Pasaulio čempionate Lietuvos jaunimo komandos – 6-os

Suomijos pietuose vykstantį pasaulio jaunimo orientavimosi sporto slidėmis čempionatą sėkmingai užbaigė Lietuvos jaunimo komandos. Dinamiškoje estafetės rungtyje tiek merginų, tiek vaikinų komandos iškovojo šeštos vietos diplomus.

Lietuvos merginos praėjusiais metais taip pat buvo laimėjusios 6-tą vietą, tačiau šiemet iš pradžių pretendavo ir į aukštesnes pozicijas. Bendru startu pradėjusi lenktynes Judita Traubaitė grįžo ketvirtoje pozicijoje, 8,4 km distanciją įveikusi per 33 min. 55 sek. Antru etapu startavusi Justė Umbrasaitė į priekį praleido norvegę ir estę, o estafetę užbaigusi Miglė Sušinskaitė išlaikė tą pačią poziciją iki pat finišo. Bendras Lietuvos merginų rezultatas buvo 1 val. 56 min. 41 sek.

Pergalę šventė čempionato šeimininkių trijulė – suomės Tuli Suutari, Veera Klemettinen ir Liisa Nenonen. Į lyderių poziciją Suomijos komanda prasibrovė tik paskutiniame etape ir užnugaryje paliko visą distanciją pirmavusias Rusijos sportininkes Marina Vyatkina, Nina Kuklina ir Aleksandra Rusakova – joms atiteko sidabro medaliai. Bronzos medalius iškovojo norvegės Tilla Farnes Hennum, Synne Strand ir Victoria Haestad Bjornstad.

Vaikinų trijulė kartu su Ignu Ambrazu, Kasparu Šulčiu ir Roku Vaitkumi lektynėse tai apsilenkdavo, tai praleisdavo į priekį varžovus, tačiau perdavė estafetę išlaikydami panašias pozicijas. Jų rezultatas buvo 1 val. 46 min. 30 sek.

Penktas iš pirmo etapo grįžęs I. Ambrazas pasakojo: „Aš jau pratęs pirmu etapu startuoti. Deja, gerai pasirodyti neužtenka, reikia, kad viskas labai gerai sektųsi“. Sportininkas pridūrė – gerą vietą jiems lėmė tai, kad visi komandos nariai išvengė orientavimosi klaidų.

Paskutiniu etapu startavęs R. Vaitkus aplenkė estų komandos narį, tačiau į priekį praleido Norvegijos slidininką Jorgeną Baklidą, kuris startavęs iš septintos pozicijos sugebėjo komandą pakelti į ketvirtą vietą.

Įpusėjus varžyboms nepralenkiamais tarp vaikinų tapo rusų trijulė – Aleksandras Pavlenko, Vadimas Ogorodnikovas ir Vladislavas Kiselevas, kurių bendras rezultatas buvo 1 val. 35 min. 17 sek. Antri buvo švedai Rasmus Wickbom, Filip Jacobsson ir Henning Sjokvist, o iš pradžių pirmavę suomiai Tommi Harkonen, Elmeri ir Eeveret Toivonenai tenkinosi bronzos medaliais.

Lietuvos vyrai išlaikė pozicijas

Europos čempionate Lietuvos vyrų komanda išlaikė tas pačias pozicijas kaip ir pernai – užėmė septintą vietą. Pirmu etapu startavęs Andrejus Gerasimovas grįžo Nerijui Šulčiui perduoti estafetės vos dešimtoje pozicijoje, tačiau vilnietis atsigriebė – užnugaryje paliko estų ir rumunų komandų atstovus. Estafetę užbaigęs Vitalijus Petrulis neleido varžovams jo aplenkti iki varžybų pabaigos, suminis komandos laikas buvo 1 val. 42 min. 45 sek.

Tarp vyrų rusai ir švedai buvo neabejotini favoritai. Čempionų titulus apgynė švedai Martinas Hammarbergas, Ulrikas Nordbergas ir Erikas Rostas, kurių bendras rezultatas buvo 1 val. 30 min. 11 sek. Rusai turėjo dvi stiprias komandas, kurie finišavo viena po kitos – antroje ir trečioje pozicijoje. Tačiau į čempionato įskaitą pretenduoti gali tik viena komanda, tad sidabro medalius iškovojo antroji Rusijos deleguota komanda su Vladimiru Barchukovu, Eduardu Khrenikovu ir Sergėjumi Gorlanovu. Bronzą laimėjo čempionato šeimininkų komanda – suomiai Tero Linnainmaa, Jyri Uusitalo ir Ville Petteri Saarela.

Jauniams ir jaunimui tai buvo svarbiausi sezono startai, tačiau suaugusiems Europos čempionatas – tik vieno finišo stotelė. Lietuvos rinktinė toliau ruošis pasaulio čempionatui, kuris vyks kovo pradžioje Rusijos Sibiro regione – Krasnojarske.

REZULTATAI