Lietuvos OS bėgte rinktinė išvyksta į pasaulio čempionatą Estijoje

Martyno Ambrazo/Elta nuotr.

Pasaulio orientavimosi sporto pirmenybės šiemet keliasi į Baltijos šalis. Pajėgiausi planetos orientacininkai jau šį penktadienį iškilmingoje atidarymo ceremonijoje pasaulio čempionatą skelbs atidarytu senajame Estijos Tartu mieste. Prieš rytojaus išvyką Lietuvos rinktinės ir orientavimosi sporto bėgte komiteto narys Simonas Krėpšta pozityviai atsiliepė apie būsimus startus: Vietovės tikrai palankios ir reikia pasinaudoti tuo šansu, parodyti geriausią rezultatą. Pasirengimas truko beveik metus, jau rudenį buvo organizuojama treniruočių stovykla Estijoje.

Čempionatas truks 10 dienų, Lietuvos delegaciją sudarys 5 vyrai ir 5 moterys. Pats nuo 2001-ų metų pasaulio pirmenybėse dalyvaujantis Simonas neslepia, kad trumpose ir greitose distancijose didelę įtaką daro ir sėkmė: Tikimės ir sprinte ir sprinto estafetėje pasiekti gerus rezultatus. Daug sėkmės elementų, nes kiekviena sekundė svarbi. Miško trasose mums palanki vietovė – praktiškai namų miškai“.

Lietuvos rinktinės nariams – pats sezono įkarštis. Prieš pora savaičių pasaulio kariškių čempionate Suomijoje turėjo galimybę varžytis su stipriausiais orientacininkais. Buvo aukštas lygis kariškių čempionate, ypač vyrų grupėje. Dalyvauja visi stipriausi sportininkai kaip ir pasaulio čempionate. Tas mūsų sportas tarp kariškių yra stipriai kultyvuojamas. Todėl pasitikrinome savo jėgas“, – pasakojo S. Krėpšta.

Iš pasaulio kariškių čempionato orientacininkai grįžo ne tuščiomis – merginų trijulė iškovojo bronzos medalius estafetės rungtyje. Anot komandos narės Vestos Ambrazaitės – tai buvo gera repeticija prieš pasaulio pirmenybes: Buvo geras kontrolinis startas. Kadangi pasaulio čempionate bėgsiu taip pat pirmu etapu, galėjau pasilyginti su varžovėmis. Stengsimės bėgti tolygiai ir be klaidų.

Pagal tarptautinį reitingą pajėgiausias sprinteris tarp Baltijos šalių Jonas Vytautas Gvildys sakė sezono pradžioje turėjęs ambicijų ruoštis kitoms distancijoms, tačiau aplinkybės privertė jį grįžti prie trumposios rungties: Tikėjausi bėgti vidutinę ir ilgą bei išvis atsisakyti sprinto distancijos. Susiklostė taip, kad nepavyko padaryti tam tikrų darbų, kurie yra reikalingi norint pasirengti ilgoms distancijoms.

Čempionatas penktadienį Tartu mieste prasidės sprinto kvalifikacijos varžybomis ir iškilminga atidarymo ceremonija. Šeštadienį bus sprinto finalas, o sekmadienį – sprinto estafetė. Pasak sprinterio J. V. Gvildžio, potencialą patekti į finalą turi kiekvienas iš Lietuvos rinktinės narių, tačiau didelę įtaką daro ir pogrupis į kurį patenki: Paprastai vienas būna stipresnis, kitas silpnesnis. Vienam 20 sekundžių atsilikęs gali nepapulti į finalą, o kitam gali ir minute atsilikęs dar atsirinkti.

Antradienį vyksiančiose ilgos distancijos varžybose Lietuvai atstovaus po du sportininkus – Donatas Stulgys ir Simonas Krėpšta bei Indrė Valaitė su Sandra Paužaite. Per Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną vyks vidutinės rungtis, o pirmenybių finišo tiesioji liepos 7-ąją bus kartu su daugiausiai potencialo turinčiomis estafetės varžybomis.

Po kontrolinių varžybų ciklo pasaulio kariškių čempionate, Jukola-2017 ir Takas-2017 OS bėgte komitetas nusprendė pakviesti Indrę Valaitę atstovauti Lietuvos rinktinei pasaulio čempionate Estijoje ilgoje trasoje.

Reportažas iš spaudos konferencijos prieš išvykimą: