Vengrijoje prasideda Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas

Kalvotose Budapešto miesto apylinkėse birželio 28liepos 1 dienomis dėl čempionų titulo sportininkai atvyksta varžytis Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionate. Ilgosios, vidutinės ir mišrios estafetės rungtyse tarp pajėgiausio orientacininkų elito varžysis ir Lietuvos rinktinė.

Prieš išvyką Lietuvos rinktinės vadovė Ramunė Arlauskienė pasakojo, kad tokio pobūdžio vietovėje kaip raižyti Vengrijos kalnai, ypatingai reikalingas yra greitas ir optimalus orientavimasis.

„Kadangi varžybos vyks kalnuotose vietovėse, vienas svarbiausiu faktorių bus variantų į kontrolinius punktus, pasirinkimas. Mačiau senus vietovės žemėlapius, sportininkams reikės surinkti tikrai nemažai vertikalaus sukilimo“, – sakė komandos vadovė R. Arlauskienė.

Penktadienį ilgąja distancija prasidėsiančiame Europos čempionate vyrams reikės įveikti per 40 km su 1 km vertikalaus sukilimo ir 19 kontrolinių punktų. Moterų elito sportininkės įveiks daugiau nei 30 km su beveik 700 m vertikalaus sukilimo ir 20 kontrolinių punktų.

Lietuvai atstovaus 4 vyrai ir 4 moterys: Jonas Maišelis, Šarūnas Dmukauskas, Donatas Mickus ir Europos suaugusiųjų čempionate debiutuosiantis Nojus Kalvaitis, kuris pernai pasaulio jaunimo čempionate iškovojo bronzos medalį. Moterų grupėje bus galima išvysti 4 lietuviškas pavardes: Algirda Mickuvienė, Gabrielė Andrašiūnienė, Patricija Babrauskaitė ir suaugusiųjų grupėje debiutuosianti Viktorija Michnovič, kuri pernai pasaulio jaunimo čempionate Vilniuje susižėrė visų spalvų prabos medalius.

Šeštadienį čempionatas tęsis vidutinės distancijos rungtimi Erdrio miestelyje pietvakarių pusėje nuo Budapešto. Vyrams reikės įveikti 21,1 km distanciją su 300 m vertikalaus sukilimo ir 20 kontrolinių punktų, o moterims – 17,8 km su 260 m vertikalaus sukilimu ir 18 kontroliniais punktais. Sekmadienį vyks dinamiška mišrios estafetės rungtis, kur komandas sudarys du vyrai ir viena moteris. Planuojama, kad startuos dvi Lietuvos komandos.

„Pirmojoje elito komandoje startuos du stipriausi vyrai: Jonas Maišelis ir Šarūnas Dmukauskas. Kuri moteris startuos dar bus nuspręsta po pirmojo starto Europos čempionate penktadienį“, – komandos planus komentavo R. Arlauskienė.

Svarbiausios tarptautinės varžybos pastaraisiais metais jau yra vykusios Vengrijoje, tad dalis komandos yra susipažinusi su vietovių specifika. Tačiau, komandos vadovė atkreipė dėmesį, kad vietovės, kurioje šiemet vyks Europos čempionatas, bus kur kas kalvotesnės nei pasaulio čempionate 2012-ais metais.

„Stengsimės parodyti geriausią rezultatą, ką įmanoma šiuo sezono laikotarpiu. Vis tiek kaip prioritetinį startą mūsų sportininkai laiko pasaulio čempionatą, tad ir geriausią sportinę formą tikimasi pasiekti tuo metu – rugpjūčio pradžioje“, – komandos ambicijas vertino R. Arlauskienė.

Praėjusiais metais po 8-erių metų pertraukos Europos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionate Prancūzijoje moterų komandai pavyko iškovoti sidabro medalius. Po pernai Vilniuje įvykusio pasaulio čempionato, kur lietuviai kovojo dėl aukščiausių pozicijų, tikimasi išlaikyti aukštą kartelę ir varžytis dėl medalių.

„Kandidatams į rinktinę gegužę buvo treniruočių stovykla Austrijoje. Ten buvo skiriamas dėmesys jėgos treniruotėms aukštikalnėse. Po to bendrų treniruočių stovyklų buvo daugiau jaunimui. Labiau buvo tobulinamas orientavimasis. Suaugusieji ruošiasi kiekvienas pagal savo treniruočių planus“, – paklausta apie sportininkų pasirengimą atsiliepė komandos vadovė.

Sportininkams paskutinis atrankinių varžybų ciklas baigėsi tik šį savaitgalį daugiadienėse orientavimosi sporto varžybose „Takas“, kur 4 dienas varžytis Ignalinos apylinkėse susirinko beveik 900 orientacininkų.

Vengrijoje kartu vyks Europos čempionatas ir jaunimo sportininkams iki 20 metų. Pirmasis startas jų laukia jau ketvirtadienį sprinto distancijoje.

Europos čempionate varžysis 81 sportininkai iš 14 valstybių, o Europos jaunimo iki 20 metų pirmenybėse – 57 orientacininkai. Šis čempionatas yra pirmasis 2018 metų sezono įskaitinis pasaulio taurės etapas.

Europos suaugusiųjų čempionatas

Europos jaunimo čempionatas

Pasaulio veteranų čempionatas

Trečiadienis, birželio 27 d.

Modelis

Bendro starto lenktynės

Ketvirtadienis, birželio 28 d.

Modelis

Sprintas

Sprintas

Penktadienis, birželio 29 d.

Ilgoji distancija

Ilgoji distancija

Ilgoji distancija

Šeštadienis, birželio 30 d.

Vidutinė distancija

Vidutinė distancija

Vidutinė distancija

Sekmadienis, liepos 1 d.

Estafetė

Estafetė

Estafetė

Europos čempionato puslapis