Lietuvos moterys gins šalies vardą finaliniame pasaulio taurės etape

Aušrinė Kutkaitė sprinto distancijoje

Nuo penktadienio visų akys kryps į Šveicarijos Grindenvaldo miestelio kalnus, kur prasidės finalinis pasaulio orientavimosi sporto taurės etapas. Per 200 pajėgiausių pasaulio elito sportininkų iš 23 šalių atvyks varžytis dėl reitingo taškų. Paskutinis taurės etapas sudėlios galutinę rikiuotę ir išaiškins šio sezono favoritus pasaulio elite. Čia atvyksta ir Lietuvos merginų komanda: iš Lietuvos ketvirtadienio rytą išvyksta Indrė Valaitė, Sandra Paužaitė ir Gabija Ražaitytė, o tiesiai iš Švedijos Lietuvos ekipą pastiprinti atvyks Inga Kazlauskaitė ir Aušrinė Kutkaitė.

Aukščiausio lygio tarptautinės varžybos Šveicarijoje yra rengiamos jau keletą metų iš eilės, o kitais metais yra planuojamos Senojo žemyno pirmenybės. Šįkart pasaulio taurės etapas vyks Grindenvalde, kuris yra gerai žinomas turizmo traukos objektas. Tačiau orientavimosi sportui tai yra visiškai naujai verstas lapas – trasos drieksis dar orientacininkams nematytose vietovėse.

„Tikslas yra labiau kaupti patirtį ir kovoti dėl reitingo taškų. Stengtis kiek esi pasirengęs tai dienai ir parodyti maksimaliai gerą rezultatą. Didžiausias pliusas bus nauji reitingo taškai, kadangi tai iškart lems iš kurios pozicijos startuoti reikės pasaulio čempionate kitais metais“, – su perspektyva apie kitų metų pirmenybes Latvijoje kalbėjo I. Valaitė.

Ambicingai nusiteikusi ir kita Lietuvos rinktinės narė G. Ražaitytė tikisi Šveicarijos kalnuose prieš žiemos sezonui prasidedant paskutiniuose rimtuose startuose realizuoti sezono metu rodytą progresą. „Uždarysime tarptautinių varžybų sezoną, esame gerai nusiteikusios. Visą sezoną sportinė forma po truputį vis kilo ir kilo, o kaip čia pavyks viską įgyvendinti, jau pamatysime“, – prieš išvyką kalbėjo G. Ražaitytė.

Į pirmąjį startą – keltuvu į aukštikalnes

Nepaisant techniškai sudėtingos kalnuotos vietovės, pasaulio elito sportininkams dar vienas iššūkis bus varžytis aukštikalnėse ir kovoti su deguonies stygiumi. Penktadienį pasaulio taurės etapas prasidės fiziškai sudėtingiausia ilgąja distancija, o iki varžybų centro sportininkai privalės kilti keltuvais į 2180 m aukštį virš jūros lygio. Tipinis šveicariškas spygliuočių miškas, kur gausu akmenų ir kitų gamtos objektų – taip organizatoriai apibūdina būsimą varžybų vietovę.

Trasos drieksis tarp stačių šlaitų maždaug 1300-1900 m virš jūros lygyje, kur dar ir šiandien anot organizatorių, vietomis galima rasti ir sniego. Vyrų elito sportininkams reikės įveikti 11,7 kilometrų distanciją su per 800 m vertikalaus sukilimo, o moterų laukia 7,7 kilometrų trasa su beveik 600 m kalnų.

„Jei į ilgos finišą veža keltuvai, o per tokį trumpą kilometražą reikės tiek daug sukilti per tuos kalnus į viršų, bus nelengva. Įspūdingai atrodo trasų parametrai iš tikrųjų“, – apie būsimą startą atsiliepė I. Valaitė.

Anot orientacininkės G. Ražaitytės, vienas svarbiausių aspektų ilgos distancijos starte bus teisingų variantų pasirinkimas per kalnus, o vidutinėje trasoje reikės labiau techniškai orientuotis: „Gali būti, kad bus daugiau uolų ir akmenų vidutinėje distancijoje, reljefas bus kur kas smulkesnis“.

Pasktinę varžybų dieną, sekmadienį, sportininkų laukia pati greičiausia mišrių sprinto estafečių rungtis. Organizatoriai tikisi, kad vyrų ir moterų ketvertai turėtų sutilpti į vienos valandos suminį laiką. Kadangi Lietuvai finaliniame pasaulio taurės etape neatstovaus nė vienas vyras, komanda suplanavo varžytis be konkurencijos su merginų sudėtimi.

Anot orientacininkės G. Ražaitytės, tai bus komandai gera patirtis, o tikslas – kuo ilgiau laikytis su varžybų favoritėmis. Tiesa, toks iššūkis realiausias bus pirmu etapu bėgsiančiai sportininkei, kadangi bendro starto lenktynės prasidės moterų bėgimu. Vėliau antruoju ir trečiuoju etapais bėgs vyrai, o komandinės rungties finišo liniją kirs antroji komandų moteris. „Laukia geros trasos, varžovės rimtos. Kuri pirma startuos, tai tik į naudą bus bendru startu su merginomis varžytis“, – apie mišrių estafečių rungtį atsiliepė G. Ražaitytė.

PROGRAMA:

Penktadienis, rugsėjo 29 diena. Ilgoji distancija (planuojama nemokama TV transliacija)

12.40 val. pirmas startas

16.10 val. paskutinis startas

17.20 val. preliminari moterų startų pabaiga

17.40 val. preliminari vyrų startų pabaiga

Šeštadienis, rugsėjo 30 diena. Vidutinė distancija

11.00-14.24 val. moterų startai

12.30-15.59 val. vyrų startai

Sekmadienis, spalio 1 diena. Mišrios sprinto estafetės

15.25 val. estafetės startas

16.25 val. planuojamas finišas

Varžybų puslapis

GPS, rezultatai gyvai ir TV transliacija bus čia