Pasaulio čempionate Lietuvos moterys – geriausiųjų šešetuke

Šeštadienį Austrijoje pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionate daugiausiai ištvermės reikalaujančioje ilgojoje distancijoje Lietuvos moterys buvo visai arti medalių. Algirda Mickuvienė užėmė 4-ą, o Gabrielė Andrašiūnienė – 5-ą vietą.

Moterims reikėjo įveikti 37,1 km distanciją su 670 m vertikalaus sukilimo ir 24 kontroliniais punktais. Ketvirtą vietą užėmusi A. Mickuvienė distanciją įveikė per 2 val. 6 min. 33 sek. Nuo jos komandos narė G. Andrašiūnienė atsiliko 21 sek. Iki medalių lietuvėms trūko visai nedaug.

„Trasos pabaigoje važiavau su dviem suomėm. Buvau priekyje ir praleidus sankryžą pasukau ne ten, kur reikėjo. Už manęs važiavusios suomės nuvažiavo teisingai – to nepastebėjau“, – situaciją, dėl kurios realiai prarado šansą kovoti dėl bronzos medalio, paaiškino A. Mickuvienė.

Kita vertus, klaidų daugiausiai ištvermės reikalaujančioje trasoje neišvengė ir favoritės. Lietuvė pasakojo, kad sunkumų neišvengė ir pati.

„Pradžioje buvo labai sunku įsivažiuoti „į žemėlapį“. Pirmus du punktus vis nerasdavau tinkamo varianto (į kontrolinį punktą – red. past.) ir mėtydavausi. Tik po trečio kontrolinio punkto, kai prasilenkiau su ruse ir suome, atsirado ir didesnis greitis, ir pasitikėjimas savimi“, – apie varžybų eigą ir sportinį nusiteikimą ilgojoje distancijoje atsiliepė 4 pasaulyje lietuvė.

Penktą vietą užėmusi G. Andrašiūnienė pripažino, kad trasa lietuviams buvo pakankamai palanki. „Labai greita trasa, o labai daug ką lėmė kelių variantų pasirinkimas į kontrolinius punktus. Šiaip aišku, liūdna, kad iki medalių pritrūko. Bet čia tikrai reikėjo ir kažkiek sėkmės. Laukia dar rytojaus sprinto trasa, kur visai kitoks važiavimas. Reikės greitai ir tiksliai orientuotis aplink kareivines“, – pasakojo G. Andrašiūnienė.

Kita Lietuvos atstovė Patricija Babrauskaitė užėmė 24 vietą. Čempione tapo Čekijos sportininkė Martina Tichovska, kuri trasą įveikė per 2 val. 1 min. 14 sek. Nuo jos vos 5 sek. atsilikusi sidabrą iškovojo suomė Andre Haga. Bronzos medalis atiteko Rusijos atstovei Svetlanai Poverinai (2:05:11 val.).

Vyrų grupėje reikėjo įveikti 46,5 km distanciją su 765 m vertikalaus sukilimo ir 28 kontroliniais punktais. Geriausiai tarp Lietuvos atstovų pasirodė Jonas Maišelis, kuris trasą įveikė per 2 val. 5 min. 7 sek. ir užėmė 12 vietą.

Kitas Lietuvos atstovas Petras Andrašiūnas užėmė 36-ą vietą (2:17:39 val.), Nojus Kalvaitis – 41-as (2:20:44 val.), Julius Juodišius – 54-as (2:33:28 val.). Šarūnas Dmukauskas distancijos sėkmingai neįveikė.

Kaip ir moterų grupėje, taip ir pas vyrus, čempiono titulą iškovojo Čekijos sportininkas. Krystofas Bogaras trasą įveikė per 1 val. 56 min. 13 sek. Sidabro medalis atiteko šveicarui Simonui Braendliui (1:58:20 val.), o bronzos – rusas Antonas Foliforovas (1:59:31 val.).

Jaunimo iki 20 metų grupėje du bronzos medalius savo apdovanojimų įskaitoje iš šio čempionato turintis Ignas Ambrazas liko 12-as. Lietuvis trasą įveikė per 1 val. 42 min. 44 sek. ir nuo lyderio čeko Jano Haseko atsiliko beveik 17 min. Kitas Lietuvos atstovas Martynas Jurgaitis buvo 27-as, o Ąžuolas Macijauskas – 29-as.

Merginų grupėje geriausiai tarp Lietuvos atstovų sekėsi Eglei Rubaževičiūtei, kuri užėmė 9-ą vietą. Iškart po jos 10-oje vietoje rikiavosi Austėja Kalvaitytė, o Justė Umbrasaitė buvo 12-a.

Kartu vykstančiame Europos jaunių iki 17 metų čempionate. Dovydas Šinkevičius užėmė 13-ą vietą, Vėjus Žigilėjus buvo 19-as, Nojus Lukošius 29-as, o Liutauras Šambarys – 30-as.

Čempionatas baigsis rytoj sprinto rungtimi.