Savaitgalį orientacininkų kovos sudrebino Laisvės alėją

Kaune savaitgalį buvo surengtas Lietuvos orientavimosi sporto čempionatas greitose sprinto ir sprinto estafečių distancijose. Per 600 Lietuvos orientacininkų varžėsi dėl čempionų titulo greitai bėgdami tarp siaurų Kauno gatvelių ir skverų.

Šeštadienį sprinto distancijoje vyrams reikėjo įveikti 4,1 km distanciją su 18 kontrolinių punktų. Greičiausiai distanciją įveikęs Kauno „Medeinos“/Sporto mokyklos „Gaja“ atstovas Jonas Vytautas Gvildys susigrąžino čempiono titulą ir užfiksavo 14 min. 18 sek. rezultatą. Antrą vietą užėmė Šiaulių „Igtisos“ sportininkas iš Latvijos Artūras Paulins, tačiau į Lietuvos čempionato medalį nepretendavo. Sidabro medalį iškovojo Marijampolės „Javonio“ atstovas Mantas Martinkus (15:19 min.), bronza atiteko Simonui Krėpštai iš Kauno „Tako“ klubo (15:24 min.).

„Šiuo metu vykstantys remontai, mano manymu, orientavimąsi padarė dar įdomesnį, nes buvo daugiau pasirinkimų kaip apibėgti tvoras. Tikrai buvo nelengva greitai įžvelgti greitesnį variantą. Smėlis, plytelės likusios padarė kiek sudėtingesnį bėgimą, nei įprastai būtų miesto gatvėse“, – trasos specifika vertino nugalėtojas J. V. Gvildys.

Tarp moterų greičiausia sprinterė buvo Šiaulių „Igtisos“ sportininkė Gabija Ražaitytė, kuri nepaliko jokių šansų kitoms orientacininkėms. 3,4 km distanciją su 14 kontrolinių punktų ji įveikė per 13 min. 58 sek. ir turėjo daugiau nei minutės atotrūkį nuo sidabrą iškovojusios Kauno „Medeinos“/ Sporto mokyklos „Gaja“ atstovės Teklės Emilijos Gvildytės. Antrą laiką užfiksavo Šiaulių „Igtisos“ atstovė iš Latvijos Sandra Grosberg, tačiau į Lietuvos čempionato medalius nepretendavo. Bronzos medalis atiteko Alytaus „Dainavos“ sportininkei Sandrai Paužaitei (15:33 min.).

Kauno centre suplanuotos trasos labai nenustebino, tokios ir buvo galima tikėtis – taip sakė sprinte nugalėjusi G. Ražaitytė. „Pavyko išvengti orientavimosi klaidų. Trasa buvo tikrai įdomi ir daugiau mažiau kokios tikėjausi, atsižvelgiant į vietovę, kur nei kalnų ar parkelių daug yra. Buvo kiek sunkiau orientuotis kiemeliuose, kur viskas labai smulkiai, bet viskas gerai nubraižyta“, – apie varžybas atsiliepė čempionė G. Ražaitytė.

Paklausta ar netrugdė šurmuliuojantis miestas greitai bėgti savo trasą, orientacininkė patikino, kad esant dėmesingai, susidūrimų pavyko išvengti. „Su viena panele mums tik priešpriešais susikirto keliai, bet ji ir pati trasą bėgo, tad žiūrovai nelabai ir trugdė“, – pasakojo G. Ražaitytė.

Sprinto rezultatai

Sprinto estafetėje apgynė čempionų titulą

Sekmadienį čempionatas tęsėsi dinamiška mišrių sprinto estafečių rungtimi. 40 elito komandų kovojo dėl čempionų titulo, bet jį pavyko apginti praėjusių metų nugalėtojai Šiaulių „Igtisos“ trijulei: Martynui Tirlikui, G. Ražaitytei ir Viliui Aleliūnui.

Kiekvienam komandos nariui reikėjo įveikti po vieną distanciją, suminis nugalėtojų laikas buvo 46 min. 35 sek. Vilčių Šiaulių komanda nepaliko kitiems sportininkams jau nuo varžybų vidurio, kuomet G. Ražaitytė grįžo su beveik pusantros minutės atotrūkiu nuo artimiausių varžovių.

Kur kas aršesnė kova buvo dėl kitų prabos medalių. Galiausiai sidabro medaliai atiteko Kauno „Medeinos“ komandai, kurią sudarė Marijonas Gipas, Teklė Emilija Gvildytė ir J. V. Gvildys. Paskutiniu etapu išbėgęs J. V. Gvildys buvo vos 5-oje pozicijoje, tačiau jam pavyko aplenkti varžovus ir finišuoti su daugiau nei minutės atotrūkiu nuo trečios komandos (47:28 min.). Bronzos medaliai atiteko Prienų „Šilo“ trijulei Rokui Lipnickui, Mildai Radzivonaitei ir Vytautui Beliūnui (48:40 min.).

Renginio organizatoriai žiūrovus kvietė ne tik stebėti vykstančias varžybas, bet ir siūlė patiems išbandyti orientavimosi sporto subtilybes smagiame žaidime „Kauno gimtadienio iššūkis“.

Artimiausias Lietuvos orientavimosi sporto čempionato etapas prasidės jau šį penktadienį. Vilniuje gegužės 25-27 dienomis kalnų dviratininkai varžysis sprinto, vidutinės ir ilgos distancijos rungtyse Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionate.

Sprinto estafečių rezultatai

Sprinto estafečių 1 ir 3 etapai

Sprinto estafečių GPS 2 etapas