Jukoloje Igtisos komanda užėmė 38-ą vietą

Sekmadienio rytą greta Lahčio (Suomija) baigėsi naktinės orientavimosi estafečių varžybos “Jukola”. Šios jau 70-ąjį kartą surengtos komandų estafetės laikomos prestižiškiausiomis pasaulyje, o dėl nugalėtojo titulo varžosi tūkstančiai sportininkų iš viso pasaulio.

Šiemetiniame maratone varžėsi net 1892 vyrų komandos iš 22 pasaulio šalių. Lietuvai atstovavo septynios komandos – Šiaulių „Igtisa“, Vilniaus „Ąžuolo“, Kauno „Takas“ ir „Medeina“, Plungės „Versmė“ ir dvi Krekenavos „Arboro“ ekipos.

Arčiausiai apdovanojimų pakylos pavyko prisibrauti „Igtisos“ septynetui, kuris „Jukola“ ištvermės maratone dalyvavo jau 11-ąjį kartą. Iš 34-osios vietos startavę sportininkai vylėsi prasibrauti tarp 25 pajėgiausiųjų. Mat po varžybų apdovanojamos 25 greičiausios komandos.

Sėkmė nuo šiauliečių ekipos nusisuko jau pirmajame etape, kai Vilių Aleliūną ėmė kamuoti techninės problemos – nusmuko LED prožektoriaus baterijos laikiklis. Kol sportininkas išsprendė problemą, iš 34 vietos smuktelėjo į 192-ąją. V.Aleliūnas per likusią trasos dalį dar pats spėjo aplenkti 118 sportininkų ir finišavo 75.

Per antrąjį ir trečiąjį etapus Vytautui Beliūnui ir Jonui Vytautui Gvildžiui pavyko sugrąžinti viltį – „Igtisa“ šoktelėjo į 24-ąją vietą.  Bet paskutiniai keturi etapai Šiaulių klubo sportininkams nebebuvo tokie sėkmingi. Henrikas Paužas, Mantas Martinkus, Simonas Krėpšta ir Artūras Paulinšas išsilaikė elitinėje 50 ekipų grupėje, bet ant apdovanojimų pakylos nebeprasibrovė.

Šiaulių „Igtisa“ sportininkai 79,2 km ilgio estafetę įveikė per 8 val. 15 min. ir 35 sek. Čempionų titulą laimėję suomių Tamperės „Koovee“ ekipos orientacininkai distanciją praskriejo per 7 val. 27 min. ir 18 sek. „Versmės“ sportininkai estafetę užbaigė 136 vietoje, “Ąžuolo“ orientacininkai buvo 146, “Arboro” pirmoji komanda liko 181.

Šeštadienio popietę vykusioje moterų „Venla“ estafetėje Šiaulių „Igtisa“ ketvertas pateikė staigmeną. Irina Nyberg, Sandra Paužaitė, Sandra Grosbega ir Gabija Ražaitytė pirmą kartą istorijoje prasibrovė į lyderių dešimtuką – užlipo ant 9-ojo laiptelio.  Šiaulių klubo sportininkės antrajame etape netgi pirmavo, tad iš nuostabos aikčiojusių keliasdešimties tūkstančių sirgalių ausyse nuolat aidėjo Lietuvos vardas.

Prestižiškiausiose orientavimosi estafečių komandinėse varžybose šiemet dalyvavo rekordinis komandų skaičius – net 1892 vyrų ir 1618 moterų. Iš viso į trasas išbėgo net 19 tūkstančių 716 sportininkų iš 22 pasaulio valstybių.

“Moterų komandos rezultatas – stulbinamai geras. Manau, Lietuvos orientacininkėms dar kartą prasibrauti į lyderių dešimtuką bus labai sunku. Vyrų rezultatas galėjo būti geresnis, mes tikrai buvome pajėgūs užkopti aukščiau, juolab kad ir varžybų trasa buvo palanki. Tačiau pristigo ne tik sėkmės – mūsų vienas lyderių bėgo sirgdamas. Po metų stengsimės grįžti stipresni – troškimo prasibrauti tarp 20 geriausiųjų neatsisakome”, – lrytas.lt sakė komandos vadovas Dainoras Saunorius.

Šaltinis: www.lrytas.lt