Prie Lietuvos rinktinės vairo stoja Liutauras Bilevičius

Liutauras Bilevičius

Po ilgos pertraukos Lietuvos orientavimosi sporto rinktinė turės oficialų komandos vadovą. Šias pareigas savanoriškai pasisiūlė eiti Vilniaus „Ąžuolo“ atstovas Liutauras Bilevičius. Nuo 2002-ų metų Švedijoje gyvenantis orientacininkas yra atstovavęs Lietuvos rinktinei pasaulio ir Europos čempionatuose.

„Pats anksčiau bėgau už Lietuvos rinktinę, o daugumą šiandieninių rinktiniečių taip pat pažįstu. Matau galimybę čia realizuoti save, turiu minčių kaip padėti komandai strategiškai ruoštis svarbiausiems metų startams“, – sakė L. Bilevičius.

Po truputį į darbus ir esamą komandos kontekstą įsivažiuosiantis komandos vadovas jau yra atsakingas už kelionės į atrankines varžybas Latvijoje, logistiką ir organizavimą. Vilniaus „Ąžuolui“ priklausantis orientacininkas pripažino, kad vienas pagrindinių motyvų, paskatinusių jį pareikšti norą užimti šias pareigas, buvo motyvacija daryti, o ne tik būti stebėtojui iš šalies.

„Daug kas mėgsta pakritikuoti, padiskutuoti, bet konkrečių darbų mažai kas imasi daryti. Vienas iš tokių būdų prisidėti prie realios veiklos ir yra atgaivinti šią poziciją, – argumentavo naujasis elito rinktinės vadovas, pridūręs, kad norėjo ir savo asmeniniame gyvenime naujų iššūkių. – Toks mano nusiteikimas, norėjau daugiau gyvybės ir veiksmo taip pat ir savo kasdieniniame gyvenime. Mano manymu, tai sritis, kur galėsiu realizuoti save“.

Paklaustas apie šiandienines Lietuvos rinktinės perspektyvas ir kartų kaitą, L. Bilevičius pripažino, kad šiandien komandoje daugumą sudaro senbūviai, o norint rasti pamainą reikia daug dirbti.

„Tos kartos jos kartais keičiasi po truputį. Pasipildo komanda vienu kitu nauju veidu vis, o senieji ilgainiui traukiasi. Pastaraisiais metais susiklostė viskas taip, kad vyksta tokia kaip ir stagnacija – kartų kaitos nėra. Todėl tie vyresnieji tempia ir tempia tą vežimą“, – sakė L. Bilevičius.

Tačiau komandos vadovas įžvelgė pozityvią pusę ir teigė, kad ateities perspektyvos – tik šviesios. „Dabar kai Vilius Aleliūnas pradėjo dirbti su jauniausiais orientacininkais, matome kiek daug reikia su jais darbo, kad būtų pasiektas rezultatas. Jaunimui yra skiriama tikrai nemažai dėmesio, tad jau ir dabar matome kaip jaunieji sportininkai yra teigiamai nusiteikę ir vieningi. Nori judėti pirmyn“, – pozityviai apie būsimą elito pamainą atsiliepė L. Bilevičius.

Nepaisant komandos motyvacijos, naujasis komandos vadovas pripažino, kad pokyčiai greitai nevyksta. „Per vieną dieną geru netapsi. Aukšto lygio nepasieksi. Reikia daug nuoseklaus darbo“, – ambicingai nusiteikęs akcentavo L. Bilevičius.

Paklaustas apie kylančias kontroversiškas diskusijas dėl atrankos sistemos, komandos vadovas sakė, kad visai nesvarbu kokios yra nustatytos sąlygos, reikia, kad būtų motyvacija. „Mano manymu, nesvarbu kokia ta atrankos sistema. Svarbiausia, kad yra norinčių sportuoti, o kokia ta sistema – visai nesvarbu. Norintys visada pasieks savo tikslą“, – sakė L. Bilevičius, pridūręs, kad prieš įsivažiuojant į darbus jam reikia nemažai įsigilinti į komandos kontekstą, poreikius, stiprybes ir silpnybes tam, kad galėtų tikslingai judėti pirmyn. Šiuo metu jam apsiprasti prie naujų pareigų padeda vykdantysis Lietuvos orientavimosi sporto federacijos direktorius V. Aleliūnas ir orientavimosi sporto bėgte komiteto pirmininkas Laimonas Čaplikas.

Paskutinį kartą Lietuvos rinktinė turėjo komandos vadovą prieš ketverius metus. Šias pareigas tuo metu ėjo Rimantas Mikaitis, dabartinis Lietuvos lengvosios atletikos federacijos direktorius.