Masiškai šurmuliavo su žemėlapiais visoje Lietuvoje

Gegužės 23 d. visame pasaulyje yra švenčiama Pasaulinė orientavimosi sporto diena. Lietuvoje orientavimosi sporto karštligė buvo skleidžiama per 13 renginių įvairiausiuose miestuose, o visame pasaulyje tokių renginių buvo užregistruota 1442, 76 šalyse.

Orientavimosi sporto dienos renginiai vyko 9 Lietuvos miestuose. Sporto šventė vyko Elektrėnuose, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Vilniuje, Prienuose, Šiauliuose ir Telšiuose. Orientacininkai prisijungė prie sporto šventės, o naudotis kompasu ir žemėlapiu galės išbandyti ir miestų gyventojai.

Šiemet pasaulinės orientavimosi sporto dienos formatas Lietuvoje yra orientuotas supažindinti pačius jauniausius su šiuo sportu: pagrinde renginiai vyko darželiuose, mokyklose ir akademinėse bendruomenėse.

Kaune Mažajame Ąžuolyne per 700 darželinukų su grupėmis ir auklėtojomis įveikė trasas. Vilniuje akademinės bendruomenės apsuptyje labirinte surasti kontrolinius punktus bandė nuo egzaminų sesijos norėję atsipūsti studentai.

Saulės mieste Šiauliuose masinėse orientavimosi sporto varžybose prie jau patyrusių orientacininkų prisijungė po darbų ir mokslų smalsus praeivių būrys, kuriems instruktoriai parodė kaip reikia naudotis kompasu ir žemėlapiu.

Klaipėdoje trasos dalyviams buvo suplanuotos Poilsio parke ir Nidoje prie kultūros centro. „Cido“ arenos apylinkėse esančiame parkelyje Aukštaitijos sostinė Panevėžys priėmė gausų būrį dalyvių, kurių net ir vietomis užklupęs pavasarinis lietus, neišgąsdino.

Renginio metu mokyklose ir darželiuose buvo dalinama mokomoji medžiaga pedagogams apie orientavimosi sporto pradmenis. Kiekvienas dalyvis, įveikęs trasą, gavo ir specialų žaismingą lipduką prisiminimui.

Lietuvos orientavimosi sporto federacijos viceprezidentė ir projekto koordinatorė Lina Balčiūnaitė sakė, kad šio renginio tikslas buvo pristatyti orientavimosi sportą patiems jauniausiems.

„Stengėmės įgyvendinti tokį konceptą, kokį pristato ir pati Tarptautinė orientavimosi sporto federacija (IOF). Pasaulinė orientavimosi sporto diena šįkart vyko jau trečius metus iš eilės, kuria yra siekiama supažindinti vaikus su orientavimosi sportu“, – pasakojo L. Balčiūnaitė.
Pasak LOSF viceprezidentės, susipažinę ir pamėgę šią sporto šaką vaikai turi galimybę pradėti lankyti treniruotes.

„Pradinis siekis yra, kad susipažinę galėtų pradėti kultyvuoti šį sportą tie, kam patiks. Ir taip šis sportas nėra palyginus toks žinomas, todėl taip yra sudaromos sąlygos išbandyti kiekvienam. Prie tokių renginių organizavimo dažniausiai prisijungia treneriai. Todėl praktiškai kiekviename mieste, kuriame vykta šios pasaulinės orientavimosi sporto dienos minėjimas, sporto mokyklose ar mokyklose yra renkamos grupės“, – sakė L. Balčiūnaitė.

Jei niekada neteko čiupinėti žemėlapio rankose – ne bėda. Šią sporto šaką išbandyti galima visiems masiniuose orientavimosi sporto renginiuose, kurie vyksta 8 Lietuvos miestuose kiekvieną antradienį, trečiadienį arba ketvirtadienį. Daugiau informacijos apie šiuos renginius rasite čia.