Europos čempionate į vidutinės distancijos finalą pateko trys Lietuvos atstovai

Šveicarijoje antradienį Europos orientavimosi sporto čempionatas tęsėsi vidutinės distancijos kvalifikacija. Sėkmingai iš penkių kvalifikacijoje startavusių Lietuvos atstovų į rytojaus finalą pateko trys šalies rinktinės nariai: Jonas Vytautas Gvildys, Aušrinė Kutkaitė ir Gabija Ražaitytė.

Kvalifikacijoje tiek moterų, tiek vyrų grupėse buvo 3 pogrupiai, iš kiekvieno jų į finalą pateko po 17 greičiausią laiką užfiksavusių europiečių ir aukštesnę nei 17 vietą užėmę kitų žemynų orientacininkai.

Tarp vyrų kvalifikacijoje B pogrupyje J. V. Gvildys prasibrovė į vidutinės distancijos finalą užfiksavęs 15-tą rezultatą savo grupėje. Jis 3,6 km distanciją su 17 kontrolinių punktų ir beveik 200 m vertikalaus sukilimo įveikė per 30 min. 15 sek. Praktiškai kiekviename pogrupyje dominavo čempionato šeimininkai šveicarai. Nuo pogrupio lyderio šveicaro Floriano Howaldo J. V. Gvildys atsiliko 3 min. 18 sek.

Vidutinės distancijos trasos driekėsi pietų Lugane – tipiniame Šveicarijos miške, su itin stačiomis įkalnėmis ir šlaitais. Lietuvis pasakojo, kad trasa buvo išties sudėtinga – į kai kuriuos ypač stačius šlaitus vietomis tekdavo kopti ir pėsčiomis. Orientavimąsi itin apsunkino specifinė vietovė ir prastas matomumas miške, be to, buvo kiek slidu po lietingos nakties – tai apsunkino ir patį bėgimą.

„Buvo likusi tokia drėgmė. Oras dėl to buvo gaivesnis, kaip tik bėgimui, bet per šlaitus aukštyn žemyn bėgiojant buvo nelengva“, – pasakojo J. V. Gvildys, pridūręs, kad dienos šiuo metu ten ypač vasariškos – termometro stulpeliai siekia beveik 30 laipsnių.

„Kontroliniai punktai buvo labai paslėpti už orientyrų, todėl jeigu nepavyksta labai tiksliai atbėgti orientuojantis, sunku pataikyti rasti būtent tą reikiamą objektą pagal legendą, – pasakojo J. V. Gvildys, pridūręs, kad tokioje vietovėje išvengti smulkių klaidų praktiškai neįmanoma. – Klaidų buvo sunku išvengti ir čempionato favoritams. Netyčia jei nuo šlaito per daug nusileidi, tenka vėl sulipti atgal į kalną – orientavimasis turėjo būti ypač tikslus“.

Į vidutinės distancijos finalą pateko abi startavusios Lietuvos moterys. A. Kutkaitė kvalifikacijoje C pogrupyje 3,3 km distanciją su 15 kontrolinių punktų ir per 150 m vertikalaus sukilimo įveikė per 32 min. 18 sek. ir užėmė 16-tą vietą. Nuo pogrupio lyderės čekės Janos Knapova ji atsiliko 5 min. 8 sek.

Kita Lietuvos atstovė G. Ražaitytė B pogrupyje užėmė 17-ą vietą ir paskutiniu numeriu įšoko į finalinį etapą. Ji distanciją įveikė per 33 min. 48 sek. ir atsiliko nuo pogrupio lyderės šveicarės Julia Gross 6 min. 56 sek.

A pogrupyje Europos čempionate debiutavęs Mantas Martinkus kvalifikacijoje užėmė 34-ą vietą. Distanciją jis įveikė per 40 min. 34 sek. Greičiausiai šiame pogrupyje distanciją buvo įveikęs Šveicarijos orientacininkas Fabianas Hertneris (24:50 min.).

Vyrų C pogrupyje Švedijoje besitreniruojantis jauniausias Lietuvos rinktinės narys Algirdas Bartkevičius buvo 24-as. Distanciją jis įveikė per 30 min. 55 sek. Jo pogrupyje užtikrintai nugalėjo vienas čempionato favoritų šveicaras Danielis Hubmannas (24:53 min.).

Iš viso čempionate dalyvauja 305 sportininkai iš 33 šalių. Rytoj Europos čempionatas tęsis vidutinės distancijos finalu. Sportininkams visą savaitę tęsis varžybos: ketvirtadienį vyks mišrios sprinto, o šeštadienį – komandinės estafetės. Europos čempionatas baigsis sekmadienį daugiausiai ištvermės reikalaujančia ilgąja distancija.

Rezultatai

Moterų žemėlapis

Vyrų žemėlapis