Lietuvos čempionais tapo kauniečiai

Laikinojoje sostinėje Kaune savaitgalį praūžė Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas. Pajėgiausi šalies orientacininkai varžėsi asmeninėje vidutinės distancijos ir komandinės estafetės rungtyse.

Beveik prieš metus Kleboniškio miške vyko finalinis taurės etapas, kur varžėsi pajėgiausi planetos dviratininkai. Čia vyko ilgosios distancijos varžybos, o šįkart po šį technišką ir kalvotą mišką sportininkai varžėsi šalies pirmenybių vidutinėje distancijoje. Čempionais šiemet tapo Ignalinos „Būdakalnio“ sportininkai: iš Kauno kilęs Šarūnas Dmukauskas ir šiuo metu laikinojoje sostinėje gyvenanti Ramunė Arlauskienė. „Daug ką čia lėmė patirtis“, – apie savo pergalę ir apgintą čempionės titulą nesikuklindama kalbėjo R. Arlauskienė.

Moterims reikėjo įveikti 10 km trasą pagal oro liniją, tad per Kleboniškio kalnus sportininkės nuvažiavo apie 17 km ir surinko 15 kontrolinių punktų. R. Arlauskienė distanciją įveikė per 51 min. 33 sek. Nuo jos 2 min. 22 sek. atsilikusi Šiaulių „Sako“ sportininkė Gabrielė Andrašiūnienė laimėjo sidabro medalį, o Vilniaus „Perkūno“ atstovė Viktorija Michnovič nugalėjo jaunimo grupėje bei užfiksavusi 55 min. 27 sek. rezultatą iškovojo ir trečiąją poziciją tarp stipriausių moterų.

Anot čempionės titulą apgynusios R. Arlauskienės, tokiame sudėtingame miške svarbiausia yra patirtis. Pačią galima būtų vadinti orientavimosi vilke, tad tai ir buvo jos pranašumas: „Reikia pamatyti greičiausius variantus, stengtis išvengti bereikalingų kalnų važiuojant į punktus“.

Nors ir sportininkė savo fizinį pasirengimą vertina ne per geriausiai, tačiau pavyko orientuotis ypač tiksliai: „Šis miskas reikalauja greito ir tikslaus orientavimosi. Kai pasivijau Gabrielę (Andrašiūnienę – aut. past.), galvojau viskas gerai, dabar reikia tik stabiliai ir tiksliai pabaigti trasą“, – pasakojo apie varžybų eigą R. Arlauskienė.

Vyrų grupėje sportininkams reikėjo įveikti 11,3 km distanciją su 23 kontroliniais punktais. Pirmą kartą čempiono titulą šioje rungtyje iškovojęs Š. Dmukauskas Kleboniškio miške nuvažiavo apie 17 kilometrų per 51 min. 31 sek. Nuo jo 2 min. atsilikęs orientacininkas iš Telšių Regimantas Kavaliauskas užėmė antrą, o Vilniaus „Perkūno“ atstovas Jonas Maišelis – trečią vietą.

„Klaidų nedariau, fiziškai dar nuo pasaulio čempionato (rugpjūčio mėnesio pabaigos – red. past.) sportinė forma jaučiasi nebloga“, – pasakojo Š. Dmukauskas, pridūręs, kad ir varžybų vietovė jam buvo pakankamai palanki.

„Čia reikėjo labai daug orientuotis. Stengiausi apvažiuoti kalnus ir tiksliai įgyvendinti savo pasirinktus pravažiavimus“, – varžybų vietovę vertino sportininkas. Anot čempiono, svarbiausia tokioje trasoje buvo tolygumas: „Nebuvo tokių vietų trasoje, kad galima būtų tik greitai važiuoti. Visur reikėjo tik ramiai ir užtikrintai palaikyti tempą“, – argumentavo Š. Dmukauskas.

Estafetėse – arši kova iki pat finišo

Sekmadienį šalies pirmenybės tęsėsi komandine estafetės rungtimi. Dinamiškoje rungtyje lyderiai keitėsi nuolatos, tačiau finišo liniją pirmos kirto Ignalinos „Būdakalnio“ tarp vyrų, o tarp moterų – Vilniaus „Fortūnos“ ekipos.

Tarp moterų vienu metu finišo arenoje pasirodė net keturios komandos, tad viską lėmė spurtas paskutinėje atkarpoje. Greičiausia čia buvo Vilniaus „Fortūnos“ atstovė Karolina Mickevičiūtė-Juodišienė, kuri kartu su Egle Rubaževičiūte iškovojo aukso medalius. Vos viena sekunde atsilikusi finišo liniją kirto R. Arlauskienė, kuri su komandos nare Austėja Kalvaityte užėmė antrą vietą. Kauno „Medeinos“ orientacininkės nusileido kurį laiką pirmavusioms Vilniaus „Perkūno“ merginoms. Sostinės sportininkės Algirda Zaliauskaitė ir V. Michnovič laimėjo trečią vietą estafetės rungtyje, nuo lyderių atsilikusios vos 5 sekundėmis.

Vyrų grupėje įpusėjus estafetės rungčiai, į priekį išsiveržę Ignalinos „Būdakalnio“ sportininkai pranašumo neprarado iki pat varžybų pabaigos. Čempionų ekipą sudarė Š. Dmukauskas, Darius Kalvaitis ir Nojus Kalvaitis, kurie distanciją įveikė per 2 val. 35 min. 5 sek. Daugiau nei minute atsilikę „Telšių“ klubo orientacininkai Vitalijus Petrulis, Audrius Platakis ir R. Kavaliauskas buvo antri, o Vilniaus „Perkūno“ trijulė – Vilius Stankevičius, Aidas Žigilėjus ir J. Maišelis užėmė trečią vietą.

Reportažas LRT Televizijoje