Latvijoje įvyko pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatas

Edvinas Elksnitis nuotr.

Lietuvos Trail-O komanda

Nors ir praėjusią savaitę labiausiai visų akys krypo į Latvijoje vykstantį pasaulio orientavimosi sporto čempionatą, paraleliai, tuo pačiu metu, mūsų kaimynai buvo priėmę ir orientavimosi sporto takais atstovus. Daugpilyje rugpjūčio 6-10 dienomis įvyko pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatas.

Pirmieji čempionato medalių komplektai buvo išdalinti rugpjūčio 6 dieną (pirmadienį) TempO rungtyje, kurios kvalifikacijoje dalyvavo ir Lietuvos atstovai. Deja, iki finalinio etapo jiems pritrūko.

A kvalifikaciniame pogrupyje Gintaras Mikolavičius užėmė 29-ą vietą., jo rezultatas buvo 7 min. 19 sek. Kartu jame dalyvavusi Laima Lažinskienė buvo 38-a (9:48 min.). B pogrupyje Lietuvai atstovavo Robertas Stankevič, kuris užėmė 22-ą poziciją, užfiksavęs 6 min. 1 sek. laiką. Kitas Lietuvos atstovas Andrius Jovaiša buvo 28-as (6:24.5 min.). Tą pačią dieną vykusiame finale triumfavo 19-metis suomis Peteri Hakala. Orientacininkas laimėjo tikrai sudėtingoje kovoje – kiti du likę sidabro nugalėtojai švedas Lenartas Valgrenas ir slovakas Janas Furuczas, kurie abu atsiliko 4.5 sek. Vienas pirmų finale startavęs P. Hakala trasoje užfiksavo 3 min. 2.5 sek. rezultatą ir jau nuo pat pradžių užtikrintai pirmavo prieš varžovus.

TempO rungtyje nugalėtojas yra nustatomas pagal užduočių atlikimo laiką. Tikslas yra nurodyti, kuris iš vietovėje pastatytų 5-6 kontrolinių punktų atitinką pažymėtą žemėlapyje. TempO rungties metu atliekamos bent 25 užduotys. Už kiekvieną neteisingą atsakymą skiriama 30 sek. bauda, o nugali per trumpiausią laiką, įvertinus baudas, visas užduotis išsprendęs sportininkas. Šioje rungtyje dėl medalių kartu varžosi tiek neįgalieji, tiek sveikieji sportininkai, o taip pat nėra atskiros moterų ir vyrų įskaitos.

TempO finalas vyko Daugpilyje miesto forto teritorijoje, kurio vietovė pateikė dinamišką iššūkį dalyviams: su daug augmenijos ir reljefo orientyrų. Iškart po finalo nugalėtojai buvo pagerbti per apdovanojimus, kartu, nepaisant merkiančio lietaus, buvo ir oficialiai atidarytas čempionatas.

2018-08-06, WTOC2018, Opening and prize giving ceremony, photo: Sergejs Sokolovs

PreO rungtyje – lygi kova abi dienas

Čempionatas rugpjūčio 7 dieną tęsėsi pirmąja PreO rungtimi. Šios rungties čempionai paaiškėjo susumavus dviejų dienų rezultatus. Šioje rungtyje išdalinami du medalių komplektai: Parolimpinėjegrupėje varžosi judėjimo negalią turintys sportininkai, o Atviroje – be jokių apribojimų. PreO rungtyje nugalėtoją teisingai išspręstų užduočių skaičius. PreO rungtyje atliekamos ir užduotys laikui. Šių užduočių atlikimo laikas nulemia sportininkų užimtą vietą surinkus vienodą teisingų atsakymų skaičių.

Slovakui Janui Furuczui palankiai varžybos sukrito Open grupėje, o parolimpinėje klasėje dominavo švedas Olas Jansonas.

Open grupėje slovakas turėjo žymų atotrūkį, kadangi buvo net 9 sek. pranešesnis už artimiausią varžovą (12.5 sek.). Antrasis buvo norvegas Geiras Myhras Ojenas (21.5 sek.), o trečias – suomis Antis Rusanenas (27.5 sek.).

Pirmąją dieną vienuolika dalyvių Open klasėje teisingai atliko visus sprendimus, penkiolika padarė vos vieną klaidą. Todėl antrąją dieną laukė labai įtempta kova.

Parolimpinėje klasėje pilnai visus teisingus atsakymus surinko du dalyviai: švedas O. Jansonas ir norvegas Sveinas Jakobsenas. Švedas sugaišo 88 sekundeslaiko punkte ir gavo 1 min. baudos, o norvegas – užtruko 151 sek. su dvejomis klaidomis.

2018-08-09, WTOC2018, PreO Day 2, photo: Edvīns Elksnītis

Pirmos dienos lyderiai triumfavo abiejų dienų įskaitoje

Antrąją PreO dieną savo pirmosios dienos pranašumą išlaikė sportininkai tiek Open, tiek parolimpinėje klasėje. Švedui O. Jansonui (58 tšk.) tai buvo penktasis asmeninis aukso medalis ir keturioliktas medalis karjeros apdovanojimų sąraše. Be to, švedas yra laimėjęs nors vieną medalį kiekvienose Europos pirmenybėse nuo jų egzistavimo pradžios. Rugpjūčio 9 dieną jis savo triumfą šventė vos vieno taško persvara nuo švedo Michaelio Johansono. Trečioje vietoje liko norvegas S. Jakobsenas su dar vienu tašku mažiau bendroje įskaitoje (56 tšk.).

Šioje rungtyje dalyvavo ir keletas Lietuvos atstovų. Bendroje dviejų dienų įskaitoje PreO rungtyje Andrius Jovaiša užėmė 17-ą poziciją. Lietuvis pirmą dieną prarado vos vieną tašką iš visų 28 galimų, o antrą dieną jų surinko 31. Sumoje nuo lyderio jis atsiliko 3 taškais, ir užtruko 124 sekundes spręsdamas abiejų dienų užduotis. Kitas Lietuvos atstovas R. Stankevič sumoje buvo 29-as (56 tšk., 55.5 sek.).

Gintaras Mikolavičius, surinkęs 53 taškus ir prie laiko užduočių praleidęs 2 min. 48 sek. buvo 47-as.

Parolimpinėje klasėje Borisas Gavrilovas užėmė 15-ą vietą. Lietuvis iš viso sumoje surinko 47 taškus, o prie užduočių praleido 6 min. 3 sek. Laima Lažinskienė galutinėje rikiuotėje buvo 18-a, nuo savo komandos nario atsilikusi vos vienu tašku. Ji spręsdama užduotis sugaišo 7 min. 1 sek. Kitas Lietuvos atstovas Tadeuš Šimkovič buvo 25-as (42 tšk., 2 min. 22 sek.).

2018-08-10, WTOC2018, Relay, Open air stage ''Stropu estrāde'', Foto: Sergejs Sokolovs

Estafetė

Paskutine čempionato dieną vyko komandinė rungtis. Parolimpinėje klasėje Lietuvos komandai pavyko įkopti į 6 vietą. B. Gavrilovas, L. Lažinskienė ir T. Šimkovič užfiksavo 14 min. 19.5 sek. rezultatą. Nuo lyderių švedų jie atsiliko 6 min. 46 sek. (Inga Gunarson, Michaelis Gunarsonas ir Ola Janson).

Lietuvai Open grupėje atstovavo komanda, kurią sudarė G. Mikolavičius, A. Jovaišai ir R. Stankevič. Lietuvos atstovams pavyko užimti 18-ą vietą, suminis jų rezultatas buvo 10 min. 28 sek.

Aukso medaliai atiteko Norvegijos atstovams: Larsui Jakobui Valeriui, Geirui Myhrui Oienui ir Sondre Rudui Bratenui (4 min. 45 sek.). Nuo jų 34 sek. atsilikę antri buvo latviai (Kristapsas Mierlauksas, Laura Eliza Lapina ir Ilze Lapina). Trečią vietą iškovojo Suomijos atstovai Pinja Makinen, Sami Hyvonen ir Anti Rusanen (5 min. 34 sek.).

Komandos vadovas ir Lietuvos rinktinės narys Andrius Jovaiša sakė, kad čempionato organizacija buvo išties pateisinanti lūkesčius ir pripažino, jog kokybė – geresnė, nei praėjusiais metais Lietuvoje vykusiose pasaulio pirmenybėse. „Jie turėjo tikrai stiprią organizatorių komandą“.

Vertindamas lietuvių pasirodymą jis pripažino, kad visi pasirodė pagal savo pasirengimą – iššokti aukščiau galimybių ribos nepavyko.

Pagal savo galimybes sportininkai pasirodė. Visi savo paseringimu ganėtinai pasistūmėjo į priekį, tad konkurencija vis didėja ir sunkiau patekti tarp geriausių. Dabar visi yra geri. Akivaizdi tendencija – kartų kaita. Šiuo metu vis jaunesni laimi varžybas. Greitas mąstymas ir reagavimas, ypač TempO rugtyje yra patrauklus ir palankus jaunam žmogui“, – sakė Lietuvos rinktinės komandos vadovas.

Pasaulio orientavimosi sporto takais čempionatai kasmet rengiami nuo 2004 metų.

Orientavimosi sportas takais – viena iš 4 orientavimosi sporto disciplinų (kitos – bėgte, dviračiais ir slidėmis), kurioje nugalėtoją lemia ne fizinis sportininko pasirengimas, o gebėjimas tiksliai skaityti žemėlapį ir priimti greitus sprendimus, todėl šioje disciplinoje kaip lygūs su lygiais gali varžytis tiek moterys su vyrais, tiek neįgalieji sportininkai.

Praėjusiais metais pasaulio čempionatą Lietuvoje surengęs A. Jovaiša sakė, kad šiandienos tikslas orientavimosi sporto takais sporto šakoje Lietuvoje – ieškoti perspektyvių jaunų žmonių rinktinės pamainai.

Šiuo metu ir mūsų veiklos kryptis būtų ieškoti jaunų, perspektyvių atstovų, kurie norėtų prisidėti prie mūsų komandos. Nes tendencija vienareikšmiška – komandos jaunėja. Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos planuose yra sukurti Trail-O komisiją, tad lygis ir kartelė bus tik keliama, – pasakojo lietuvis. Pas mus yra dvi rungtys. PreO – senoji, įprastinė. Ir TempO, kur stotelėse yra įrengti punktai ir reikia to greičio, greito reagavimo. Ši rungtis yra įdomi jaunimui“.

TempO A grupės kvalifikacija

TempO B grupės kvalifikacija

TempO finalo rezultatai 

PreO Open dviejų dienų įskaita

PreO Para dviejų dienų įskaita

Para estafetė

Open estafetė