Pasaulio studentų orientavimosi sporto čempionato apžvalga

Suomijoje liepos 16-21 dienomis vyko pasaulio studentų orientavimosi sporto čempionatas. Kartu studentų pirmenybėse dalyvavo ir šeši Lietuvos atstovai. Visas dienas dalyviams iššūkis buvo techniškos Skandinavijos trasos ir ekstremalios oro sąlygos – alinantis karštis su 30 laipsnių šilumos. Dėl aukščiausių vietų lietuviai nekovojo, tačiau komandos lyderis, kartu atstovaujantis ir Švedijos Linkolpingo universitetui, Algirdas Bartkevičius sprinto distancijoje užėmė aukštą 8-tą vietą, o ilgojoje – 15-tą.

Čempionatas prasidėjo antradienį mišriomis sprinto estafetėmis. Už Lietuvos rinktinę startavę studentai buvo 19-ti iš 23 komandų. Komandą sudarė Milda Radzivonaitė (LSU), Kevinas Olišauskis (Šiaulių valstybinė kolegija), A. Bartkevičius ir Vesta Ambrazaitė (VU), jie užfiksavo sumoje 1 val. 7 min. 55 sek. rezultatą ir nuo lyderių šveicarų atsiliko 11 min.

Ekstremalios oro sąlygos apsunkino asmenines varžybas

Trečiadienį studentų pirmenybės tęsėsi vidutine distancija. Geriausiai iš Lietuvos atstovų sekėsi A. Bartkevičiui, kuris 6 km distancijoje užėmė 37-ą vietą. Sportininkas šią distanciją įveikė per 47 min. 47 sek. ir atsiliko nuo nugalėtojo suomio Aleksi Karppinen 11 min. 33 sek.

Kitas Lietuvos atstovas P. Vidžiūnas distanciją įveikė per 1 val. 25 min. 8 sek. ir buvo 81-as tarp 86 sėkmingai trasą įveikusių sportininkų. K. Olišauskis nefinišavo.

Tarp Lietuvos moterų vidutinę distanciją įveikė vienintelė V. Ambrazaitė, kuri užėmė 44-ą vietą. Lietuvė 5,1 km distanciją prabėgo per 55 min. 7 sek. ir atsiliko nuo nugalėtojos švedės Emmos Bjessmo 17 min. 35 sek. Iš 7 nefinišavusių sportininkių buvo galima išvysti ir dvi lietuvių pavardes: M. Radzivonaitės ir Vilijos Revaitės (LSU). Termometrų stulpeliai siekė per 30 laipsnių šilumos, tad daug kas neišvengė problemų su sveikata – vienos jų ir trasos nebaigusios lietuvės. Teko pasitelkti ir medikų pagalbą.

Sprinte lietuvis prasibrovė tarp pasaulinio elito

Greičiausia asmeninė distancija neabejotinai buvo sėkmingiausia lietuviams. Sprinto distancijoje A. Bartkevičius užėmė aukštą 8-tą vietą. 4,0 km distanciją lietuvis įveikė per 14 min. 29,2 sek. ir atsiliko nuo nugalėtojo iš Naujosios Zelandijos Timo Robertsono 45 sek.

Pats lietuvis pasakojo, kad jau keletą metų specializuojasi sprintuose, o savo pasirodymą vertina ne pagal pasiektą vietą, o asmeninį pasirodymą – jį vertina kritiškai ir tikina, kad galėjo prabėgti geriau. „Pasirodymą savo vertinčiau vidutiniškai, kadangi neįvykdžiau to, ko norėjau. Tiesiog, prabėgau be jokių didelių klaidų orientavimosi“, – sakė vienas jauniausių ir perspektyviausių Lietuvos rinktinės narių A. Bartkevičius, kuris jau rugpjūčio pradžioje išvyks į pasaulio čempionatą Latvijoje.

Antrą vietą sprinte iškovojo norvegas Trondas Einaras Moen Pederslis, kuris trasoje užfiksavo 13 min. 52,1 sek. Rezultatą. Bronzinės prabos medalis pasaulio studentų čempionate atiteko australui Henriui McNulty (14:08,3 min.).

Kitas pasaulio studentų čempionate startavęs lietuvis K. Olišauskis buvo 80-as (17:07,4 min.), o P. Vidžiūnas – 86-as iš 101 sėkmingai trasą įveikusių dalyvių (17:28,8).

Tarp 89 studenčių dalyvavo ir trys Lietuvos atstovės. Iš jų 3,5 km sprinto distanciją su 19 kontroliniais punktais greičiausiai įveikė V. Ambrazaitė, kuri prabėgo per 16 min. 35,2 sek. ir užėmė 62-ą vietą. Kitų dviejų lietuvių rezultatai rikiavosi viena po kitos – M. Radzivonaitė iš buvo 66-a (17:04,5 min.), o V. Revaitė – 67-a (17:07,7 min.).

Ilgojoje trasoje sportininkus gaivino šlapiomis kempinėmis

Penktadienį vyko daugiausiai ištvermės reikalaujančios ilgosios distancijos varžybos. Alinantis karštis jau kelintą dieną vargino sportininkus, o organizatoriai iš savo pusės padarė viską, kad prevenciškai padėtų išvengti šilumos smūgių sportininkams.

„Daugelis buvome tikrai labai perkaitę. Šioje ilgojoje distancijoje buvo tikrai nemažai maitinimo punktų, kuriuose gausu vandens. Taip pat organizatoriai pasirūpino, kad juose būtų ir kempinių, kurias šlapias mes užsikišdavome už marškinėlių – jos išties atgaivindavo, – savo įspūdžiais dalijosi vienintelė iš Lietuvos rinktinės moterų šioje distancijoje startavusi V. Revaitė. – Be to, medicinos punktas dirbo taip pat operatyviai. Medikai buvo pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą, turėjo ir lašelinių, jei kas nors nusilps“.

Geriausiai šioje distancijoje tarp lietuvių vėlgi pasirodė Švedijos universtiteto atstovas distancijoje A. Bartkevičius, kuris užėmė 15-ą vietą ir taip užfiksavo geriausią rezultatą tarp Baltijos šalių.

12,4 km distanciją su 19 kontrolinių punktų lietuvis įveikė per 1 val. 19 min. 34 sek. Nuo lyderio šveicaro Jono Eggerio jis atsiliko 8 min. 11 sek. Antrą ir trečią vietas iškovojo Norvegijos sportininkai Paulas Sirumas ir Havardas Haga.

Kitas Lietuvos atstovas P. Vidžiūnas ilgą trasą įveikė per 1 val. 49 min. 38 sek. ir buvo 74-as, o K. Olišauskis prabėgo per 2 val. 14 min. 6 sek. ir buvo 85-as tarp 90 sėkmingai distanciją įveikusių orientacininkų.

Ilgojoje distancijoje startavo viena Lietuvos moteris. V. Revaitė 9,7 km distanciją su 17 kontrolinių punktų įveikė per 2 val. 2 min. ir buvo 65-a. Lyderė šio čempionato ilgojoje distancijoje buvo norvegė Marie Olaussen, kuri trasą prabėgo per 1 val. 13 min. 18 sek.

41 sek. nuo lyderės atsilikusi sidabro medalį iškovojo švedė Johanna Oberg, o trečia buvo šveicarė Paula Gross (1:15:48 val.).

Estafetėse Lietuvos merginos – 15-os, dominavo Norvegijos sportininkai

Paskutinę dieną, šeštadienį, vyko komandinė estafetės rungtis. Lietuvos moterų komanda buvo 21-a, tačiau šalių įskaitoje skaičiuojamos tik geriausiai pasirodžiusios valstybės komandos. Todėl lietuvių trijulė kartu su V. Ambrazaite, M. Radzivonaite ir V. Revaitė galutinėje rikiuotėje užėmė 15-ą vietą. Jų suminis rezultatas buvo 2 val. 27 min. 19 sek., nuo lyderių norvegių atsiliko 34 min. 9 sek.

Čempionėmis tapusios norvegės Ingrid Lundanes, Ingeborg Eide ir Marie Olaussen trasą įveikė per 1 val. 53 min. 10 sek.

Už Lietuvos studentus bėgusi vaikinų trijulė prabėgo per 2 val. 22 min. 6 sek. K. Olišauskis iš distancijos grįžo 36-as, P. Vidžiūnas išlaikė panašią poziciją, o paskutiniu etapu bėgęs komandos lyderis A. Bartkevičius savo etape užfiksavo 16-ą rezultatą. Vyrų grupėje Lietuvos komanda finišo liniją kirto 28-a, o galutinėje rikiuotėje pagal šalių įskaitą užėmė 20-ą vietą.

Kaip ir moterų, taip ir vaikinų grupėje triumfavo norvegai. Havard Haga, Audun Heimdal ir Paulas Sirumas užfiksavo suminį 1 val. 36 min. 52 sek. rezultatą ir nuo antrojo etapo užtikrintai perėmė lyderių poziciją.

Dėl sidabrinės prabos medalių vyko arši kova tarp dviejų suomių ir vienos šveicarų komandos. Galiausiai finišo tiesiojoje sidabro medaliai atiteko suomiams Aleksi Karppinen, Aleksi Anttolainen ir Eetu Savolainen, kurie nuo čempionų atsiliko sumoje daugiau nei 20 sek. Pagal rezultatus vos sekunde atsilikę bronzos medalius išplėšė šveicarai Florianas Schneideris, Christophas Meieris ir Jonas Eggeris.

Estafetė

Ilgoji distancija

Sprintas

Vidutinė distancija

Mišri sprinto estafetė