Lietuvos taurėje orientacininkai padėjo paskutinį sezono akordą

Savaitgalį per 800 orientacininkų susirinko į Druskininkus, kur vyko Lietuvos taurė. Dviejų dienų įskaitoje stipriausi bėgikai buvo Kauno „Medeinos“ atstovas Jonas Vytautas Gvildys ir Tatjana Žuravliova iš „Ąžuolo“ klubo, o tarp dviratininkų – Ignalinos „Būdakalnio“ atstovas Šarūnas Dmukauskas ir Šiaulių „Sako“ dviratininkė Gabrielė Andrašiūnienė.

Varžybos dvi dienas vyko netoli pasienio ruožo esančiame Raigardo miške, kuris driekiasi žemyninių kopų masyve.

„Vietovė nustebino iš pradžių. Kiek priminė dviračių kroso varžybas, kur turi per smėlį važiuoti ir reikia labai daug fizinės jėgos, kad išlaikytum tą greitį. Vos tik atleidi – iškart lėtėji“, – apie iššūkius trasoje kalbėjo Lietuvos taurės nugalėtojas ir kartu bendros sezono įskaitos lyderis Š. Dmukauskas.

Vyrams dviratininkams pirmą dieną reikėjo įveikti 17 km suplanuotą distanciją pagal oro liniją su 18 kontrolinių punktų, o antrąją – 15,6 km su 18 kontrolinių punktų. Nugalėtojo Š. Dmukausko suminis rezultatas buvo 2 val. 4 min. 37 sek. Nuo jo sumoje 1 min. 42 sek. atsilikęs Vilniaus „Perkūno“ atstovas Jonas Maišelis užėmė antrąją poziciją. Vilnietis pirmos dienos varžybas laimėjo, tačiau antrąją dieną trasos pabaigoje neišvengė klaidos. Trečią vietą Lietuvos taurėje laimėjo Šiaulių „Sako“ atstovas Petras Andrašiūnas (2:12:59 val.).

„Smagu sezoną pabaigti tokia aukšta nata – laimėti Lietuvos taurę. Visas sezonas iš tiesų man buvo puikus. Tikrai nuo pat pavasario daug dėmesio skyriau jam. Daug valandų treniruočių – tas davė savo rezultatą. Aišku, norėjosi tarptautinėse varžybose geriau pasirodyti. Mano sezono tikslas buvo patekti į geriausiųjų dvidešimtuką pasauliniame reitinge, likau 26-oje pozicijoje. Kitais metais pasaulio čempionatas Danijoje – mums palanki vietovė, greitas orientavimasis. Žiūrėsime kaip seksis“, – pasibaigusį sezoną reziumavo Š. Dmukauskas.

Moterų grupėje pirmą dieną buvo 15,3 km distancija su 17 kontrolinių punktų, o sekmadienį laukė 10,4 km trasą su 14 kontrolinių punktų. Suminėje įskaitoje Lietuvos taurę laimėjusi G. Andrašiūnienė abi trasas įveikė per 2 val. 9 min. 16 sek. Vilnietė pirmą dieną laimėjo užtikrinta persvara, o antrąją dieną buvo antra – nusileido Vilniaus „Perkūno“ atstovei Algirdai Mickuvienei beveik 4 min. „Perkūno“ atstovė buvo viena favoričių, tačiau į Lietuvos taurę nepretendavo pirmą dieną nebaigusi distancijos.

Antrą vietą suminėje įskaitoje Lietuvos taurėje užėmė Ignalinos „Būdakalnio“ atstovė Austėja Kalvaitytė (2:15:20 val.). 18-metė moterų elito grupėje pirmą dieną buvo antra ir išlaikė įskaitoje savo poziciją. Trečią vietą laimėjo praėjusiais metais laimėjusi Lietuvos taurės varžybas Vilniaus „Fortūnos“ atstovė Karolina Mickevičiūtė-Juodišienė (2:08:53 val.).

Vyrų bėgikų grupėje Lietuvos taurę apgynė Kauno „Medeinos“ atstovas J. V. Gvildys. Sportininkas abiejų dienų trasas įveikė per 1 val. 38 min. 19 sek. ir užtikrintai lyderiavo abi dienas. Tačiau sportininkas pripažino – sąlygos Lietuvos-Baltarusijos pasienyje esančiame miške – tikrai sudėtingos. Pirmą dieną vyrų elitui reikėjo įveikti 12,7 km distanciją su 30 kontrolinių punktų, o antrą – 8 km su 22 kontroliniais punktais.

„Nėra labai lengva bėgti, daug kur – minkšta samana. Todėl vietomis jausmas toks, lyg bėgtum per pelkę – turi klampoti ir aukštai kilnoti kojas. Po kurio laiko tikrai pavargsti ir pradedi kliūti už visų šakelių ir medžių“, – įspūdžiais po trasos dalijosi patyręs orientacininkas.

Antrą vietą užėmė Kauno „Tako“ orientacininkas Dmitrijus Mihalkinas (1:42:38 val.). Trečioje pozicijoje suminiuose rezultatuose buvo jo klubietis Simonas Krėpšta (1:45:02 val.).

Moterų grupėje reikėjo įveikti 9,8 km trasą su 21 kontroliniu punktu, o antrąją dieną – 6,3 km distanciją su 17 kontrolinių punktų. Sumoje Lietuvos taurę laimėjusi T. Žuravliova abi trasas įveikė per 1 val. 41 min. 58 sek. Sumoje antroji buvo Alytaus „Dainavos“ atstovė Sandra Paužaitė (1:45:03 val.), o trečia – Indrė Valaitė iš Vilniaus „Ąžuolo“ klubo (1:48:26 val.).