A. Kutkaitė po vidutinės finalo: „Padariau maksimaliai kiek buvo įmanoma esant tokioms sąlygoms“

Šveicarijoje trečiadienį Europos orientavimosi sporto čempionatas tęsėsi vidutinės distancijos finalu. Jame dalyvavo ir vakar sėkmingai kvalifikacijos barjerą įveikę trys Lietuvos atstovai. Aušrinei Kutkaitei tarp pajėgiausių Senojo žemyno orientacininkų pavyko užimti 17-ą poziciją.

Geriausiai pasirodžiusi Lietuvos atstovė sakė, kad visą distanciją jai pavyko įveikti pakankamai stabiliai – išvengė grubių orientavimosi klaidų. Pagal tarpinius laikus, A. Kutkaitė distancijos pradžioje rikiavosi vos 31-oje pozicijoje, tačiau vėliau jos vieta tik kilo.

„Pradžioje trasos stengiausi bėgti orientuojantis atsargiai, o antras punktas buvo į didelį kalną, į kurį kopiau sąlyginai lėtai. Todėl, manau, kad pradžioje pagal tarpinius laikus buvau kiek žemesnėse pozicijose, – varžybų eigą prisiminė A. Kutkaitė. – Pavyko kontroliuoti viską: bėgimą, orientavimąsi. Gal ir buvo vietų, kur galėjau greičiau prabėgti iki kontrolinio punkto, bet realiai tai padariau viską, ką galėjau.“

Vidutinės distancijos trasos driekėsi Meride-Serpiano mieste, Šveicarijoje, visai šalia Italijos sienos. Čia orientacininkams didelis iššūkis buvo itin statūs šlaitai ir įkalnės.

A. Kutkaitė minėjo, kad finalinis etapas kiek skyrėsi nuo vakarykštės kvalifikacijos trasos vietovės. „Statūs šlaitai buvo tiek vakar, tiek šiandien. Tačiau kvalifikacijoje buvo kur kas mažiau orientyrų – teko bėgti labiau kryptimi, nebuvo kaip „prisirišti“ orientuojantis prie kitų objektų. Šiandien finale buvo kur kas daugiau įvairių detalių, tad reikėjo tik atidžiai sekti žemėlapį ir maksimaliai greitai bėgti taip, kad spėtum jį skaityti“, – savo pastebėjimus dėstė lietuvė.

Lietuvė pasakojo, kad pasirodymu ypač džiaugiasi dėl to, nes vylėsi išvengti traumos padarinių. „Pastaruosius pusantrų metų labai kovojau su trauma. Dar prieš mėnesį negalėjau pilnu pajėgumu bėgioti, tad didžiąją dalį tekdavo praleisti treniruočių salėje. Žinant situaciją, kad dėl traumos negalėjau padaryti pakankamai orientavimosi treniruočių, čia – labai geras rezultatas“, – sakė A. Kutkaitė.

Tiesa, tai nėra jos geriausias pasirodymas Europos čempionatuose. Prieš ketverius metus, kai jai dar buvo vos 22-eji, ji Europos čempionate Portugalijoje vidutinėje distancijoje tarp orientacininkių elito užėmė 12-tą vietą. Šiuo metu Švedijoje dirbanti ir besitreniruojanti Lietuvos orientacininkė pripažįsta, kad pastaruoju metu konkurencinė aplinka vis didėja.

17-ą poziciją užėmusi A. Kutkaitė 4,7 km distanciją įveikė per 40 min. 4 4sek. Kita Lietuvos atstovė Gabija Ražaitytė užėmė 36-tą vietą ir distanciją įveikė per 44 min. 44 sek. Tarp moterų Europos čempione tapo suomė Marika Teini, kuri iškovojo savo pirmąjį auksinį asmeninės rungties pirmenybių medalį. Ji distanciją įveikė per 35 min. 44 sek.

Tačiau taip lengvai suomė savo pirmojo auksinės prabos medalio neatsinešė į savo apdovanojimų kolekciją. Visą distanciją vyko arši kova su čempionato favorite švede Tove Alexandersson. Švedijos orientacininkė kone visą distanciją buvo įsiveržusi į priekį, tačiau bėgdama į priešpaskutinį kontrolinį punktą padarė orientavimosi klaidą, pralaimėjo nugalėtojai 8 sek. ir užėmė antrą vietą. Šveicarijos orientacininkė Simona Aebersold užėmė trečią poziciją.

Vienintelis Lietuvos vyras, atsirinkęs į vidutinės distancijos finalą, buvo Jonas Vytautas Gvildys. Lietuvis 5,4 km distanciją įveikė per 43 min. 27 sek. ir užėmė 37-ą poziciją. Pirmąsias dvi vietas tarp vyrų laimėjo stipriausi Šveicarijos orientacininkai. Čempiono titulą vidutinėje distancijoje apgynė Matthias Kyburz, o sidabro medalį iškovojo Florianas Howaldas.

Bronzos medalis atiteko Norvegijos orientacininkui Olavui Lundanesui.

Iš viso čempionate dalyvauja 305 sportininkai iš 33 šalių. Rytoj Europos čempionatas tęsis mišriomis sprinto estafetėmis, kur Lietuvos komandą sudarys A. Kutkaitė, J. V. Gvildys, Algirdas Bartkevičius ir G. Ražaitytė.

Moterų vidutinės finalo žemėlapis

Rezultatai