Pasaulio čempionate Lietuvos komandos buvo arti stipriausiųjų dešimtuko

Ketvirtadienį pasaulio orientavimosi sporto čempionatas Latvijoje tęsėsi komandine estafetės rungtimi. Trijų etapų estafetėje Lietuvos moterų komanda buvo 11-a, o Lietuvos vyrai – 13-ti.

Moterų komandą sudarė Aušrinė Kutkaitė, Indrė Valaitė ir Gabija Ražaitytė. Sumoje lietuvės užfiksavo 2 val. 5 min. 55 sek. rezultatą taip per dvi pozicijas pagerinusios praėjusių metų rezultatą.

I.Valaitė pasakojo, kad pirmoji trasos dalis buvo ganėtinai lygioje vietovėje, o jai įpusėjus teko kovoti su kalnais.

„Prasidėjo kalnai, todėl buvo labai sunku fiziškai, tiek dėl pakilimų, tiek dėl pačios vietovės, nes buvo labai tanki augmenija ir daug išvirtusių medžių. Man pačiai šiandien sunkiausia buvo fiziškai įveikti trasą, o orientuotis sekėsi neblogai, padariau tik vieną pusantros minutės klaidą bėgant iškart prieš žiūrovų punktą. Komandos pasirodymą vertinu neblogai, pavyko pagerinti  praėjusių metų rezultatą, bet žinoma, iškovoti vietą dešimtuke būtų buvę smagiau, nedaug mums iki jo trūko“, – po trasos pasakojo antrąjį estafečių etapą bėgusi I. Valaitė.

Moterų grupėje dėl čempionių titulo iki pat pabaigos vyko kova tarp Šveicarijos ir Švedijos ekipų. Paskutiniu etapu bėgusi šveicarė Judita Veider ir švedė Tove Aleksanderson kone visą laiką buvo šalia viena kitos. Vieną paskutinių kontrolinių punktų jos atsižymėjo kartu, tad per likusius 700 metrų jos išsiaiškino, kuri komanda pranašesnė. T. Aleksanderson neišvengė smulkių orientavimosi klaidų, tad finišą kirto tik praėjus 15 sekundžių po šveicarės. Suminis nugalėtojų laikas buvo 1 val. 45 min. 3 sek.

Auksinę šveicarių komandą sudarė Elena Roos, J. Veider ir Julia Jakob, o sidabru švedė T. Aleksanderson pasidabino kartu su Karolin Ohlsson ir Helena Bergman. Bronzos medaliai atiteko Rusijos trijulei, kurią sudarė Tatjana Riabkina, Natalija Gemperle ir Anastasija Rudnaja (1:47:20 val.).

Lietuvos vyrų komandą sudarė Vilius Aleliūnas, Jonas Vytautas Gvildys ir Simonas Krėpšta. Pirmu etapu startavęs V. Aleliūnas grįžo iš trasos 20-as kartu su beveik 4 minučių atsilikimu nuo lyderio.

Įspūdingas viltis į savo komandą dėjo čempionato šeimininkai latviai. Pradžia buvo daug žadanti, kadangi Latvijos orientacininkas Andris Jubelis iš pirmo etapo grįžo pirmas. Tačiau galutinėje rikiuotėje po trijų etapų latviai liko 8-ti.

Estafetę perėmęs J. V. Gvildys komandos poziciją pakėlė iki 13-os, o paskutiniu etapu startavusiam S. Krėpštai šią poziciją pavyko išlaikyti iki galo.

„Miškas buvo nešvarus, daug privirtusių medžių. Reikėjo įveikti nemažai kalnų, todėl nebuvo įmanoma išvystyti didelio greičio. Kiek pasakojo pirmu etapu bėgęs Vilius Aleliūnas, jis taip pat trasą įveikė be didesnių klaidų, tačiau jam buvo labai sunku fiziškai atsilaikyti su lyderiais, ypač trasos pabaigoje, o nuo pirmųjų komandų atsiliekant daugiau kaip 3 minutes, jau yra sunku kovoti dėl aukštų vietų. Manau, kad pasirodėme pagal galimybes“ – įspūdžiais po trasos dalinosi J. V. Gvildys.

Tarp vyrų pergalių seriją pratęsė Norvegijos orientacininkai. Eskilis Kinebergas, Magne Daehli ir Halanas Steiveris Gaute trijų etapų estafetę įveikė per 1 val. 47 min. 26 sek. Vos 4 sek. po jų finišavo šveicarijos sportininkai Matiasas Kyburzas, Danielis Hubmanas ir Florianas Hovaldas. Bronzos medaliai atiteko prancūzams Frederikui Tranchandui, Lucasui Basetui ir Nicolas Rio.

Sportininkų rytoj laukia poilsio diena, o čempionatas baigsis šeštadienį daugiausiai ištvermės reikalaujančia ilgąja distancija.