Tarptautinėse daugiadienėse varžybose Pekine lietuviai buvo tarp stipriausių

J. V. Gvildys ketvirtąją daugiadienių sprinto varžybų dieną laimėjo antrą vietą

Nors ir Kinijos orientacininkai yra toli nuo pasaulinio elito planetos pirmenybėse, tačiau Pekine vykstančiose prestižinėse tarptautinėse orientavimosi sporto varžybose „Park World Tour“ galima išvysti nemažai pajėgiausių Senojo žemyno sportininkų. Pasibaigus svarbiausiems sezono startams į Tolimuosius Rytus elito orientacininkus patraukia techniškai sudėtingos ir įdomios trasos po išskirtinius parkus ir vietoves, kur sportininkų kovas stebėjo tūkstančiai vietos gyventojų. Čia penkių dienų įskaitoje orientacininkai dvi dienas varžėsi ir dėl tarptautinio reitingo taškų.

„Konkurencija tikrai labai didelė ir kiekvienas galėjo staiga užlipti ant pakylos. Taip ir buvo – kiekvieną dieną buvo vis skirtingi prizininkai“, – apie nenuspėjamą kiekvieno etapo baigtį pasakojo Jonas Vytautas Gvildys. Techniškai sudėtingos sprinto trasos po tipinius Kinijos parkus vyko jau 21-ąjį kartą, o šįkart pritraukė per 500 atletų iš 50 šalių.

Į tarptautines „Park World Tour“ varžybas Pekine išvyko du OK „Medeinos“ atstovai. Bendroje įskaitoje po penkių etapų J. V. Gvildys užėmė 5-tą vietą su 63 tšk. savo įskaitoje. Lyderiu tarp vyrų tapo 2 etapus laimėjęs prancūzas Frederikas Tranchandas (91 tšk.), kuris pagal tarptautinį reitingą sprinto distancijoje užima penktą vietą. Teklė Emilija Gvildytė tarp moterų sumoje buvo 8-ta (45 tšk.), lydere tapo visas dienas vietą ant aukščiausios apdovanojimų pakylos užsitikrinusi suomė Maija Sianoja (125 tšk.).

Anot J. V. Gvildžio, pačios trasos kasdien buvo itin skirtingos: „Pirmas sprintas buvo kiek neįprastas – mastelis vienas prie 20 tūkstančių (1 cm žemėlapyje lygus 20 m vietovėje – aut. past.). Viduryje reikėjo apversti žemėlapį, nes trasa tiesiog netilpo vienoje pusėje“, – apie pirmąjį startą Pekino tarptautinėse varžybose pasakojo lietuvis, kuriame iškovojo trečią vietą.

Kovos dėl tarptautinio reitingo taškų

Įspūdingame Pekino parke sportininkai dvi dienas kovojo ne tik dėl aukščiausių vietų, bet ir dėl tarptautinio reitingo taškų. Daugkartinis Lietuvos čempionas neslėpė, kad jo stiprioji pusė visada buvo orientavimasis, o ne bėgimas. Aukščiausią pasiekimą daugiadienėse sprintų varžybose J. V. Gvildys ir realizavo orientavimosi atžvilgiu sudėtingiausioje distancijoje, kuri buvo 4-ąją varžybų dieną. Lietuvis sprinto trasą įveikė per 15 min. 4 sek. ir atsiliko nuo 12-tą vietą sprinto disciplinoje pagal tarptautinį reitingą užimančio Timo Robertsono iš Naujosios Zelandijos 10 sek. Tarp moterų šiose varžybose T. E. Gvildytė buvo 9-ta.

4 dienos sprinto trasa

Trasos Pekine esančiame Senosios vasaros estrados parke driekėsi tarp įvairaus dydžio upelių ir ežerų. Mažas saleles jungia senoviniai tiltai, o jose esantys griuvėsiai ir kiti elementai orientavimąsi padarė itin techniškai sudėtingu. „Buvo daugiau orientavimosi elementų, nei bėgimo, užtat ir pasisekė pasirodyti gerai“, – tikino OK „Medeinos“ atstovas.

Lietuvos rinktinės narys pasakojo, kad sportinė forma praėjus nemažai laiko po svarbiausių sezono startų yra tik patenkinama, užtat trūko greičio. Apie artėjantį sezoną sportininko mintys pozityvios, bet svarbiausia – atitrūkti nuo disciplinuoto sportinio rėžimo: „Grįžęs namo planuoju pora mėnesių pajudėti tik kiek lengviau. Reikia pasigydyti vieną traumą ir gerai pailsėti prieš rimtai kimbant į darbus ateinančiam sezonui“, – apie pasirengimo etapą kitąmet kaimyninėje Latvijoje vyksiančioms pasaulio pirmenybėms kalbėjo J. V. Gvildys.

Suminiai rezultatai

Vaizdo įrašas iš varžybų: