Orientacininkai dėl čempionų titulo kovos aklinai tamsiame miške

Kelmės rajone esančiame Tytuvėnų miške penktadienį vyks antrasis Lietuvos orientavimosi sporto čempionato etapas, kur pagrindinis varžybų formato akcentas – paros metas. Vėlai vakare jau nusileidus saulei pajėgiausi orientacininkai išbėgs su lempomis kovoti dėl Lietuvos čempiono vardo orientavimosi sporto naktinėse varžybose.

Praėjusiais metais čempiono titulą naktinėje distancijoje apgynęs sporto mokyklos „Gaja“/Kauno „Medeinos“ orientacininkas Jonas Vytautas Gvildys šiemet Tytuvėnuose suteiks šansą užlipti ant aukščiausios podiumo pakylos kitiems. Pats šiuo metu treniruočių stovykloje Švedijoje sportuoja ir rengiasi svarbiausiems sezono startams.

„Aišku, toks Lietuvos čempionatas tik kartą metuose, tačiau kai sutapo laikas su stovykla, teko rinktis. Artėja svarbūs startai, tad dabar jiems ir ruošiamės. Artimiausias prioritetinis startas „Tiomila“ estafetės“, – apie balandžio 28-29 dienomis Švedijoje vyksiančias varžybas pasakojo J. V. Gvildys, kuriose pagrindinis akcentas taip pat paros metas – 10 etapų estafetėje kai kuriems komandos nariams tenka bėgti naktį.

Vyrų elito atstovams Tytuvėnų miške reikės įveikti 7,4 km distanciją su 23 kontroliniais punktais, Lietuvos čempionate jų varžysis 27. Iš viso naktinėje trasoje startuos beveik 100 orientacininkų, kurie varžysis dėl čempionų titulo įvairiose amžiaus grupėse.

Kiekvieną punktą padeda surasti ant jų pritvirtinti šviesą atspindintys cilindrai. Orientacininkai dažniausiai varžybose naudoja galingus, apie 700 liumenų galingumo žibintus, tad atviresnėje vietoje punktas iš tolo šviečia ir iš 50 metrų atstumo. Moterims reikės įveikti 6 km distanciją su 18 kontrolinių punktų.

Lietuvos orientavimosi sporto federacijos generalinis sekretorius Rimantas Serva sakė, kad Tytuvėnai – išskirtinė vietovė, kur naktinėje trasoje išskirtinai patikrins orientacininkų gebėjimą greitai bėgti ir kartu aklinoje tamsoje su žibintais orientuotis.

„Lietuvos naktinis orientavimosi sporto čempionatas – vienintelė tokia distancija Lietuvoje. Dalyvių Tytuvėnų miške laukia visiškai atnaujintas žemėlapis, o pati vietovė – įdomi ir unikali. Varžyboms jau pasiruošta, belieka tik laukti startų“, – sakė vyriausiasis čempionato teisėjas R. Serva.

Kelmės rajone esantis miškas yra vietomis labai tankus, o kai kur – gana atvira, tad sportininkų greitis bus ganėtinai didelis. Orientacininkams orientavimąsi patamsyje su žibintais apsunkins įvairūs objektai – miške galima rasti nemažai dirbtinų karo laikų duobučių.

Kovos dėl Lietuvos čempiono vardo naktinėje distancijoje vyks jau 15-ą kartą. Skandinavijoje tamsiuoju paros metu orientavimasis yra kur kas labiau kultivuojamas. Čia estafetėse „Tiomila“ ir „Jukola“ kasmet startuoja dešimttūkstantinė orientacininkų minia iš viso pasaulio, tarp jų šalies garbę gina ir Lietuvos komandos.Kelmės rajone esančiame Tytuvėnų miške penktadienį vyks antrasis Lietuvos orientavimosi sporto čempionato etapas, kur pagrindinis varžybų formato akcentas – paros metas. Vėlai vakare jau nusileidus saulei pajėgiausi orientacininkai išbėgs su lempomis kovoti dėl Lietuvos čempiono vardo orientavimosi sporto naktinėse varžybose.