Lietuviams Rygoje vyko generalinė repeticija prieš pasaulio čempionatą

Simonas Krėpšta sprinto distancijoje

Ojars Millers nuotr.

Latvijoje liepos 6-8 dienomis netoliese Rygos esančiuose Limbažio ir Lygatnės miesteliuose tris dienas vyko testinės varžybos prieš pasaulio čempionatą, kuris vyks jau rugpjūčio pradžioje. Tiek organizatoriams, tiek sportininkams tai buvo kaip gera generalinė repeticija pasitikrinti savo jėgas prieš pasaulio pirmenybes. Lietuvos rinktinės kandidatams antros ir trečios dienos varžybos kartu buvo ir paskutiniai atrankos etapai į pasaulio čempionatą.

„Tokios kontrolinės varžybos, artimos būsimai čempionato vietovei, yra visada naudingos. Ne tik norint apsiprasti su vietove, bet ir pasilyginti su varžovais, pamatyti konkurencinę aplinką. Dar lieka šiek tiek laiko padaryti paskutines korekcijas esant mėnesiui iki pasaulio čempionato“, – apie testinių varžybų svarbą atsiliepė Lietuvos rinktinės vadovas Liutauras Bilevičius.

Sprinto, vidutinės ir ilgosios distancijos trasos driekėsi panašiose į būsimą pasaulio čempionatą vietovėse. Lietuvos rinktinės vadovas sakė, kad vietovė yra tikrai verta dėmesio dėl savo dinamiškumo: yra tiek raižytų vietų, tiek ir labai tankių miško dalių.

„Nors vietovė sunki fiziškai ir techniškai, bet mums naudinga, kad esame pratę prie tokių tankesnių miškų. Kitų šalių sportininkams yra sunkiau, nors, aišku, favoritų meistriškumas matosi bet kokioje vietovėje. Turėtų būti įdomus čempionatas rugpjūtį“, – apie mažiau nei už mėnesio prasidėsiantį pasaulio čempionatą atsiliepė L. Bilevičius, pridūręs, kad organizaciniu atžvilgiu varžybos vyko tikrai labai sklandžiai.

Penktadienį sprinto distancijoje prasidėjusiose varžybose triumfavo favoritai. Tarp vyrų dvi pirmas vietas laimėjo šveicarai Matiasas Kyburzas ir Danielis Hubmanas, o tarp moterų – švedė Tove Alexandersson.

Geriausiai tarp Lietuvos atstovų sekėsi Jonui Vytautui Gvildžiui, kuris 4,1 km distancijoje su 22 kontroliniais punktais užėmė 31-ą poziciją (14:42,6 min.). Kitas Lietuvos atstovas Algirdas Bartkevičius buvo 42-as (15:01,0 min.), 64-as – Simonas Krėpšta (15:45,0 min.), o Mantas Martinkus – 67-as (16:02,2 min.). Lietuvos jaunių rinktinės narys Augusts Velde užėmė 83-ią poziciją (18:05.8 min.).

Moterų grupėje viena kitai vos keliolika sekundžių nusileido dvi lietuvės – atitinkamai 32 ir 33 vietas užėmė Teklė Emilija Gvildytė (16:28,9 min.) ir Aušrinė Kutkaitė (16:42,5 min.). 55-ą poziciją užėmė Gabija Ražaitytė, kuri 3,9 km distanciją su 19 kontrolinių punktų įveikė per 17 min. 22 sek. Inga Kazlauskaitė buvo 61-a (18:02,8 min.), o Vilija Revaitė buvo 71-a (19:10,3 min.).

Rezultatai: https://www.woc2018.lv/files/sprint_r.html

Moterų GPS

Vyrų GPS

Šeštadienį varžybos tęsėsi vidutine distancija. Antrajame pogrupyje tarp vyrų į geriausiųjų penkioliktuką pateko S. Krėpšta. Lietuvis 5,9 km distanciją su 250 m vertikalaus pakilimo ir 16 kontrolinių punktų įveikė per 39 min. 42 sek.

Kitas Lietuvos atstovas J. V. Gvildys tame pačiame pogrupyje buvo 28-as (42:05 min.), Leonas Mockūnas – 36-as (43:51 min.), A. Bartkevičius – 40-as (44:51 min.), o M. Martinkus – 45-as (46:02 min.). A. Velde užėmė 56-ą vietą (1:03:24 val.).

Antrajame pogrupyje lyderis buvo šveicaras D. Hubmanas, kuris trasą įveikė per 34 min. 2 sek.

Lietuvos moterys varžėsi antrajame pogrupyje vidutinėje distancijoje. Greičiausiai iš lietuvių 4,6 km distanciją su 220 m vertikalaus sukilimo ir 14 kontrolinių punktų įveikė G. Ražaitytė – ji užėmė 15-ą vietą savo pogrupyje (40:14 min.). Kita Lietuvos atstovė A. Kutkaitė buvo 21-a (42:12 min.), I. Valaitė – 24-a (42:48 min.), o S. Paužaitė – 30-a (44:43 min.). T. E. Gvildytė buvo 34-oje pozicijoje (45:45 min.). I. Kazlauskaitės rezultatas buvo anuliuotas.

Rezultatai: http://liveresultat.orientering.se/followfull.php…

Vyrų GPS

Moterų GPS

Vyrų GPS1

Vyrų GPS2

Moterų GPS1

Moterų GPS2

Sekmadienį varžybos baigėsi ilgąja distancija, kartu su paskutiniu atrankos etapu į Lietuvos rinktinę.

16,2 km distanciją su daugiau nei 600 m vertikalaus sukilimo ir 28 kontroliniais punktais greičiausiai iš lietuvių antrajame pogrupyje įveikė L. Mockūnas. Lietuvis trasoje užfiksavo 2 val. 2 min. 31 sek. rezultatą ir buvo 22-as. Beveik pusantros minutės nuo komandos nario atsilikęs J. V. Gvildys rezultatų lentelėje tame pačiame pogrupyje rikiavosi iškart po jo – 23-ioje pozicijoje. Kiti Lietuvos vyrai distancijos sėkmingai nebaigė.

„Algirdas Bartkevičius nesikoncentruoja ties miško distancijomis. Turi rūpesčių su pėda, tam, kad jos neperkrautų, ne visą trasą bėgo. Leonas su Jonu buvo ryžtingai nusiteikę ir trečiąją dieną, nors nuovargis jau turėjo tikrai jaustis. Kaip supratau, jų ryžto kovoti pasaulio čempionate šie pasirodymai nenumušė“, – apie lietuvių pasirodymą ilgojoje distancijoje atsiliepė komandos vadovas L. Bilevičius.

Moterims reikėjo įveikti 10,5 km distanciją su 350 m vertikalaus sukilimo ir 21 kontroliniais punktais. Greičiausiai iš Lietuvos atstovių trasą įveikė I. Valaitė, kuri antrajame pogrupyje užėmė 18-ą poziciją (1:28:26 val.). S. Paužaitė tame pačiame pogrupyje buvo 23-ia (1:33:23 val.). Kitos Lietuvos atstovės distancijos iki galo nebaigė.

Rezultatai: http://liveresultat.orientering.se/followfull.php?lang=en&comp=14098


Vyrų GPS

Moterų GPS

Vyrų GPS1

Vyrų GPS2

Moterų GPS1

Moterų GPS2

Pasibaigus atrankos ciklui, netrukus turėtų būti skelbiama ir oficiali Lietuvos rinktinės sudėtis.

Pasaulio orientavimosi sporto čempionatas Latvijoje vyks rugpjūčio 3-11 dienomis.