Apie tęstinį orientavimosi sporto projektą Šiaulių rajone

Pateiktas trenerio Daugirdo Stonio pasakojimas.

Prasidėjus tamsiajam ir šaltajam metų periodui dauguma treniruočių persikėlė į uždaras patalpas. Sumažėjus galimybei stiprinti orientavimosi įgūdžius miške, didesnis dėmesys buvo skiriamas fiziniam pasirengimui ir įvairioms užduotims su žemėlapiais.

Po paskutinės mūsų projekto veiklos publikacijos moksleiviai sudalyvavo orientavimosi sporto stovykloje Klaipėdoje. Nors stovyklos organizatorius yra Šiaulių jaunųjų turistų centras, tačiau į stovyklą noriai keliavo ir projekto moksleiviai, kurie kartu su ŠJTC auklėtiniais keliavo, gyveno ir treniravosi . Vaikams teigiamas emocijas kėlė ir pasirinktas keliavimo būdas – traukiniu, nes kai kuriems tai buvo pirmoji kelionė šia transporto priemone.

Stovyklos treniruotės vyko Smiltynės miške ir Klaipėdos Poilsio parke. Taip pat vaikai džiaugėsi apsilankymu delfinariume, kuriame turėjo progą pamatyti delfinų pasirodymus. Apibendrinant, galima drąsiai teigti, kad stovykloje dalyvavę vaikai ne tik puikiai praleido laiką, bet ir gerokai patobulino savo orientavimosi įgūdžius.

Siekiant paįvairinti treniruočių procesą tamsiuoju metų periodu projekto dalyviai išbandė savo jėgas Šiaulių jaunųjų turistų centro alpinizmo trasoje. Daugumai moksleivių ši patirtis paliko neišdildomą įspūdį. Tiesa, buvo moksleivių, kuriems taip ir nepavyko nugalėti aukščio baimės. Na, bet svarbiausia, kad orientacininkai puikiai jaučiasi būdami ant žemės.

Treniruočių stovykla vyko moksleivių atostogų metu spalio pabaigoje. Ten užduotys moksleiviams buvo skirtingo lygio pagal jų gebėjimus. Daugiausiai buvo akcentuojamas darbas su kompasu ir bėgimas linijiniais orientyrais.

Dalis vaikų jau dalyvavo Šiaulių jaunųjų turistų centro organizuotose varžybose „JTC Ruduo“ ir „Kalėdinėse varžybose“. Moksleiviams šios varžybos buvo mokomojo pobūdžio, tad įveikė pradedančiųjų trasas. Perspektyvos kitiems metams būtų sudalyvauti bent vienose orientavimosi varžybose kitame mieste ir pagal galimybę reguliariai dalyvauti masinėse varžybose ir Šiaulių jaunųjų turistų centro rengiamose varžybose. Tuomet moksleiviai pavasario-vasaros sezono metu turėtų apie 10-12 startų.

Projektas „Moksleivių orientavimosi sporto laisvalaikio 2017 – 2018 m. programos Šiaulių rajone“ remiamas V.J.O.S.R.F. INDIGO, organizuojamas kartu su OSK „Sakas“.