Lietuvos orientavimosi sporto čempionatai – du savaitgalius iš eilės

Praėjusių metų sprinto estafečių nugalėtojai, „Igtisos“ komanda

Varžybų sezonas dabar – pačiame įkarštyje. Lietuvoje du savaitgalius iš eilės didžiuosiuose miestuose susirinks pajėgiausi šalies orientacininkai kovoti dėl čempionų titulo. Gegužės 19-20 dienomis Kauno Laisvės alėją šturmuos bėgikai, kurie varžysis Lietuvos orientavimosi sporto sprinto ir mišrių sprinto estafečių čempionate. Gegužės 25-27 dienomis Vilniaus apylinkėse vyks Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas.

Praėjusiais metais Lietuvos sprinto estafečių čempionų trijule tapo Šiaulių „Igtisa“. Komandos narys Vilius Aleliūnas neabejoja, kad Kauno mieste aistros virs ne tik tarp dalyvių, bet ir žiūrovų minios.

„Mišri sprinto estafetė yra įdomi tiek dalyviams, tiek žiūrovams. Labai dinamiška trasa, kur varžybų eiga gali labai greitai pakisti“, – apie trijų etapų estafetę pasakojo V. Aleliūnas. Mišrioje sprinto estafetėje komandą sudaro du vyrai ir viena moteris. Veiksmas vyksta itin greitai ir dinamiškai – vieną etapą lyderiai bėga apie 12 minučių ir spėja išnaršyti siauriausias miesto centro gatveles, ieškodami punktų.

Vilius Aleliūnas, praėjusių metų Lietuvos čempionato sprinto ir sprinto estafečių nugalėtojas

„Tokioje distancijoje yra labai svarbu turėti stabilią komandą. Todėl kieno trečiasis pagal pajėgumą bėgikas tarp kitų komandų yra stipriausias, tie turi pranašumą didelį. Praėjusiais metais Panevėžyje būtent mes ir turėjome daugiau mažiau tolygiai stiprią komandą ir pavyko stabiliai subėgti visus etapus“, – tvirtino V. Aleliūnas, prisiminęs pergalingą savo komandos startą praėjusiais metais.

Lietuvos orientavimosi sporto federacijos vykdantysis direktorius V. Aleliūnas sakė, kad Kaune tikimasi sulaukti per 700 šalies orientacininkų, kurie įvairiose amžiaus grupėse kovos gegužės 19 dieną, šeštadienį – sprinto, o gegužės 20 dieną, sekmadienį – sprinto estafečių distancijoje.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos čempionatas šiemet vyks tokioje matomoje vietoje kaip Kauno Laisvės alėja. Visiems žinoma vieta, bet dar ne visiems atrasti skersgatviai ir techniški prabėgimai. Kaunas labai intensyviai kultivuoja orientavimosi sportą, tad tikimasi, kad suvažiuos visas Lietuvos elitas ir bus tikrai stipri konkurencija bei įtemptos varžybos“, – sakė V. Aleliūnas.

Dviratininkai varžysis pasaulio čempionato vietovėse

Praėjusių metų rugpjūtį pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas įvyko Lietuvos sostinėje Vilniuje. Jau po poros savaičių vietovėse, kur vyko pasaulio pirmenybės, pajėgiausi šalies orientacininkai varžysis dėl šalies čempionų titulo.

Gegužės 25 dieną, penktadienio pavakarę, Ozo šlaituose vyks sprinto distancijos varžybos. Čempionato direktorius Jurgis Rubaževičius papasakojo, kokie iššūkiai laukia orienacininkų raižytame miške.

„Buvo kiek užmiršta ši vietovė, senokai kada vyko varžybos. Labai dinamiška turėtų būti ir trasa: įvairūs kalniukai, šlaitai, atviros vietovės. Sportininkams tikrai bus iššūkis bus greitai orientuotis. Yra labai tankus keliukų tinklas, daug variantų važiuojant į kontrolinius punktus. Besikeičiantis vietovės raižytumas ir begalė objektų padaro techniškai įdomią trasą“, – apie būsimą čempionato vietovę pasakojo J. Rubaževičius.

Varžybų direktorius akcentavo, kad sprinto distancija yra ypač įdomi ir žiūrovams: veiksmas vyksta labai greitai ir dinamiškai, o lyderių pozicija paaiškėja tik visiems finišavus.

„Žiūrovams bus punktai atvirose vietose, kur galės stebėti sportininkus. Todėl bus įdomu ir aplinkiniams gyventojams iš arti pamatyti kaip važiuoja geriausi Lietuvos sportininkai. Įdomus akiai renginys“, – stebėti transliaciją arba atvykti palaikyti sportininkų gyvai ragino J. Rubaževičius.

Praėjusiais metais sprinto čempionu tapęs Vitalijus Petrulis

Praėjusiais metais sprinto rungtyje čempionu tapęs Telšių orientavimosi sporto klubo atstovas Vitalijus Petrulis sakė, kad ši rungtis jam – viena įdomiausių.

„Labai greitai viskas vyksta sprinte. Reikia greitai priiminėti sprendimus, pasirinkti variantus į kontrolinius punktus“, – sakė telšiškis V. Petrulis.

Tokia distancija dažniausiai vyksta urbanizuotoje vietovėje, todėl reikia sekti daugelį objektų, aplinką ir dar orientuotis. Kompleksiškai viską atlikti nėra lengva – tuo įsitikinęs V. Petrulis.

Algirda Mickuvienė, praėjusių metų sprinto nugalėtoja

„Greitis didelis ir dažniausiai vyksta varžybos urbanizuotoje vietovėje. Turi žiūrėti ir po ratais, ir kartu stebėti aplinką, eismą. Jeigu trasa ves į kalną visiems bus vienodai sunku, o leidžiantis į pakalnę labai svarbu išlikti atidžiam, nes labai lengva prašokti reikiamą keliuką ar posūkius. Reikia pasirinkti savo maksimalų važiavimo greitį tokį, kad spėtum orientuotis. Sprinte visuomet būna ką pagalvoti“, – apie nenuspėjamą varžybų eigą pasakojo praėjusiais metais nugalėjęs V. Petrulis.

Šeštadienį, gegužės 26 dieną, Lietuvos čempionatas kalnų dviratininkams tęsis vidutinėje distancijoje Sapieginės miškuose, o sekmadienį vyks daugiausiai ištvermės reikalaujančios ilgosios distancijos varžybos Žaliuosiuose ežeruose.

Sekmadienį, gegužės 20 dieną, nuo 11 val. mišrias sprinto estafetes bus galima stebėti tiesiogiai per Lrytas.tv. Penktadienį, gegužės 25 dieną nuo 18 val. per Lrytas.tv taip pat bus galima pamatyti ir Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais sprinto čempionatą.