Emily Raudkepp (55:54 min.).

Po trasos Kastė pasakojo, kad fiziškai trasoje jautėsi stipri, tačiau orientuotis buvo nelengva. „Bėgdama dažnai labai jaučiausi neužtikrinta. Teko stoviniuoti ir itin dažnai tikrinti kryptį. Nors ir stengiausi maksimaliai kontroliuoti save, bet smulkių klaidų nepavyko išvengti. Visada sunku nuspėti kitų sportininkų formą tarptautinėse varžybose, ypač kai daugumos iš jų net nežinau. Tačiau iš tos nežinios konkurencinė aplinka ir susiformuoja. O tai, kad paskutiniai metai jaunimo grupėje – konkurencijai įtakos neturi, bet turi įtakos atsakomybės jausmui ir norui kuo geriau pasirodyti.“, – po savo pasirodymo pasakojo K. Rutkauskaitė.

Visi rezultatai

GPS vaikinų

GPS merginų

Po ketverių metų pertraukos estafetėse – prizinė vieta

Sekmadienį Baltijos šalių jaunimo taurės varžybos tęsėsi mišrių estafečių rungtimi. Po ketverių metų pertraukos Lietuvos šešetas vėl stojosi ant apdovanojimų pakylos, iškovojusi 3 vietą. 2014-ais metais Gdynėje vykusiame Baltijos šalių jaunimo čempionate Lietuvos ekipa buvo laimėjusi pirmą vietą.

Šiemet stipriausiųjų Lietuvos jaunųjų sportininkų šešetukas buvo sudarytas iš Juditos Traubaitės, Dovydo Kaušakio, Augusto Velde, Gabrielės Tirlikaitės, Kastės Rutkauskaitės ir Roko Vaitkaus, kurie į priekį estafetėse praleido tik Latvijos ir Švedijos Smolando regiono ekipas.

Suminis lietuvių rezultatas estafetės rungtyje buvo 2 val. 21 min. 31 sek. Pati varžybų eiga vystėsi išties dinamiškai ir varžybų pabaigoje Lietuvos komanda buvo išsiveržusi į priekį. Penktuoju etapu bėgusi K. Rutkauskaitė savo komandos nariui paskutinį etapą išleido pirmą, tačiau R. Vaitkui įgyto pranašumo išlaikyti iki galo nepavyko.

Triumfavusi Švedijos Smolando ekipa estafetes įveikė per 2 val. 15 min. 38 sek., o sidabro medalių nugalėtoja Latvijos komanda užfiksavo 2 val. 19 min. 52 sek. rezultatą.

GPS vaikinų

GPS merginų

Rezultatai mišrių estafečių