Šeštadienį Alytuje vyks Lietuvos orientavimosi sporto labai ilgos čempionatas

Praėjusiųjų metų labai ilgos nugalėtojas D. Stulgys

Šeštadienį Alytuje esančiame Vidzgirio miške pajėgiausi orientacininkai rungsis dėl čempiono titulo šalies pirmenybėse labai ilgoje trasoje. Vienintelė tokio ilgio trasa orientavimosi sporto varžybų kalendoriuje šiais metais bus pirmasis Lietuvos čempionato etapas.

Praėjusiais metais čempionate trečią kartą iš eilės triumfavo Kauno „Medeinos“ klubo atstovė Teklė Emilija Gvildytė, o tarp vyrų nugalėjo Alytaus „Dainavos“ orientacininkas Donatas Stulgys.

Šiemet raižytame Vidzgirio miško masyve vyrų laukia 22,2 km distancija su 47 kontroliniais punktais ir per 560 m vertikalaus sukilimo. Moterims trasa bus 15,5 km su 33 kontroliniais punktais ir per 380 m vertikalaus sukilimo.

Neseniai iš treniruočių stovyklos sugrįžusi T. E. Gvildytė šiemet duos šansą užlipti ant aukščiausio podiumo laiptelio kitoms – pati pirmenybėse nestartuos. Tuo tarpu D. Stulgys šiemet planuoja startuoti labai ilgoje distancijoje ir sakė, kad jaučiasi pasirengęs kiek geriau nei praėjusiais metais.

„Žiemą pasportavau neblogai, valandų skaičiumi daugiau nei pernai. Šįmet pavyko vykdyti treniruotes sklandžiai, be traumų. Pernai pavasarį koją skaudėjo, tad tai apsunkino pasiruošimą“, – sakė „Dainavos“ atstovas.

Taktika panaši į maratono

Šiemet čempiono titulą ginsiantis D. Stulgys sakė, kad tokio nuotolio distancijos specifika yra ganėtinai panaši į maratono bėgimą. „Maratoną bėgame dvi valandas su trupučiu, o čia labai ilgoje distancijoje – panašiai laiko atžvilgiu, – sakė „Dainavos“ atstovas, pridūręs, kad reikia nuolatos išlaikyti vienodą tempą, antraip trasos pabaigoje tai gali atsiliepti. – Tikrai labai reikia ištvermės, tokiai trasai svarbus tolygus bėgimas nuo pat pradžių iki pat pabaigos. Negali pradėti greitai ir negali kažkur vidurį trasos pradėti spurtą. Turi būti jėgos paskaičiuotos tolygiai.“

Pašnekovas sakė, kad po žiemos toks metų laikas labai ilgai distancijai jam yra pats tinkamiausias. „Greičio tokiai trasai labai nereikia, svarbiausia – ištvermė. Ilgas, vienodas bėgimas. Žiemos ir pavasario metu tokios treniruotės yra pagrindinės. Rudenį ją dažniausiai būna sudėtinga įveikti, nes vasarą jau būna kitokios specifinės treniruotės, tad bent jau man asmeniškai rudenį tokia labai ilga būtų sudėtingesnė“, – sakė D. Stulgys.

Aštrus reljefas ir variantų pasirinkimai

Labai ilgoje distancijoje turėtų būti nemažai ilgų prabėgimų tarp punktų, tad bus itin svarbūs pasirinkimai. Tačiau sąlygos orientavimuisi pavasarį turėtų būti pakankamai palankios. „Pavasaris, dar niekas nesužėlę, tad matomumas geras, prabėgamumas – geras“, – apie laukiančią trasą atsiliepė D. Stulgys.

Anot pašnekovo, sniego miške jau turėtų nebebūti, tačiau iššūkis tokiai ilgai trasai gali būti nemažas reljefas: „Sniego manau, kad ten nebus. Pietų Lietuvoje sniego nėra, tai ir Vidzgiryje nebeturėtų būti. Pati vietovė tai bus fiziškai sudėtinga. Tie kalnai, aukščių skirtumas gali būti didelis. Todėl sunkumas priklausys nuo trasų planuotojo, kiek jis nori vesti mus per kalvas bėgant tuos 22 kilometrus“.

Orientacininkas sakė, kad šiemet nusiteikęs išbandyti save kitoje disciplinoje – žiemą nemažai plaukiojo, o vos atšilus ketina sėstis ant dviračio. „Šiemet aš pereinu į triatloną ir jau balandžio 21 dieną planuoju Elektrėnuose olimpinę triatlono distanciją įveikti. Kažkokių didelių lūkesčių ten neturiu, norisi pakeitimo ir ieškojau naujų alternatyvų sporte“, – paklaustas apie sezono tikslus pasakojo D. Stulgys.

Kartu su Lietuvos čempionato etapu vyks ir Alytaus čempionatas dviračių disciplinos atstovams, tai bus pirmasis Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais taurės etapas.

Varžybų puslapis