Europos jaunimo čempionate Lietuvos merginos – 5-os

Europos jaunimo orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionate Vengrijoje sekmadienį baigėsi komandinės estafetės rungtimi. Lietuvos merginų komanda, kurią sudarė Austėja Kalvaitytė, Justė Umbrasaitė ir Eglė Rubaževičiūtė trijų etapų estafetėje užėmė 5-ą vietą.

Merginų grupėje kiekvienai komandos atstovei reikėjo įveikti 11,5 km distanciją su 120 m vertikalaus sukilimo ir 13 kontrolinių punktų. Pirmu etapu startavusi A. Kalvaitytė grįžo kartu su Rusijos atstove Alena Fedoseva lyderių pozicijose, tačiau estafetę perėmusiai J. Umbrasaitei nepavyko išvengti orientavimosi klaidų ir grįžo jau penkta, o šalių įskaitoje – ketvirta.

Trasos pirmiausia driekėsi kalvotame miške, o po to laukė painūs keliukai atvirose vietovėse ir motokroso trasos.

Paskutiniu etapu startavusi E. Rubaževičiūtė į priekį iki finišo praleido dar vieną sportininkę. „Aš nemačiau trasoje važiuodama jokių varžovių, grįžusi tik sužinojau, kad mane aplenkė prancūzė. Turbūt buvo kitas trasos skaidymas, tad net nesusitikome. Trasa labai klaidi, pievose keliukai labai prastai matėsi, daug kontrolinių punktų, tarp kurių nelengva greitai atsirinkti savo“, – įspūdžiais dalijosi paskutiniu etapu važiavusi Lietuvos rinktinės narė. Suminis lietuvių laikas buvo 2 val. 10 min. 15 sek.

Jaunimo merginų Europos čempionėmis tapo Čekijos sportininkės, kurių rezultatas buvo 1 val. 54 min. 41 sek. Po pirmojo etapo čekių trijulė rikiavosi vos ketvirtoje pozicijoje, tačiau antru etapu važiavusi Rozalie Kucharova apsilenkė visas varžoves ir savo komandos narei Vilmai Kralovai estafetę perdavė pirmoje pozicijoje. Pastaroji užtikrintai išlaikė lyderių poziciją ir išplėšė komandai aukso medalius. Vicečempionėmis tapo Rusijos trijulė Alena Aksenova, Marina Oparina ir Uliana Sukholovskja. Bronzos medaliai atiteko suomėms Sarai Yli-Hietanen, Evelinai Valimai, Karinai Nurminen.

Kartu vykstančiame Europos suaugusiųjų čempionate vyko mišrios estafetės. Komandas sudarė du vyrai ir viena moteris – tokio formato varžybos Europos pirmenybėse vyko pirmą kartą.

Sportininkams reikėjo įveikti po 17 km distanciją su daugiau nei 200 m vertikalaus sukilimo ir 19 kontrolinių punktų. Lietuvos komanda, kurią sudarė Gabrielė Andrašiūnienė, Šarūnas Dmukauskas ir Jonas Maišelis, galutinėje rikiuotėje užėmė 7-ą vietą. Suminis komandos laikas buvo 2 val. 39 min. 38 sek.

Pirmu etapu startavusi G. Andrašiūnienė buvo grįžusi 24-oje pozicijoje, estafetę perėmusiam Š. Dmukauskui pavyko deficitą sumažinti ir komandos rezultatą pakelti iki 14-os vietos. Stipriausia komandos grandis buvo J. Maišelis, kuriam pavyko paskutiniuose punktuose aplenkti švedų, estų ir prancūzų ekipas.

Kita Lietuvos suaugusiųjų komanda, kurią sudarė Algirda Mickuvienė, Nojus Kalvaitis ir Donatas Mickus, distancijos nebaigė. Trečiu etapu važiavęs D. Mickus prapjovė savo dviračio padangą ir nebaigė distancijos.

Dėl čempionų titulo vyko įnirtinga kova finišo tiesiojoje. Paskutiniame etape čekas Krystofas Bogaras ir rusas Antonas Foliforovas žiūrovų kontroliniame punkte prieš paskutinį ratą buvo kartu, o paskutiniuose metruose čekui spurtavus, pavyko išplėšti aukso medalius. Čekijos komandą sudarė Martina Tichovska, Vojtechas Ludvikas ir K. Bogaras, jų suminis rezultatas buvo 2 val. 20 min. 6 sek.

Per plauką aukščiausios prabos medalius pralaimėję rusai buvo A. Foliforovas, Valerijus Glukovas ir Olga Vinogradova. Bronzos medalius iškovojo suomiai Kare Kaskinen, Andre Haga ir Marika Hara.

Kartu vykstančiame Europos jaunimo čempionate vaikinų iki 20 metų grupėje įskaitinio rezultato komandai gauti nepavyko. Pirmu etapu startavęs Ignas Ambrazas demonstravo puikų laiką ir į priekį buvo praleidęs tik prancūzą Anthaelį Dotą. Tačiau finiše paaiškėjo, kad jis buvo atsižymėjęs vieną ne savo punktą, tad komandos rezultatas kartu su I. Ambrazu, Martynu Jurgaičiu ir Dovydu Šinkevičiumi buvo anuliuotas.

Kiekvienam etapui reikėjo įveikti 14,2 km distanciją su 160 m vertikalaus sukilimo ir 14 kontrolinių punktų. Čempionais tapo Suomijos komanda, kurią sudarė Temu Kaksonenas, Juha Lilja ir Tomi Nykanen. Vicečempionų titulas atiteko Rusijos komandai, o treti buvo čekai.

Europos čempionatas buvo pirmasis įskaitinis pasaulio taurės etapas. Jį komanda laiko generaline repeticija prieš svarbiausius metų startus pasaulio čempionate, kuris šiemet vyks Austrijos kalnuose rugpjūčio 5-13 dienomis.