Kitą savaitę orientacininkams – trigubos pasaulio pirmenybės

Orientacininkų kalendoriuje kita savaitė apibraukta raudona spalva. Pačios svarbiausios sezono varžybos – pasaulio pirmenybės – vyks vienu metu net dvejose vietose. Kalnų dviratininkams Austrijoje kitą antradienį raižytuose Cvetlio miškuose prasidės pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas. Tuo tarpu, orientavimosi sporto bėgte atstovams kaimyninėje Latvijoje čempionatas prasidės jau šeštadienį sprinto kvalifikacija, kartu Daugpilyje vyks pirmenybės ir orientavimosi sporto takais atstovams.

Bėgikams – arčiausiai Lietuvos vykstančios pirmenybės istorijoje

Pasaulio orientavimosi sporto čempionatas bėgimo disciplinos atstovams vyks Latvijoje rugpjūčio 4-11 dienomis. Tai reiškia, kad pirmą kartą nuo 1966-ais metais rengiamų pasaulio pirmenybių, čempionatas vyks kaimyninėje valstybėje. Orientavimosi sporte neabejotinai yra svarbus vietovės aspektas – kuo ji artimesnė tai, kurioje ruošiamasi, tuo geriau ją perprasti orientuojantis.

Jau ketvirtadienį į Latviją išvyksta didžioji komandos dalis, kadangi čempionatas vyksta visai netoliese, tikimasi ir gausaus sirgalių būrio

Sprinto kvalifikacija ir finalas šeštadienį vyks pačiame Rygos centre, sekmadienį čempionatas tęsis mišriomis sprinto estafetėmis. Į pasaulio pirmenybes varžytis dėl čempionų susirinks 192 vyrai ir 153 moterys iš 49 šalių. Tarp jų – ir Lietuvos rinktinė.

Tarp Latvijos sostinės siaurų gatvelių kvalifikacijoje dalyvaus Teklė Emilija Gvildytė, Aušrinė Kutkaitė, Jonas Vytautas Gvildys ir Vilius Aleliūnas. Mišrios sprinto estafetės sekmadienį vyks kitoje Dauguvos upės pusėje, Agenskalnio rajone. Planuojama komandos sudėtis bus Gabija Ražaitytė ir Teklė Emilija Gvildytė, Vilius Aleliūnas ir Algirdas Bartkevičius.

„Vietovė pažįstama, žinoma, bet tai nereiškia, kad bus lengva. Kad ir tas pats Rygos senamiestis, siauros gatvės ir keliukai yra žinomi. Turėjome geras sąlygas tam ruoštis. Stengsimės padaryti geriausia, ką galima šiandienai“, – sakė komandos vadovas Liutauras Bilevičius.

Čempionatas Latvijoje bus paskutinis istorijoje, kuomet bus varžomasi tiek miesto, tiek miško trasose. Kitais metais Norvegijoje vykstančiose pasaulio pirmenybėse vyks tik varžybos miške: vidutinė, ilgoji distancijos ir estafetės.

Po poilsio dienos pajėgiausi planetos orientacininkai išvyks varžytis į Siguldą. Antradienį ten vyks vidutinės distancijos varžybos, o ketvirtadienį – estafetės. Šeštadienį bus ilgoji distancija. Čia komandą papildys miško trasose specializavęsis Leonas Mockūnas, Sandra Paužaitė, Indrė Valaitė ir jau šešioliktus metus iš eilės pasaulio čempionate dalyvausiantis Simonas Krėpšta.

„Vienas pirmųjų mano čempionatų buvo tolimojoje Japonijoje, o šiemet bus visiška priešingybė – artima Latvija. Tai yra didelis privalumas mums, nes mūsų sporto specifika kiek kitokia. Tai nėra krepšinis, kur viskas yra pagal vienodus išmatavimus ir standartus. Yra tikrai didelė įtaka vietovės, kurioje reikės bėgti ir orientuotis. Šiuo atveju, Latvijoje yra tikrai panaši vietovė į mūsų lietuviškąją, tad geros sąlygos ruoštis čempionatui“, – sakė S. Krėpšta.

Kalvotos Austrijos vietovės kalnų dviratininkams

Tuo tarpu pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas prasidės jau kitą antradienį Austrijoje. Pirmoji rungtis – bendro starto lenktynės. Praėjusiais metais buvo išdalinti pirmieji medalių komplektai šiai rungčiai istorijoje, kadangi ji buvo oficiali. Pirmenybės vyko Vilniuje beveik lygiai prieš metus ir vieni favoritų savoje arenoje buvo lietuviai. Viktorija Michnovič merginų iki 20 metų grupėje tapo pasaulio čempione. Moterų elito grupėje Algirda Mickuvienė buvo 4-a, o Gabrielė Andrašiūnienė – 7-a.

Šiemet Lietuvai pasaulio suaugusiųjų čempionate atstovaus 4 moterys: A. Mickuvienė, G. Andrašiūnienė, Patricija Babrauskaitė ir V. Michnovič. Tarp vyrų bus ir 6 Lietuvos atstovai: Jonas Maišelis, Šarūnas Dmukauskas, Julius Juodišius, Regimantas Kavaliauskas, Petras Andrašiūnas, Nojus Kalvaitis.

J. Maišelis, dalyvausiantis pasaulio čempionate, šiemet jau spėjo blykstelėti – Europos čempionato vidutinėje distancijoje dviratininkas užėmė 6-ą vietą.

„Ar galiu to tikėtis pasaulio čempionate? Tikrai sunku pasakyti, mat trasa laukia labai sunki – 700 metrų pakilimo per 18 kilometrų. Asmeniškai man tai nėra labai palanku, bet pasaulio taurės etape pernai Austrijoje patekau į šešetuką. Po stovyklos jaučiuosi labai gerai, tad matysime, kaip bus“, – kalbėjo vienas rinktinės lyderių.

Trečiadienį čempionatas tęsis vidutinės distancijos varžybomis, ketvirtadienį vyks estafetės. Šeštadienį – ilgoji, sekmadienį – sprinto distancija.

Suaugusiųjų čempionate dalyvaus 96 vyrai ir 50 moterų iš 30 šalių.

Kartu vyks ir pasaulio jaunimo, Europos jaunių čempionatas. Jaunimo iki 20 metų grupėje startuos Ignas Ambrazas, Martynas Jurgaitis ir Ąžuolas Macijauskas. To pačio amžiaus merginos bus trys: Austėja Kalvaitytė, Eglė Rubaževičiūtė ir Justė Umbrasaitė.

Europos jaunių iki 17 metų čempionate startuos ir 4 Lietuvos jaunieji sportininkai: Nojus Lukošius, Vėjus Žigilėjus, Liutauras Šambarys, Dovydas Šinkevičius.