Europos čempionate Lietuvos vyrų komanda – 8-ta

Bulgarijoje Europos orientavimosi sporto slidėmis čempionato finišo tiesioji ketvirtadienį buvo su pačia dinamiškiausia komandine estafetės rungtimi. Po Velingrado kalnų masyvą besidriekusiose trasose vyrams reikėjo įveikti po 8,3 km su 300 metrų vertikalaus sukilimo etapą. Lietuvos vyrų trijulė, kurią sudarė Regimantas Kavaliauskas, Nerijus Šulčys ir Vitalijus Petrulis užėmė 8-tą vietą šalių įskaitoje, sumoje jie užfiksavo 1 val. 49 min. 27 sek. rezultatą.

Estafetę pradėjęs R. Kavaliauskas pasakojo, kad kontrolinių punktų skaidymas buvo gana nemažas, tad visi sportininkai greitai prasisklaidė. Kadangi čempionatas vyko toje pačioje vietoje kaip ir kiti startai, miško takelių tinklas jau buvo pažįstamas. „Čia labiau reikėjo greičio, čiuožti ir laikytis. Jau kai per tuos pačius kelius ir vėžes ne pirmą kartą slysti, orientuotis reikėjo mažiau“, – sakė rinktinės Lietuvos rinktinės narys.

Paklaustas ar buvo šansų aplenkti laipteliu aukštesnėje pozicijoje finišavusius bulgarus ir taip užfiksuoti praėjusių metų 7-os vietos rezultatą, lietuvis sakė, kad gana sudėtingai. Paskutiniu etapu startavo čempionato šeimininkų favoritas Stanimiras Belomazhevas, kuris vakar ilgojoje distancijoje tapo vicečempionu.

„Jei ir vienu metu į paskutinį etapą būtų Vitalijus (Petrulis – aut. past.) iščiuožęs kartu su bulgaru, klausimas, ar atsilaikytų dėl greičio. Trasa tikrai sudėtinga ir mums neįprasta – lygių vietų nėra. Vien aukštyn kyli į kalną arba leidiesi žemyn“, – sakė R. Kavaliauskas.

Vyrų elito grupėje visą laiką pirmavę norvegai savo lyderių pozicijos neužleido iki pat finišo. Jorgenas Madslienas, Oeyvindas Watterdalis ir Larsas Moholdtas čempionų titulą Norvegijai iškovojo po ketverių metų pertraukos. Jie sumoje užfiksavo 1 val. 31 min. 18 sek. laiką.

Rusijos orientacininkai turėjo dvi stiprias ekipas, kurios finišavo viena po kitos – antroje ir trečioje pozicijoje. Tačiau į čempionato įskaitą pretenduoti gali tik viena komanda. Todėl sidabro medalių komplektas atiteko visą distanciją čempionams įkandin čiuožusiems Rusijos slidininkams: Vladislavui Kiseliovui, Eduardui Khrenikovui ir Andrejui Lamovui, kurie atsiliko nuo lyderių 17 sek. Bronzą laimėjo Suomijos trijulė: Tuomas Kotro, Misa Tuomala ir Tero Linnainmaa.

Kartu vykusiame pasaulio jaunimo čempionate startavo ir Lietuvos vaikinų komanda, jie užėmė 7-ą vietą šalių įskaitoje. Pirmu etapu kartu su grupe startavęs Ignas Ambrazas parodė puikų laiką ir iš trasos grįžo kartu su švedu Edvinu Nordstromu 6-oje pozicijoje. Estafetę perėmęs Kasparas Šulčys prarado keletą pozicijų, o Rokas Vaitkus finišo tiesiąją pasiekė išlaikęs poziciją. Suminis Lietuvos vaikinų laikas buvo 2 val. 3 min. 2 sek.

Jaunimo čempionais tapo Rusijos sportininkai: Sergėjus Mizonovas, Nikolajus Vlasovas ir Igoris Linkevičius, jų suminis laikas buvo 1 val. 39 min. 29 sek. Sidabrinės prabos medaliai atiteko švedams, o bronzos – norvegams.

Kitais metais Europos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas vyks Turkijoje vasario pradžioje. Grįžę iš Senojo žemyno pirmenybių orientacininkai per ilgąjį šventinį savaitgalį vasario 16-18 dienomis Latvijoje varžysis dėl Lietuvos čempionų titulo.

Rezultatai