Savaitgalį Senasalyje vyks Lietuvos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas

Savaitgalį Vilniaus apylinkėse esančiame Senasalyje vyks Lietuvos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas. Šeštadienį sportininkai varžysis sprinto trasoje, čempionų titulą gins praėjusiais metais Zarasuose laimėjusi Šiaulių „Sako“ atstovė Gabrielė Andrašiūnienė ir Vilniaus „Perkūno“ orientacininkas Nerijus Šulčys. Sekmadienį ten pat vyks komandinės estafetės varžybos, prie starto linijos stos ir praėjusiais metais Telšiuose laimėjusios Šiaulių „Sako“ ekipos.

„Mūsų komandos sudėtis bus tokia kaip ir daug metų iš eilės. Stengsimės ginti tą patį titulą. Didžiausia kova, mano manymu, turėtų būti tarp mūsų ir Vilniaus „Fortūnos“ komandos. Jos turi labai stiprią jaunąją orientacininkę Juditą (Traubaitę – red. past.), o kitos irgi pakankamai gero pasirengimo“, – būsimą konkurencinę aplinką estafetės rungtyje vertino G. Andrašiūnienė, startuosianti „Sako“ komandoje kartu su Vesta Ambrazaite ir Lubova Pavlukova.

Vilnietis N. Šulčys – fenomenalus Lietuvos orientacininkas. Šiemet penkiasdešimtąjį gimtadienį švęsiantis atletas yra daugkartinis Lietuvos čempionas, o lygiai prieš du dešimtmečius pasaulio pirmenybėse iškovojo sidabro medalį. Tačiau parako, kaip pats sako, dar tikrai turi. Tiesa, per pirmąjį Lietuvos čempionato etapą prieš pora savaičių Latvijoje jam aukščiausios prabos medalio iškovoti nepavyko, bet sprinto distancijoje titulą sakė pasirengęs apginti.

Vyrų gretose vilnietis N. Šulčys taip pat yra vienas iš estafetės rungties favoritų, jis komandoje už Vilniaus „Perkūną“ sekmadienį kartu startuos su Kasparu Šulčiu ir Viliumi Stankevičiu.

Senasalis dar kitaip sportininkų vadinamas užburtu mišku, kadangi sniego ten visuomet daugiau nei įprastai, o ir ištirpsta jis kiek vėliau nei visur. Čia prieš trejus metus jau vyko Lietuvos čempionatas, o ir pati vietovė sportininkams nesvetima. Tačiau čempionės titulą ginsianti G. Andrašiūnienė sakė, kad pats miškas jai nėra labai mėgiamas.

„Šiaip jau ten važiuoju iš bėdos kokį kartą kitą į metus, kuomet sniego daugiau niekur nėra, pati vietovė slidinėjimui nėra pati maloniausia. Šį sezoną ten apsilankiau tik kartą kai buvo iškritęs pirmasis sniegas, gruodį“, – sakė prieš tris savaites iš pasaulio čempionato Bulgarijoje sugrįžusi lietuvė.

Iš viso Lietuvos čempionate sprinto distancijoje startuos 215 įvairių amžiaus grupių sportininkų, o estafetėse startuos 67 komandos.

Išnaudos atviras vietas

Lietuvos orientavimosi sporto slidėmis komiteto pirmininkas Regimantas Januškevičius yra vienas iš čempionato organizatorių. Jis pasakojo, kad šiuo metu Senasalyje sniego yra gausu, tad sąlygos Lietuvos čempionatui bus palankios.

„Ruošdami trasas net pavagstame bebraidydami po pusnis. Vėžės formuojasi gana kietos. Taip yra dėl to, kad naktimis yra itin šalta – suledėja pravažiuotos vėžės“, – apie pasirengimą pasakojo Vilniaus „Fortūnos“ atstovas R. Januškevičius.

Sprinto distancijoje turėtų būti kuo gausesnis takelių tinklas, tad organizatoriai tam išnaudos atviras laukymes. „Sprinte bus daug keliukų. Dominuos siauros vigiuotos vėžės, daugiausia januolynuose. Plačios vėžės bus nedaug. Prieš trejus metus sprinto trasa jau vyko šioje vietovėje. Įdomu, kad atvirose vietovėse pakeitus vėžių tinkliuką vietovę dalyviams tenka pažinti iš naujo“, – apie būsimą čempionato vietovę atsiliepė R. Januškevičius.

Tiesa, estafetės rungtyje sportininkų laukia kur kas labiau kalvota vietovė, o trasos drieksis plačiomis vėžėmis su trumpomis atkarpomis po tankesnes vietoves. „Tikimės iš dalyvių dėmesingumo trasoje – jaunuolynuose matomumas yra ribotas. Leidžiantis nuo kalnų svarbu įvertinti situaciją ir pasirinkti greitį, kuriuo galima saugiai nusileisti“, – sakė vienas iš varžybų organizatorių R. Januškevičius.

Čempionato nuostatai naujausi