Trečiasis pasaulio taurės etapas – prologas prieš kitų metų čempionatą

Janis Ligats nuotr.

Rugpjūčio 31 – rugsėjo 2 dienomis trečiasis pasaulio orientavimosi sporto taurės etapas vyks Estfolde, Norvegijoje. Skandinaviškoje vietovėje organizatoriai pasirengę padaryti kaip prologą prieš kitąmet Norvegijoje vyksiančias pasaulio pirmenybes. Lietuvai šiame pasaulio taurės etape atstovaus Aušrinė Kutkaitė, Gabija Ražaitytė ir rinktinės debiutantas Leonas Mockūnas.

Penktadienį pasaulio taurės etapas prasidės sutrumpinta ilgąja distancija. Moterų lyderės laikas yra prognozuojamas 1 val. 5 min, o greičiausi vyrai turėtų bėgti apie 1 val. 20 min. Čia debiutuos L. Mockūnas, kuris sakė, kad labai laukia savo starto, tačiau nesijaučia dar atsigavęs po ligos, kuri buvo užkirtusi kelią jau anksčiau planuotam debiutui pasaulio pirmenybėse:

„Esu tikrų tikriausias suaugusiųjų rinktinės debiutantas. Buvau atrinktas bėgti ilgą distanciją pasaulio čempionate Latvijoje šią vasarą, bet dėl ligos teko atšaukti kelionę. Vis dar jaučiu ligos pasekmes ir negaliu treniruotis pilnu pajėgumu“, – pripažino L. Mockūnas.

Šiuo metu Švedijoje, Stokholme gyvenantis lietuvis derina darbą ir treniruotes, atstovaudamas klubui „Hellas“, kur anot jo – sąlygos treniruotėms išties labai geros. Į ritmą po sveikatos sutrikimo lietuviui buvo sugrįžti sunku, tad debiutantas nekelia ambicingų tikslų. Planas – pasirengimas prieš kitų metų čempionatą Norvegijoje:

„Praėjusią savaitę turėjau mažą treniruočių stovyklą Slovėnijoje. Ten stengiausi sugrįžti i treniruočių ritmą, tačiau organizmas dar nebuvo pasiruošęs. Dėl to vykstu į Norvegiją ne bandyti parodyti rezultatą, o susipažinti su kitų metų pasaulio čempionato vietove, trasų planavimu. Tikiuosi pasikrauti motyvacijos ir grįžti su šypsena“, – apie perspektyvas kalbėjo L. Mockūnas.

Kartu ilgojoje distancijoje startuos ir G. Ražaitytė. Moterims reikės įveikti 9,3 km distanciją su 275 m vertikalaus sukilimo ir 13 kontrolinių punktų. Vyrų distancija sieks 13,6 km su 425 m vertikalaus sukilimo ir 16 kontrolinių punktų.

Persekiojimas – naujas dinamiškas varžybų formatas

Šeštadienį taurės etapas tęsis dvigubomis varžybomis. Prologas ir persekiojimas – pirmą kartą į pasaulio taurę įtrauktas formatas. Jame startuos visi trys Lietuvos atstovai: L. Mockūnas, G. Ražaitytė ir A. Kutkaitė.

Varžybos susidės iš dviejų dalių – ryte sportininkai įveiks trumpą trasą miško vietovėje. Moterims ji bus 3,3 km ilgio, o vyrams – 4 km. Popiet vyks persekiojimo varžybos. Starto laikas bus dėliojamas pagal atsilikimą nuo lyderio, tačiau bus dvigubinamas. Pavyzdžiui, jeigu prologe nuo lyderio sportininkas bus atsilikęs 1 min., persekiojime lyderį vysis 2 min. išbėgęs po jo. Principas kaip ir biatlone – persekiojimą laimės pirmas finišavęs sportininkas.

Tačiau visi sportininkai, kurie rytiniame etape atsiliks nuo lyderio daugiau nei 8 min., turės išbėgti bendru startu kartu su visais 20 minučių po lyderio.

„Niekada dar neteko bėgti tokio varžybų formato, tad bus tikrai įdomu išbandyti“, – paklausta apie persekiojimą prieš išvyką kalbėjo A. Kutkaitė. Pati Aušrinė į Norvegiją planuoja atvykti jau rytoj, tačiau nestartuos ilgojoje distancijoje.

„Vietovė bus skandinaviška, o tokios man labiausiai ir tinka“, – apie būsimą vietovę atsiliepė A. Kutkaitė. Pagrindinis jos taikinys šiame pasaulio taurės etape ir bus persekiojimo varžybos.

Sekmadienį vyks estafetės rungtis, kadangi pilnos moterų komandos nėra, A. Kutkaitė planuoja startuoti žiūrovų varžybose ir pratinsis prie kitų metų pirmenybių vietovės. „Be abejo, šiame pasaulio taurės etape norėjau dalyvauti, nes kitąmet čia vyks pasaulio čempionatas. Taip pat tikiuosi kovoti ir dėl reitingo taškų ir taip pagerinti savo vietą tarptautiniame reitinge“, – sakė lietuvė.

Kita Lietuvos atstovė G. Ražaitytė po starto persekiojime šeštadienį iškart skubės atgal į Lietuvą. Ten atstovaus savo Šiaulių „Igtisos“ klubui vienose svarbiausių klubinių varžybų Lietuvoje – Klubų taurėje. Tiesa, jos komanda yra laikoma viena favoričių, tad jos pagalba komandai bus itin svarbi.

Favoritams – palanki vietovė

Šiuo metu, po dviejų pasaulio taurės etapų, favoritais yra laikomas Šveicaras Danielis Hubmanas ir švedė Tove Alexandersson. Pasaulio taurės įskaitoje Švedijos atstovė turi 460 taškus, o tarp vyrų lyderiaujantis šveicaras turi 412. Tarp moterų T. Alexandersson pirmauja užtikrintai, kadangi antroje vietoje besirikiuojanti Rusijos orientacininkė Natalija Gemperle turi beveik 100 taškų mažiau (364). Vyrų grupėje kova yra kur kas aršesnė tarp šveicarų D. Hubmanno ir Mathiaso Kyburzo, kuris nuo dabartinio favorito atsilieka vos 2 taškais.

Įpusėjus pasaulio taurės įskaitai tarp Lietuvos atstovų aukščiausią poziciją pasaulio taurės įskaitoje užima A. Kutkaitė, kuri rikiuojasi 44-oje pozicijoje (39 tšk.), o tarp vyrų – Jonas Vytautas Gvildys 41-oje vietoje (38 tšk.).

Finalinis pasaulio taurės etapas vyks spalio 4-7 dienomis Čekijoje.

Pasaulio taurės etapo oficialus puslapis