Lietuvos valstybės atkūrimo dieną švęskime kartu: mūsų kelias iki šimtmečio

1989 m. gegužės laikraštis

Lietuvos orientavimosi sporto federacija sveikina visus su Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu. Simboliška, kad triženklė Lietuvos valstybinės šventės sukaktis sutampa su šiemet taip pat minimu orientavimosi sporto Lietuvoje 60-mečiu.

Šia proga kviečiame susipažinti su įdomia publikacija „O/NA“ laikraštyje iš 1989 metų archyvo.

„Orientavimosi sportas Baltijos šalyse yra kultivuojamas jau nuo 1930 metų. Patys lietuviai kaip oficialią orientavimosi sporto pradžią būtent jų šalyje apibrėžia 1960-uosius metus. 1967-ais metais buvo įkurtas organizacinis organas, kuris tuo metu vadinosi Lietuvos turizmo federacija.

1970-ais metais įvyko pirmosios daugiadienės su anksčiau vadinamu „spalvotu detaliu žemėlapiu“. Oficialiais sportinių institucijų duomenimis, 1978-aisiais federacija atsiskyrė nuo turizmo ir buvo įkurta Lietuvos orientavimosi sporto federacija. Sporto šaka buvo aktyviai populiarinama vidurinėse mokyklose, ji tapo neatskiriama mokyklinės programos dalis.

Pasižymėję pamokų metu jaunieji moksleiviai, pradėdavo lankyti ir treniruotes. Taip nuo 1988-ų metų Kaune įsikūrė orientavimosi spotui specializuota mokykla. Pradėtos diegti specialios mokymo programos kompleksinėse sporto mokyklose, kurios pritraukė iš viso per 2 tūkstančius auklėtinių, o sportinę programą įgyvendinti padėjo 35 profesionalūs treneriai ir dar dvigubai tiek su mėgėjiško lygio kvalifikacija.

Primename, kad oficiali orientavimosi sporto Lietuvoje pradžia yra laikomi 1958-ieji.

Dar keletas įdomių faktų:

  • 1986 metais buvo įkurtas pirmasis lietuviškas orientavimosi sporto klubas pavadinimu „Labirintas“;
  • Vasaromis vykdavo apie 70 orientavimosi sporto varžybų, o 15 – žiemos metu.
  • Pačios populiariausios varžybos prieš tris dešimtmečius buvo „Labirintas 3-day“, į kurias atvykdavo 3000 orientacininkų“

Vasario 16-osios progai paminėti orientavimosi sporto renginiai:

Vilniuje

Klaipėdoje