Pasaulio jaunimo čempionato finišo tiesiojoje lietuviams nepavyko pagerinti praėjusių metų rezultato

Organizatorių nuotr.

Šeštadienį Vengrijoje pasaulio jaunimo orientavimosi sporto čempionatas baigėsi komandine estafetės rungtimi. Pasaulio čempionų titulus apginti pavyko Norvegijos vaikinams, o merginų grupėje medalininkių trejetukas aiškinosi dėl vietų iki pat finišo.

Bendroje rikiuotėje Lietuvos merginos buvo 23-ios. Tačiau įskaitai imamas geriausiai pasirodžiusios šalies komandos rezultatas – atmetus kitas šalių komandas lietuvės užėmė 19-ą vietą pasaulyje. Suminis Lietuvos merginų trijulės, kurią sudarė Kastė Rutkauskaitė, Akvilė Bartkevičiūtė ir Ugnė Liegutė, laikas buvo 2 val. 4 min. 58 sek.

Paskutiniu etapu startavusi U. Liegutė estafetę perėmė 26-oje pozicijoje, tačiau trasos eigoje jai pavyko aplenkti dar kelias varžoves. Tiesa, sportinikė pasakojo, kad konkurenčių trasoje nelabai pastebėjo, visą koncentraciją skyrė žemėlapiui ir bėgimui.

„Didžiausią klaidą padariau bėgdama į pirmą punktą. Vėliau orientavimosi klaidų pavyko išvengti, tačiau varžovių jau nelabai ir mačiau. Šios dienos vietovė labai priminė ilgąją distanciją. Patiko man labai čia bėgti, vietovė čia visiškai skiriasi nuo lietuviškos, aišku, yra ir kur kas sudėtingesnė orientavimuisi“, – pasakojo U. Liegutė.

Tarp merginų triumfavo Rusijos orientacininkės. Arši kova tarp stipriausiųjų penketuko vyko iki pat finišo ir lyderės paaiškėjo vos trečiojo etapo pabaigoje. Paskutiniu etapu bėgusi Rusijos atstovė Veronika Kalinina dar trasos viduryje buvo vos ketvirtoje pozicijoje, iki lyderės jai trūko 19 sekundžių. Per paskutinius tris kilometrus jai pavyko šį deficitą panaikinti ir išplėšti komandai kartu su Kristina Smirnova ir Dasha Panchenko aukso medalius, suminis jų laikas buvo 1 val. 44 min. 44 sek.

Sidabro medaliai atiteko Čekijos trijulei. Tereza Janosikova, Tereza Cechova ir Barbora Chaloupska nuo lyderių sumoje atsiliko 1 min. 8 sek. Bronzos medalininkės šių metų pasaulio čempionate buvo Norvegijos orientacininkės Victoria Haestad Bjornstad, Ragne Wiklund ir Malin Sandstad (1:46:34 val.).

Lietuvos vaikinų trijulė buvo 35-a tarp 56 startavusių komandų. Šalių įskaitoje vaikinai užėmė 23-ią vietą. Lietuvos komandą šiemet sudarė Rokas Lipnickas, Rokas Vaitkus ir Pranas Germanavičius.

„Kadangi išbėgau nemažai atsilikinėdamas, nelabai ir liko su kuo bėgti, tik bulgaras visą trasą vis išlįsdavo akiratyje. Turėjau ilgiausią etapą – 8,2 km – ir iki parodomojo punkto reikėjo įveikti beveik 7 km, – pasakojimą apie savo paskutinį etapą pradėjo P. Germanavičius. – Didelių klaidų iki jo pavyko išvengti, tačiau arenos šūksniai artėjo labai lėtai – vos ridenausi per smėlingas vengriškas kopas. Prabėgus pro areną jėgų nebebuvo daug ir padariau vieną klaidą, dėl ko bulgaras atsidūrė priekyje“.

Suminis lietuvių laikas buvo 2 val. 6 min. 53 sek. Nuo lyderių jie atsiliko daugiau nei 26 min.

Pasaulio čempionais tapo norvegai. Trijulė, kurią sudarė Eliasas Jonssonas, Kasperis Fosseris ir Havardas Eidsmo estafetę įveikė suminiu 1 val. 40 min. 13 sek. rezultatu. Beveik po pustrečios minutės finišo arenoje pasirodė ir antrosios vietos nugalėtojai. Jais tapo Švedijos ekipa, kurią sudarė Jesperis Svenskas, Simonas Imarkas ir Isacas von Krusenstiernas.

Kur kas aršesnė kova buvo dėl bronzos medalių. Po antrojo etapo trečioje pozicijoje rikiavęsi suomiai galiausiai nusileido Čekijos komandai. Trečiu etapu išbėgęs čekas Danielis Vandas maždaug trasos viduryje aplenkė suomį Akselį Ruohola ir finišavo puse minutės anksčiau, nei varžovas. Suminis bronzinės prabos laimėtojų rezultatas buvo 1 val. 45 min. 33 sek.

Reziumuodamas Lietuvos jaunimo rinktinės pasirodymus pasaulio jaunimo čempionate komandos vadovas Vilius Aleliūnas pripažino, kad jaunimui reikia jau dabar konkuruoti rimtai su elitu Lietuvoje. Tai, anot jo, galėtų užtikrinti nors geriausiųjų dvidešimtuką pasaulio jaunimo čempionate, iki kurio kol kas – keletas sieksnių.

„Nebuvo pakankamo pasiruošimo važiuojant į pasaulio čempionatą fiziškai. Prieš išvažiuojant sakiau, kad geriausiųjų trisdešimtukas yra tikslas. Sakyčiau, kad čempionato tikslus įgyvendino vienintelė Kastė Rutkauskaitė, kuri nuosekliai šiems startams ir rengėsi“, – komandai ir kritikos, ir pagyrimų negailėjo komandos vadovas.

Vienas Lietuvos rinktinės narių P. Germanavičius taip pat pripažino, kad aukščiausiame lygyje lietuviams yra kur tobulėti.

„Tiek per estafetes, tiek per visą čempionatą labai trūko greičio, – sakė P. Germanavičius. – Tik kartą per metus būna tokia fiziškai ir psichologiškai sunki savaitė, tačiau tai tikrai suteikė stimulo rengtis kitų metų čempionatui Danijoje. Stengsimės ir daug dirbsime – bus geriau“.

Nepaisant išryškėjusių trūkumų pasilyginus su aukščiausio lygio sportininkais, jaunimo rinktinė pasirengusi dirbti ir tobulėti.

„Dabar tikrai nuosekliai dirbame su fiziniu pasirengimu. Mano manymu, po trejų metų treniruodamiesi su tokiais siekiais, užauginsime labai stiprią komandą. Žinoma, labai svarbu yra keisti ir trenerių požiūrį, kad motyvuotų siekti aukšto meistriškumo“, – sakė V. Aleliūnas.

GPS merginų

GPS vaikinų

Rezultatai

The Last Day - Relay