Europos jaunių ir jaunučių čempionatas Bulgarijoje pasitiko merkiančiu lietumi

K. Rutkauskaitė

Penktadienį Bulgarijoje Veliko Tarnovo apylinkėse sprinto finalo rungtimi prasidės Europos jaunių ir jaunučių orientavimosi sporto čempionatas. Atstovauti Lietuvai merginų ir vaikinų iki 16, 18 metų grupėse išvyko ir gausi orientacininkų delegacija.

Kartu su rinktine nuo trečiadienio Bulgarijoje esantis komandos vadovas Vitalijus Paulauskas sakė, kad oro sąlygos orientacininkams apsunkins varžybas: „Skalbia mus čia labai lietus, turėtų būti toks oras ir varžybų dienomis. Palijus palaidi akmenys kai sušlaps, bus nelengva bėgti per trinkeles. Kad ir kaip bebūtų, sąlygos vienodos visiems“.

Dieną prieš startą komandos nariai dalyvavo paskutinėje oficialioje sprinto treniruotėje, tad turėjo galimybę susipažinti su vietove. „Sprinto žemėlapis turėtų būti iš dviejų dalių. Pirmoji bus mums nebūdinga piliavietė su visokiomis sienomis, gana sudėtinga orientuotis. Kita dalis, matyt, turėtų būti senamiestis, kas yra artimesnė vietovė mūsų pasirengimui“, – savo įžvalgomis dalinosi komandos vadovas.  Sprinto finale orientacininkams reikės įveikti 2-2,5 km ilgio distancijas.

Šeštadienį čempionatas tęsis ilgosios distancijos rungtimi. Sportininkų laukia kalvotos vietovės. Vaikinai iki 18 metų turės įveikti 6,6 km distanciją su 420 m vertikalaus sukilimo, to paties amžiaus merginos bėgs 5,15 km su 365 m vertikalaus sukilimo. Jauniausieji sportininkai iki 16 metų bėgs 4,45-5,5 km distancijas. V. Paulauskas sakė, kad laukia išskirtinė orientavimosi specifika, kur ypač reikės dėmesį skirti smulkiems objektams.

„Vakar vakare dalyvavome ir ilgos distancijos modelyje. Paanalizavome žemėlapius, vaizdas tikrai nelengvas. Tie tikri bulgariški žemėlapiai yra labai detalūs: pavieniai medžiai, menamos duobutės sužymėtos. Turėtų būti nelengva šlaituose ieškoti tokių smulkių detalių“, – apie būsimą varžybų vietovę miške pasakojo komandos vadovas, pridūręs, kad turint omenyje didelį reljefo raižytumą, bus ganėtinai sudėtinga vietovė.

Sekmadienį čempionatas tęsis dinamiška estafetės rungtimi.

Iš viso Europos jaunių iki 16 metų čempionate dalyvaus po 100 merginų ir vaikinų, o jaunimo čempionate (iki 18 metų) startuos 118 vaikinai ir 95 merginos iš 35 šalių.

Birželio 29 d., penktadienis Sprinto finalas
Atidarymo ceremonija
Birželio 30 d., šeštadienis Ilgosios distancijos finalas
Liepos 1 d., sekmadienis Estafetės