Svarbiausi metų startai jaunimo orientacininkams – jau nuo kito pirmadienio Vengrijoje

Per Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6 dieną, Lietuvos jaunoji orientacininkų rinktinė apsivilks šalies atributiką ir pajudės Vengrijos link. Ten jau nuo pirmadienio Kečkemėto miesto apylinkėse prasidės pasaulio jaunimo (iki 20 metų) orientavimosi sporto čempionatas. Lietuvai atstovaus 4 vaikinai ir 5 merginos.

Pasaulio jaunimo čempionatas Vengrijoje vyks liepos 9-14 dienomis, kurio metu lauks ilgos, sprinto, vidutinės ir estafetės startai. Prieš išvyką Lietuvos rinktinės vadovas Vilius Aleliūnas pripažino, kad orientacininkų laukia kupina iššūkių savaitė.

„Laukia sudėtinga vietovė. Iš pažiūros, panaši į mūsų kopas, bet augmenija ir prabėgamumas sudaro nepalankias sąlygas orientavimosi technikai. Bus gruntas, visur smėlis, o tai reiškia, kad bus labai techniškos trasos“, – apie 80 km į pietus nuo Budapešto vietovės specifiką atsiliepė V. Aleliūnas.

Nepaisant smėlingo miško, komandos vadovas atkreipė dėmesį, kad vietovės bus palankesnės nei praėjusį savaitgalį Europos jaunučių ir jaunių čempionate Bulgarijoje dalyvavusiems sportininkams.

„Privalumas yra tas, kad nebus aštrių kalnų, kontrolinių punktų šlaite, kaip buvo praėjusį savaitgalį vykusiame Europos jaunių ir jaunučių čempionate Bulgarijoje. Tokiomis sąlygomis ypatingai sunku orientuotis, tad čia, Vengrijoje, lietuviams turėtų būti palankesnė vietovė“, – sakė V. Aleliūnas.

Naujausiame čempionato biutelenyje galima matyti trasų parametrus ir planuojamus lyderių laikus. Atsižvelgiant į juos, planuojami labai dideli lyderių greičiai. Tuo įsitikinęs komandos vadovas sakė, kad lietuviams bus nelengva taikytis prie tokių standartų. „Ilgoje trasoje numatytas vaikinų greitis 5 minutės kilometrui bėgant miške – pas mus komandoje iš jaunimo mažai kas tokį greitį gali išvystyti orientuojantis tokioje specifinėje vietovėje“, – apie aukštą keliamą kartelę pasaulio čempionte atsiliepė V. Aleliūnas.

Visą savaitę žada ypač karštą orą, termometrų stulpeliai sieks 30 laipsnių karščio. Pagal čempionato programą pirmadienį būtent ir laukia pirmasis startas ilgojoje distancijoje. Jis bus vienas sunkiausių visoje pasaulio jaunimo čempionatų istorijoje dėl karščio, o distancija tiek vaikinams, tiek merginoms bus pati ilgiausia, kokia tik yra buvusi.

Anot komandos vadovo, tai vėlgi bus iššūkis sportininkams – pirmas startas ir daugiausiai ištvermės reikalaujantis. „Kad ilga bus pirma, labai nepalanku mums. Mūsų sportininkai nėra patys stipriausi fiziškai, lyginant su pasaulio favoritais. Todėl prabėgus pirma ilgą trasą, sportininkai automatiškai gali pavargti visai savaitei“, – vertino organizatorių sudėliotą čempionato programą V. Aleliūnas.

Lietuvai pasaulio jaunimo čempionate atstovaujantys vaikinai: Rokas Vaitkus, Rokas Lipnickas, Pranas Germanavičius, Rokas Barauskas, o merginos: Judita Traubaitė, Ugnė Liegutė, Ugnė Gineikaitė, Kastė Rutkauskaitė, Akvilė Bartkevičiūtė.

Antradienį čempionate vyks sprinto rungtis, o po poilsio dienos ketvirtadienį tęsis vidutinės kvalifikacija. Atsirinkę penktadienį startuos vidutinės distancijos finale.

Dėl estafečių spręs vietoje

Sekmadienį, liepos 14 d., pasaulio pirmenybės baigsis dinamiška estafetės rungtimi. Lietuviai turės pilną sudėtį tiek vaikinų, tiek merginų grupėse. Tačiau dėl komandos etapų bus sprendžiama po pirmųjų startų Vengrijoje.

„Kadangi Judita išvažiuos namo į išleistuves po vidutinės distancijos, liks po 4 vaikinus ir 4 merginas. Spręsime dėl estafetės komandų sudėties vietoje pagal tai, kaip sportininkams seksis orientuotis būtent toje specifinėje vietovėje, – sakė komandos vadovas, pridūręs, kad lyderius sunku išskirti. – Bendrai, visi yra daugiau mažiau panašaus pajėgumo rinktiniečiai. Vieną dieną vienam gali geriau pasisekti, kitą – kitam“.

Visi Lietuvos rinktinės nariai planuoja startuoti visose asmeninėse distancijose: ilgoje, sprinte ir vidutinės kvalifikacijoje, išskyrus A. Bartkevičiūtę. „Kol kas vienintelė Akvilė (Bartkevičiūtė – aut. past.) pareiškė norą nestartuoti sprinte, kadangi nemato perspektyvų savo pasirodymui ten. Manau, kad ji gali neblogai pasirodyti kitose distancijose – ji gerai orientuojasi. Ji ir pati, manau, pasirengusi įrodyti, kad ne veltui penktu numeriu ją į rinktinę atrinkome“, – apie vieną paskutinių į pirmenybių traukinį įšokusią A. Barkevičiūtę atsiliepė komandos vadovas. Prie rinktinės lietuvė prisijungs šeštadienį atskridus lėktuvu.

„Tarp vaikinų yra Rokas Vaitkus, kuris po traumos šį sezoną atsigavo. Rezultatai rodo, kad jis yra iš komandos stipriausias šiuo metu ir jis motyvuotas pasiekti rezultatų, – paklaustas apie komandos lyderius šiaulietį išskyrė V. Aleliūnas, tačiau pridūrė ir objektyvų bendrą komandos vertinimą tarptautinėje arenoje. – Jei kas nors pateks į trisdešimtuką, būtų labai geras rezultatas, o realesnis – geriausiųjų penkiasdešimtukas. Tokia yra realybė. Labiau tikiuosi turbūt rezultatų iš merginų. Yra Kastė Rutkauskaitė, kuri stipriai ruošėsi šiam sezonui, jauna ir perspektyvi Judita Traubaitė“.

Tikslingas komandos pasirengimas – koncentracija į reljefo skaitymą

Kandidatų į Lietuvos rinktinę pasirengimas sezonui buvo ankstyvas, žiemą buvo įdėta nemažai darbo manieže su specialistais. Buvo siekiama kelti orientacininkų fizinį pasirengimą, kas yra vienas iš pagrindinių trūkumų tarptautinėje arenoje. Du rinktinės nariai, K. Rutkauskaitė ir P. Germanavičius turėjo galimybę dalyvauti treniruočių stovykloje ir Vengrijoje, kur susipažino su lauksiančių vietovių specifika. Kitos bendros treniruočių stovyklos buvo organizuojamos siekiant pasiruošti pasaulio čempionatui.

„Mes stengėmės daryti stovyklas, kurių metu kreipdavome dėmesį į reljefą. Tą darėme tiek žiemą Druskininkuose, tiek Švedijoje treniruočių stovykloje. Todėl, kad būtent Vengrijoje ir reikės labai gerai suprasti reljefą, skaityti, kaip jis yra išpieštas. Reikės „prisirišti“ prie stambesnių reljefo formų, kad nenuklystum sunkiai prabėgamame miške“, – specifinių treniruočių svarbą paaiškino komandos vadovas.

Be treniruočių, svarbus ir teorinis pasirengimas. Todėl stovyklų metu buvo analizuojami žemėlapiai, techniniai aspektai. „Turėjome ir teorines paskaitas. Treniravęsi Vengrijoje sportininkai dalinosi savo įspūdžiais su kitais. Gabija Ražaitytė (Moksleivių ir jaunimo komiteto narė – aut. past.) pristatė senų žemėlapių analizę iš tų vietovių“, – paklaustas apie teorinį pasirengimą, pasakojo V. Aleliūnas.

Kita vertus, komandos vadovas pripažino, kad atsižvelgiant ir į paskutinius jaunųjų orientacininkų rezultatus Europos pirmenybėse matyti, kad patirties trūkumas neleidžia išnaudoti viso potencialo svarbiausių varžybų metu dėl nepakankamai gero psichologinio pasirengimo. „Manau, kad jauni orientacininkai aukščiausio lygio varžybose „perdega“, tad stengsimės tinkamai psichologiškai nusiteikti“, – prieš pat išvyką į Vengriją sakė V. Aleliūnas.

Iš viso pasaulio pirmenybėse 158 merginos ir 173 vaikinai iš 36 šalių. Pirmasis startas laukia jau pirmadienį, liepos 9 d., ilgojoje distancijoje.

Pasaulio čempionato programa:

Liepos 7 d., šeštadienis Atvykimas, registracija
Liepos 8 d., sekmadienis Atidarymo ceremonija
Liepos 9 d., pirmadienis Ilgoji distancija
Liepos 10 d., antradienis Sprintas
Liepos 11 d., trečiadienis Poilsio diena/Modelis
Liepos 12 d., ketvirtadienis Vidutinės kvalifikacija
Liepos 13 d., penktadienis Vidutinės finalas
Liepos 14 d., šeštadienis Estafetė,Uždarymo ceremonija

Čempionato biuletenis

Čempionato puslapis