Lietuvos rinktinė išvyksta į Europos čempionatą Prancūzijoje

Ankstų penktadienio rytą Kauno oro uoste – subruzdimas. Vienodais marškinėliais ir lietuviška atributika pasipuošusi keliolikos sportininkų delegacija rikiuojasi prie registracijos eilės. Iš dviratininkų gertuvių rankose, pritvirtintų šalmų prie krepšių ir vyriškų nuskustų kojų galima suprasti, kad tai – dviračių sporto atstovai. Tiesa, šįkart dauguma be keliasdešimt kilogramų sveriančių kartono dėžių dviračiams – svarbiausias inventorius jau pakeliui į Prancūziją autobusiuke.

Kas antrus metus vykstančios žemyno orientavimosi sporto kalnų dviračiais pirmenybės šiemet keliasi į Prancūziją, Orleano miesto apylinkėse. Prieš išvyką komandos vadovė Ramunė Arlauskienė teigė, kad komanda yra pasiruošusi tikrai gerai, tad tai bus puikus pasitikrinimas prieš rugpjūčio mėnesį Vilniuje vyksiantį pasaulio čempionatą. „Europos čempionatas yra vienas iš svarbiausių startų šiais metais, taip pat šios varžybos leis pasitikrinti ko kam trūksta iki puikios formos. Dar bus pakankamai laiko pakoreguoti savo sportinį pasirengimą pasaulio čempionatui“, – artėjančius startus vertino komandos vadovė.

Europos suaugusiųjų, jaunimo ir jaunių čempionatas prasidės sekmadienį sprinto distancija urbanizuotoje vietovėje – Orleano universteto miestelyje. Savaitę truksiančiame čempionate sportininkai dar varžysis vidutinės, ilgos, sprinto estafetės ir estafečių varžybose.

Panašios vietovės kaip ir prieš 15 metų

Aukščiausio rango pirmenybės į Prancūziją grįžta po 15 metų pertraukos. Pirmasis oficialus pasaulio orientavimosi sporto čempionatas 2002-ais metais ir vyko šioje šalyje, Fontenblo mieste, netoliese Paryžiaus. Anot prieš 15 metų pasaulio pirmenybėse debiutavusios R. Arlauskienės – sportininkų laukia vietovės, panašios į Fontenblo regione esančias.

„Man šios vietovės specifika yra žinoma, pasistengsiu savo įgytą patirtį perduoti savo komandai. Tiesūs lygūs keliai, iš vieno taško kokiomis dvylika krypčių išeinančios proskynos. Tokios vietovės reikalauja labai gero fizinio pasirengimo, kur pasirinktas variantas į kontrolinį punktą nelabai turi įtakos rezultatui. Taip pat ši vietovė reikalauja ir labai gero geometrinio mąstymo“, – apie būsimų varžybų vietovę atsiliepė Lietuvos rinktinės vadovė, kuriai šis čempionatas – pirmas nebe dalyvės pozicijoje.

Komandos vadovė, paklausta ar lygios vietovės specifika palanki Lietuvos atstovams, atsakė dviprasmiškai. „Manau, kad pusei mūsų komandos sportininkų yra palankios tokios trasos, o kitai pusei komandos sportininkų labiau palankesnės yra techniškai orientavimosi atžvilgiu sudėtingesnės vietovės“, – komandos sudėtį vertino R. Arlauskienė, akcentavusi, kad sportinis pasirengimas čia bus vienas svarbiausių aspektų: „Čia praktiškai ne tiek gali išlošti dėl orientavimosi – nedidelis skirtumas ar tu kvadratą apvažiuosi iš kairės ar iš dešinės“, – paaiškino komandos vadovė.

Šiemet Lietuvos rinktinės jaunių ir jaunimo atstovų pasirengimui buvo skiriama ypač daug dėmėsio. Komandos vadovė pasakojo, kad jaunieji sportininkai dalyvavo tarptautinėse stovyklose Vilniuje ir Čekijoje. „Ten jie galėjo pasivaržyti ir pasitreniruoti su savo bendraamžiais iš viso pasaulio. Esu labai dėkinga už pagalbą treneriui Egidijui Pilybui“ , – sakė R. Arlauskienė.

Lietuvos rinktinės lyderis, pagal pasaulinį reitingą šiuo metu užimantis 14-tą vietą, Jonas Maišelis būsimą varžybų vietovę vertina pozityviai: „Lygumos lygumų gyventojams visada yra pranašumas. Nors greičiai tampa didesni ir klaidos tampa neleistinos, bet, mano manymu, Lietuvos rinktinei tai bus parankiau, nei po 20 minučių kopti į kalną“.

Šiemet Orleane pasaulio pirmenybės bus veteranams, o jaunimas (iki 20 metų) ir jauniai (iki 17 metų) taip pat dalyvaus Europos čempionate. Iš viso žemyno pirmenybėse atskirose amžiaus grupėse dalyvaus 240 sportininkų iš 20 šalių. Lietuvai Europos čempionate atstovaus 5 vyrai: J. Maišelis, Regimantas Kavaliauskas, Donatas Mickus, Petras Andrašiūnas ir Julius Juodišius, 4 moterys: Algirda Zaliauskaitė, Gabrielė Andrašiūnienė, Karolina Mickevičiūtė-Juodišienė ir Patricija Babrauskaitė. Jaunimo iki 20 metų grupėse startuos 5 Lietuvos atstovai: Nojus Kalvaitis, Ignas Ambrazas, Viktorija Michnovič, Austėja Kalvaitytė ir Eglė Rubaževičiūtė.

Jaunių iki 17 metų grupėje startuos Martynas Jurgaitis, o pirmenybėse debiutuos net trys lietuviai: Dovydas Šinkevičius, Kasparas Šulčys ir Justė Umbrasaitė.

Lietuvos rinktinei žemyno pirmenybės bus svarbi generalinė repeticija prieš svarbiausius sezono startus – rugpjūčio 20-26 dienomis Vilniuje vyksiantį pasaulio čempionatą.

Čempionato varžybų puslapis